RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Українських пенсіонерів порадують в травні: але отримають не всі

Індексація обійде стороною 1,2 мільйона пенсіонерів

Індексація обійде стороною 1,2 мільйона пенсіонерів Фото: flickr.com

З 1 травня в Україні повинен початися перерахунок пенсій, який чекали ще два місяці тому. "Апостроф" розбирався, якою буде доплата, і скількох людей торкнеться індексація пенсій.

Схоже, пенсіонери дочекалися обіцяної "президентської тисячі" - напередодні Пенсійний фонд повідомив, що направив на її виплату 9,9 мільярдів гривень.

Нагадаємо, в середині березня президент Володимир Зеленський повідомив, що всі пенсіонери, які мають пенсію менше 5000 гривень, отримають доплату в 1000 гривень. Йдеться про одноразову виплату в зв'язку з епідемією коронавірусу.

І ось, цей день настав - 6,4 мільйона пенсіонерів, яким гроші перераховуються на їхні банківські рахунки, отримали додаткову тисячу 22-24 квітня. Ті ж, кому приносять пенсію додому - а таких близько 3,5 мільйона - отримають допомогу протягом п'яти календарних днів.

Довгоочікувана індексація

А на травень заплановано ще один "сюрприз" для пенсіонерів - очікується індексація пенсій.

Знову доведеться звернутися до недалекого минулого і згадати, що пенсіонери чекали перерахунку ще в березні - тому що в попередні роки він в цей час якраз і відбувався, але уряд Олексія Гончарука вирішив його відкласти - орієнтовно на вересень. Після чого пішов у відставку.

Новий Кабмін не став спокушати долю, і відразу ж заявив, що проіндексує пенсії якомога швидше. У квітні. Але у квітні не вийшло, і вирішили зробити перерахунок у травні. Відповідну постанову Кабінет міністрів прийняв 1 квітня.

Пенсії збільшаться на 11%. Середня надбавка складе 260 гривень.

Свято не для всіх

Однак надбавка до пенсії очікує далеко не всіх. За даними Пенсійного фонду, індексація не торкнеться тих, хто отримує пенсійні виплати за спеціальними умовами, і тих, у кого фактичний розмір виплат з урахуванням надбавок, наприклад, за вислугу років або стаж, вище розрахункового (базового).

Відомо, зокрема, що пенсії не будуть проіндексовані держслужбовцям, науковцям, помічникам народних депутатів, самим депутатам, а також тим, хто отримує максимальні пенсії, хто отримує довічне утримання (судді, прокурори). Також на перерахунок не варто розраховувати тим, хто отримує соціальну пенсію - її розмір прив'язаний до прожиткового мінімуму і індексується двічі на рік (разом з прожитковим мінімумом) - у липні і грудні.

Таким чином, за даними Пенсійного фонду, перерахунок стосуватиметься 10,2 мільйона пенсіонерів з 11,4 мільйона. Тобто індексація обійде стороною 1,2 мільйона пенсіонерів.

Зі світу по нитці

Також потрібно зазначити, що цієї весни мінімальний розмір пенсійних виплат за страховим стажем повинен бути не менше 2100 гривень.

Крім того, у квітні пенсіонери, яким виповнилося 80 років, вже отримали по 500 гривень доплати - "Апострофу" це підтвердили представники відповідної вікової категорії. Нагадаємо, ці виплати не є одноразовими, а щомісячними (якщо їх не скасують, звичайно ж). За оцінками Міністерства соціальної політики, в Україні одержувачів такої доплати близько 1,5 мільйона.

І, так - на час дії карантину пенсіонерам пообіцяли залишити за ними субсидії, навіть якщо вони вчасно не оплатять комунальні послуги.

Читайте також

Ті з росіян, які вижили - навчилися воювати, - командир Грузинського легіону

Чому грузинські добровольці воюють за Україну — інтерв'ю із командиром Грузинського легіону

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози