RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Європа починає тестувати вакцину: як змінюється ситуація з коронавірусом в Україні і світі (хроніка 23 квітня)

Коронавірус може бушувати в світі ще два роки, зупинити його може тільки вакцина.

Коронавірус може бушувати в світі ще два роки, зупинити його може тільки вакцина. Фото: glavnoe.ua

Смертельний коронавірус COVID-19, спалах якого почався в Китаї в грудні минулого року в і підсумку охопив майже весь світ, продовжує забирати життя.

Федеральний інститут вакцин і біомедичних препаратів Німеччини пішов на важливий крок, щоб зупинити пандемію - видав дозвіл на клінічні випробування вакцини від коронавірусної інфекції на людях.

Тестову вакцину винайшла німецька компанія Biontech, вона ж і буде проводити дослідження на добровольцях. Препарат містить генетичну інформацію в формі рибонуклеїнової кислоти. За словами вчених, тестування на людях - це важливий етап шляху до виготовлення найбільш безпечної і ефективної вакцини проти COVID-19.

В Україні пік захворюваності на коронавірус очікують 3-8 травня, через що влада ухвалила рішення продовжити карантин до 11 травня. До цієї дати в країні буде заборонено роботу метро, громадського транспорту і прогулянки в парках. "Апостроф" стежить за всім, що відбувається в Україні і світі.

Станом на 23:00 в світі зафіксовано 2 701 484 випадків зараження. Померло 189 297, одужали 741 921.

22:41 Українці з грецького лайнера Eleftherios Venizelos, на якому виявили коронавірус, пройшли обов'язкову обсервацію. Тести не виявили у них коронавірус, тому 69 членів екіпажу вже виїхали з Греції і незабаром повернуться в Україну.

На борту залишаються ще 12 українців. Посольство знаходиться з ними на зв'язку.

22:02 Лондонський DJ Алекс Уоррен запустив 22 квітня незвичайну акцію Nudes for Heroes: продаватиме оголені фотографії випадкових людей та перерахує гроші на допомогу працівникам Національної служби здоров’я (NHS) Великобританії у боротьбі з пандемією.

В рамках цієї акції він за допомогою спеціально створеного сайту збирає у незнайомців їх світлини, які потім викладатиме на сервісі OnlyFans. Фото на цьому ресурсі доступні безкоштовно для працівників медицини та за передплатою 9,99 фунтів стерлінгів (близько 334 гривень) на місяць для решти.

Для благодійної акції ілюстратор Sir Scruub підготував серію забавних зображень, які демонструють її суть.

21:30 Авіатрафік у Європі через пандемію зараз перебуває на рівні 10% від того, який був рік тому.

"Зараз ми оцінюємо, що попит для європейських пасажирів знизиться на 55% в 2020 році в порівнянні з 2019 роком", - сказав Рафаель Шварцман, віцепрезидент Міжнародної асоціації авіаційного транспорту (IATA) по Європі, зазначивши, що становище галузі авіаперевезень продовжує погіршуватися.

Збиток в обороті для європейських авіакомпаній в 2020 році оцінюється в 89 млрд доларів, що на 13 млрд більше в порівнянні з попередньою оцінкою місяць тому.

21:01 В Італії протягом останньої доби кількість тих, хто видужав, перевищила 3 000 осіб, число нових випадків зараження продовжує зменшуватися. Всього в країні від хвороби померли 25 549 людей. З них 464 померли протягом останньої доби. Вчора повідомлялося про 437 померлих.

З початку епідемії 57 576 осіб були виписані з лікарень. Це на 3033 більше, ніж вчора. В Італії вже третій день поспіль фіксують рекордні зростання кількості пацієнтів, які видужали від коронавірусу.

20:13 Парламент Грузії прийняв у третьому читанні поправку до Кримінального кодексу, за якою за повторне порушення правил надзвичайного стану і карантину особу буде покарано позбавленням волі на строк до шести років.

Зараз за порушення правил НП в Грузії фізичні особи сплачують штраф у розмірі 3 тисяч ларі (близько $1000), а юридичні особи - 15 тисяч ларі. МВС Грузії щодня повідомляє про десятки оштрафованих громадян, які порушили правила НП.

19:40 Прем'єр-міністр Фінляндії Санна Марін пішла в самоізоляцію після того, як у одного з її співробітників був контакт з людиною з підтвердженим діагнозом Covid-19.

18:58 У Івано-Франківській області коронавірус знайшли у Делятинському психоневрологічному інтернаті. У однієї з жінок 17 квітня піднялася температура – її відвідав лікар та призначив лікування, хвору ізолювали. 22 квітня у жінки знову піднялася температура, експрес-тест на COVID-19 дав позитивний результат, а рентген показав наявність двосторонньої пневмонії. Наразі 10 працівників закладу у самоізоляції, їм зроблять тести на коронавірус, а хвору жінку госпіталізували в обласну інфекційну лікарню.

18:23 Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що поки необхідності в карантині і комендантській годині немає. Білорусь не буде закривати кордони. Він також зазначив, що потрібно зберегти ціни на найважливіші для людей товари і послуги.

17:50 Цікаве порівняння кількості смертей і кількості заражених в деяких країнах:

  • Україна: 7170 заражених, 187 смертей.
  • Чехія: 7136 заражених, 210 смертей.
  • Фінляндія: 4284 заражених, 172 смерті.
  • Норвегія: 7361 заражений, 191 смерть.
  • Данія: 8073 заражених, 394 смерті.
  • Південна Корея: 10 702 заражених, 240 смертей.
  • Білорусь: 8022 заражених, 60 смертей.

17:28 Нове звернення від Зеленського:

17:10 Народний депутат Олексій Гончаренко подав до суду позов через рішення Кабінету міністрів про закриття метро через поширення COVID-19.

16:31 У Туреччини у 31 найбільшому місті запровадили чотириденну заборону для місцевих жителів залишати свої будинки. Зокрема, заборона поширюється на столицю Анкару і Стамбул.

Влада змушена була піти на жорсткіші карантинні заходи і в частині релігійних традицій, напередодні священного для мусульман місяця Рамадан, який починається 24 квітня. Зокрема, заборонено розговлятися в великих групах. Крім того, спеціальним барабанщикам, які ходять по вулицях і будять вірян до ранкової трапези, заборонено збирати подарунки.

16:13 За останню добу у медичних закладах Буковини померли четверо пацієнтів: двоє у обласній клінічній лікарні та двоє – у Новоселицькій ЦРЛ. Усі недужі мали важкі форми пневмонії. У двох із них діагноз коронавірус підтверджено. Це жінка 1956 року народження, яка перебувала у лікарні із 15 квітня, померла раптово. Також COVID-19 виявили у чоловіка 1969 року народження, він був на апараті штучної вентиляції легень. На результати ПЛР-тестування ще двох померлих поки що очікують.

15:50 Коронавірус виявлено відразу у двох співробітників однієї з пенітенціарних установ західної України, повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова.

15:45 У Бердичеві Житомирської області коронавірусом COVID-19 за добу заразилися дев'ять медиків. За словами начальника управління охорони здоров'я ОДА Миколи Суслика, всього в регіоні інфіковано 55 медиків. Їх стан задовільний, тільки троє перебувають на стаціонарному лікуванні.

15:28 Греція продовжує карантинні заходи на тиждень, до 4 травня. Крім того, наступного тижня очікується, що прем'єр-міністр Кіріакос Міцотакіс оголосить про ослаблення деяких заходів, введених 22 березня.

15:15 Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що її країні ще довго доведеться жити в умовах пандемії, оскільки вона досі перебуває на початковій стадії.

"Ми не живемо у фінальній фазі пандемії. Ми на початку. Тому обмеження як і раніше важливі. Нам доведеться довго жити з цим вірусом", - сказала вона.

15:00 На борту авіаносця ВМС США Theodore Roosevelt після перевірки 99% екіпажу було виявлено 777 випадків захворювання на коронавірус, повідомляє прес-служба Військово-морського флоту США.

14:56 У Харкові закриють кладовища з 25 квітня по 4 травня. Нацгвардія і поліція нікого не пускатимуть.

14:45 У світі задумалися про введення "імунних паспортів". Передбачається, що цей спеціальний документ може стати перепусткою в нормальне життя, для людей, які не заражені COVID-19, або тих, хто подолав вірус. Власникам таких паспортів дозволять працювати в авіакомпаніях, сфері послуг, а також подорожувати за часів пандемії.

14:20 У Польщі розгорівся скандал з медмасками, які доставив український літак з Китаю - так, за результатами розслідування Gazeta Wyborcza, маски мають підроблений сертифікат, а компанія-виробник Guangdong Nafei Industrial Holding Co. Ltd працює в сфері виробництва паперу.

13:56 Мадрид скасовує всі фестивалі і вечірки до листопада через коронавірус. У місті скасовано заходи як на відкритому повітрі, так і в приміщеннях.

13:45 93% хворих на Covid-19 українців заразилися вже всередині країни. З усіх 7170 випадків інфікування коронавірусом тільки 7% людей були за кордоном. Станом на 23 квітня в Україні 55% хворих - люди до 50 років, заявили в Міністерстві охорони здоров'я.

Covid-19 передається від людини до людини крапельним і контактним шляхами на відстані близько 1 м. Тому важливо дотримуватися дистанції в мінімум 1,5 м з іншими людьми, не забувати мити руки часто або дезінфікувати їх.

13:28 У Полтавській області будуть використовувати спецкапсулу для транспортування інфікованих COVID-19.

Пристрій повністю герметичний, облаштований приладами подачі кисню, компресорами, а також рукавичками-манжетами, що допоможе вберегти лікарів від зараження. Глава області Олег Синегубов пообіцяв підтримку проекту, щоб прискорити процес отримання документів для капсули. Крім того, за його словами, Полтавська область готова зробити перші замовлення.

13:15 Росія обігнала всі країни по захворюваності за 24 години.

12:56 Українські лікарі, які вирушили до Італії і надавали допомогу хворим на COVID-19, повертаються на батьківщину.

12:40 В Україні сьогодні доставили засоби медичної допомоги для боротьби з короновірусом з китайського міста Тяньзінь на найбільшому в світі транспортному літаку Ан-225 "Мрія". Український літак-гігант перевіз рекордний вантаж.

12:35 За минулу добу, 23 квітня, в Києві ще у 70 осіб лабораторно підтвердили захворювання на коронавірус, з них - 5 медиків. 1 людину вбив коронавірус за добу.

Всього в Києві вже 1059 підтверджених випадків захворювання на COVID-19.

Ситуація по районах:

12:20 З початку карантину поліцейські Києва виписали 951 протокол на порушників карантинних заходів. 179 - за прогулянки без масок в громадських місцях і 21 - за прогулянки групою більше двох осіб. Через суд порушники заплатили в бюджет столиці близько 117 тис. грн.

11:57 23 квітня президент США Дональд Трамп повідомив, що підписав указ про припинення видачі нових дозволів на постійне місце проживання, або так званих грін-карт, а також робочих віз. Імміграцію до Сполучених Штатів призупинили на 60 днів.

11:30 Ситуація із захворюванням на коронавірус у світі загострюється: в США вже більше 840 тисяч випадків, а Білорусь обігнала Україну.

11:16 Різкий стрибок статистики коронавірусу в Україні безпосередньо пов'язаний з недотриманням карантину багатьма громадянами у Вербну неділю і на Великдень, заявив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

"За минулу добу захворіло 578 осіб. З них - 44 дитини і 123 медпрацівника. Це новий антирекорд за весь час епідемії в країні. Ми вважаємо, що це стало наслідком, у тому числі, порушення карантину у Вербну неділю і безпосередньо на Великдень", - підкреслив він.

10:56 У Фінляндії в магазинах тестують нові дверцята холодильників з продуктами. Тепер на дверях додалася спеціальна ручка, яка дозволяє відкрити холодильник без використання кистей рук і пальців. Це повинно зменшити ризик поширення вірусу через дверні ручки, до яких протягом короткого часу доторкається дуже багато людей.

10:40 У гуртожитку міста Вишневе Київської області, де раніше було зафіксовано спалах коронавірусу, все 224 жителя пройшли ПЛР-тестування. Захворювання підтвердилося у 78 осіб.

"Всього перевірено зразків біологічного матеріалу - 224. Підтверджено випадків коронавірусної хвороби Сovid-19 - 78. З них діти до 17 років - 16. Серед хворих працівників гуртожитку - 2. 3 пацієнта знаходяться в лікарні. Решта - на самоізоляції за місцем проживання", - йдеться в повідомленні прес-служби Київської ОДА.

10:26 Підприємство "Київтеплоенерго" почне використовувати безпілотники для розпилення антисептичних засобів над своїми структурами.

10:15 У рядах військовослужбовців Збройних сил України виявлено три нових випадки захворювання коронавірусною хворобою. Число випадків станом на 23 квітня досягло 46, повідомили в командуванні Медичних сил ЗСУ.

09:56 Австрія зняла строгий карантин з "курорту-розсадника" коронавірусу. Тепер на курортах будуть діяти ті ж карантинні правила, що і на решті території Австрії.

Регіон Пацнаунталь, де розташовані гірськолижні курорти Санкт-Антон-ам-Арльберг, Зельден і головна "точка спалаху" Ішгль, були закриті з середини березня. Ішгль, відомий як "Ібіца Альп", як вважається, став місцем зараження сотень туристів з усієї Європи.

09:35 У Києві і області станом на ранок 23 квітня зафіксували 1510 випадків коронавірусу COVID-19. У самій столиці їх кількість зросла до 1059, а на території області - до 451.

09:20 Станом на 23 квітня в Україні офіційно підтверджено 7 170 випадків зараження коронавірусом COVID-19. За останню добу виявили ще 578 заражених пацієнтів.

"За даними ЦГЗ, за станом на 09:00 23 квітня в Україні 7170 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 187 летальних, 504 пацієнти одужали", - сказано в повідомленні.

Ситуація по областях:

08:56 Уряд Естонії схвалив стратегію виходу з кризи, згідно з якою пом'якшення карантину буде з 15 травня. З цієї дати можливе відкриття шкіл. Потім уряд планує відкриття музеїв і гуртків за інтересами на відкритому повітрі, а також проведення спортивних тренувань на відкритому повітрі.

Крім того, за певних умов можливе проведення церемоній укладення шлюбу. Наступні кроки - відкриття магазинів, точок харчування і надання послуг у торгових центрах. Вже після цього мова піде про відкриття всіх музеїв і виставок. Після чого відкриються спортивні клуби, і можна буде тренуватися в закритих приміщеннях.

08:28 Більшості країн, в яких почалася епідемія COVID-19, ще тільки належить пройти пікові етапи за кількістю інфікованих, заявив глава ВООЗ Тедрос Аданом Гебреісус.

"Більшість епідемій у Західній Європі, схоже, зараз або стабільні, або знижуються. Незважаючи на низькі показники, ми бачимо тривожні висхідні тенденції в Африці, Центральній і Південній Америці та Східній Європі. Більшість країн все ще знаходяться на ранніх стадіях епідемії", - написав він.

Він додав, що в тих країнах, які були вражені COVID-19 на ранній стадії пандемії, зараз починають з'являтися нові випадки.

08:15 Найбільша авіакомпанія Канади припинила літати в США. Air Canada оголошує про припинення планових рейсів у США після 26 квітня через угоду між урядами Канади та США про продовження на місяць обмежень на перетин кордону. Вона має намір відновити сполучення з США 22 травня за умови відсутності подальших урядових обмежень.

07:56 Соціологи заміряли рівень депресії українців на карантині. У порівнянні з попередніми двома хвилями (І хвиля - 27-28 березня, II хвиля - 3-4 квітня) помітне незначне зростання депресії і падіння тривожності. Рівні паніки, втоми і розладів сну залишилися на тому ж рівні.

07:42 У середу, 22 квітня, в Чернівецькій області підтверджено ще 87 випадків зараження на коронавірус. Загальна кількість досягла позначки 1 140 осіб.

07:30 Китай повинен переконатися в дотриманні заходів безпеки у всіх лабораторіях, де зберігаються віруси, заявив держсекретар США Майк Помпео.

"Мова йде не тільки про Уханський інституті вірусології. Він, до речі, як і раніше працює. У Китаї є безліч інших подібних лабораторій", - зазначив він.

07:26 У зоопарку Нью-Йорка коронавірусом заразилися ще чотири тигри і три леви. У зоопарку вважають, що хижаки заразилися від працівника зоопарку, який за ними доглядав.

07:10 Іспанія втретє продовжила надзвичайний стан - тепер до 9 травня - через пандемію коронавірусу. Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес також нагадав, що його уряд "впроваджує систему контролю для туристів, щоб уникнути більшої кількості хворих".

06:56 У США зафіксовано перші випадки зараження коронавірусом серед домашніх тварин, інфіковані дві кішки в штаті Нью-Йорк, заявило Міністерство сільського господарства США.

06:48 Одне з найбільших міст Одеської області Подільск самоізолювалося. На в'їзді і виїзді встановили блокпости. В'їзд туди доступний лише для місцевих жителів і спецтранспорту. Зараз у Подільському 38 підтверджених випадків зараження. Майже чверть з них лікарі - один помер.

За інформацією волонтера Катерини Ножевнікової, лікарня з зараженими пішла на повний карантин. Ліків не вистачає. Хворі змушені витрачати свої гроші. Ніяких платних послуг опорна лікарня надавати не може, а згідно з медреформою саме за рахунок цього вона змогла б витягти своє матеріальне становище.

06:35 Берлінський марафон не відбудеться у вересні через пандемію коронавірусу. Скасування пов'язане із забороною всіх заходів за участю більше, ніж 5 000 осіб до 24 жовтня.

06:28 У Великій Британії підтвердили пік захворюваності на коронавірус. Міністр охорони здоров'я Метт Хенкок заявив, що, завдяки карантину, в країні скоротилися випадки інфікування COVID-19. Перед пом'якшенням карантину Велика Британія повинна провести п'ять тестів, які повинні будуть запобігти другій хвилі вірусу.

06:15 Фінляндія продовжить заборону на масові заходи до 500 осіб до кінця липня. За словами прем'єр-міністра республіки Санні Марін, ситуація все ще є складною.

06:00 Станом на цей час загальна кількість померлих у світі від інфекції становить 183 283 осіб (за статистикою в режимі реального часу можна стежити за посиланням).

Найбільше у світі смертей зафіксовано в США - 46 640 осіб, Італії - 25 085 осіб, в Іспанії - 21 717, Франції - 21 373 і Великій Британії - 18 151. У Китаї загалом - 4636, за останні 5 діб змін немає.

Всього у світі 2 626 929 інфікованих.

Країнами з найбільш швидким поширенням коронавірусу залишаються США (840 897), Іспанія (208 389), Італія (187 327), Франція (157 135), Німеччина (150 648) Велика Британія (134 638) та Туреччина (98 674).

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торгівля вживаними автомобілями в Україні через автосалони допоможе спростити процедури, але машини швидше за все подорожчають