RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Не тільки індексація: які виплати отримають пенсіонери через коронавірус

Що буде з пенсіями громадян під час карантину

Що буде з пенсіями громадян під час карантину Фото: УНІАН

Коронавірус і введений у зв'язку з ним карантин позбавляють українців доходів. Однією з найбільш соціально вразливих і незахищених груп населення є пенсіонери, яким через зростання цін все складніше купити навіть найнеобхідніше. "Апостроф" з'ясовував, що буде з пенсіями громадян під час карантину і після його завершення.

Згідно з даними опитування, проведеного Спілкою українських підприємців, 29% вітчизняних підприємств припинили роботу через карантин, зумовлений поширенням коронавірусу. Це, більшою мірою стосується категорії мікробізнесу. При цьому 51% компаній вважають, що в умовах карантину зможуть протриматися місяць, а кожен четвертий бізнес - два, від сили - три місяці.

Інше опитування показало, що 60% українців вже відчули фінансові збитки внаслідок карантинних обмежень, а 16% - заявили про повну втрату доходів.

При цьому однією з найбільш уразливих категорій населення традиційно є пенсіонери. Як йдуть справи з їх доходами, чи платять їм пенсії, і чи є на ці виплати кошти? Адже український бюджет недоотримує мільярди доходів із кінця 2019 року, а в перші місяці поточного року ситуація стала зовсім сумною.

До 80 і старше

Міністерство соціальної політики пообіцяло, що під час дії карантину пенсіонерів не позбавлятимуть субсидій, якщо вони вчасно не оплатять послуги ЖКГ - не секрет, що більшість українських пенсіонерів залежать від житлових субсидій. Також відомо, що багато людей похилого віку не є впевненими користувачами Інтернету, а тому вважають за краще оплачувати рахунки не онлайн, а по-старому - на пошті або в касі банку. При тому, що їм якраз і не варто зайвий раз виходити з дому і перебувати в людних місцях.

Президент Володимир Зеленський у середині березня в своєму відеозверненні повідомив, що всі пенсіонери, які отримують менше 5000 гривень пенсії, отримають доплату в розмірі 1000 гривень.

З огляду на те, що тоді глава держави не назвав ні кількість пенсіонерів, які повинні отримати доплату, ні, коли повинні відбутися відповідні виплати, "Апостроф" зробив розрахунки, згідно з якими, на тисячу від президента можуть претендувати близько 10 мільйонів осіб.

Пізніше цю інформацію підтвердила міністр соціальної політики Марина Лазебна, яка уточнила, що одноразову допомогу в квітні отримають понад 10 мільйонів пенсіонерів, а також близько 400 тисяч одержувачів соціальної допомоги, зокрема, люди, які мають інвалідність.

Крім того, громадяни старше 80 років, отримуватимуть доплату в розмірі 500 гривень. І це стане не одноразовою виплатою, а щомісячною. За оцінками Мінсоцполітики, доплату будуть отримають приблизно 1,5 мільйони осіб.

Труднощі індексації

Також у недалекому майбутньому повинна відбутися довгоочікувана індексація пенсій із урахуванням збільшення показників середньої зарплати та інфляції в країні за попередній рік. Нагадаємо, індексація очікувалася ще в березні, але вона так і не відбулася. Колишня міністр соціальної політики Юлія Соколовська на початку березня (буквально за кілька днів до звільнення) заявила, що перерахунок пенсій відбудеться у вересні.

Фото: flickr.com

Утім, новий український уряд вирішив не чекати осені, а проіндексувати пенсії навесні, орієнтовно, в квітні. Але, коли приймалося це рішення, ще не було коронавірусу - точніше, він був, а усвідомлення всієї його серйозності не було.

Із поправкою на коронавірус і введений в зв'язку з ним карантин, терміни проведення індексації посунули на травень. Однак закон про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (для простоти названий антикризовим законом), який Верховна Рада прийняла 30 березня, чітко визначає, що індексація буде проведена після завершення заходів, передбачених карантином. Коли закінчиться карантин, сказати складно. Може, і в травні. А, може, і пізніше.

Однак уряд вирішив внести ясність в це питання. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль в кінці березня заявив, що перерахунок пенсій можуть провести вже в квітні.

Всім потроху

Але, в підсумку, все повернулося на свої місця, і в остаточному варіанті тепер значиться знову травень.

Кабінет міністрів на своєму засіданні 1 квітня узагальнив усі пенсійні питання, в результаті чого отримуємо:

- У квітні буде здійснена одноразова виплата в розмірі 1000 гривень пенсіонерам, які отримують пенсію менше 5000 гривень, а також одержувачам державної соціальної допомоги.

- Також у квітні почнуться щомісячні доплати в розмірі 500 гривень пенсіонерам старше 80 років, за умови, що розмір їхньої пенсії не перевищує 9205 гривень.

- При цьому у пенсіонерів старше 80 років, які мають стаж від 25 років - для чоловіків і від 20 років - для жінок, сума пенсії не може бути менше ніж 2600 гривень.

- У пенсіонерів інших вікових груп, які мають тривалий трудовий (страховий) стаж: 35 - років у чоловіків і 30 років - у жінок, сума пенсії не може бути менше ніж 2100 гривень.

- У травні буде проведена індексація пенсій на 11%, середня сума збільшення розміру пенсії становитиме 260 гривень.

Не зовсім зрозуміло, якої кількості осіб торкнеться індексація - раніше Мінсоцполітики повідомило виданню, що мова йде про більш ніж 10 мільйонів осіб. Однак зараз називається цифра 7 мільйонів. Правда, до цієї цифри не входять працюючі пенсіонери та ті, хто отримує так звану соціальну пенсію, яка, власне кажучи, є не пенсією, а державної соцдопомогою.

Фото: pixabay.com

До речі, у зв'язку з цим незрозуміло, коли відбудеться індексація пенсій працюючих пенсіонерів, яка проводиться окремо. Вона була призначена на 1 квітня, але, як видно, терміни з'їхали, і тепер про перерахунок їхніх пенсій нічого не говориться. А таких пенсіонерів у країні - 2,6 мільйона осіб.

Звідки гроші

Ну і, важливе питання - де взяти гроші на всі зазначені виплати?

Як написав у своєму телеграм-каналі прем'єр Денис Шмигаль, ці ініціативи повинні бути проведені через відповідні зміни до держбюджету. А для цього потрібно, щоб такий закон прийняла Верховна Рада.

Скільки на це знадобиться коштів? Тільки на виплату одноразової допомоги в розмірі 1000 гривень потрібно додатково приблизно 10,5 мільярди гривень. На доплату пенсіонерам старше 80 років необхідно щомісяця 750 мільйонів гривень (при цьому незрозуміло, скільки триватимуть ці виплати - тільки під час карантину чи, як мінімум, до кінця року).

Наприкінці лютого "Апострофу" повідомили в Міністерстві соціальної політики, що в бюджет Пенсійного фонду закладено кошти на індексацію пенсій. Інша справа, що якщо у березні індексацію не було проведено, можна з упевненістю говорити, що грошей у казні - в обріз. А зараз коронавірус вже запустив глобальну рецесію, і важко навіть уявити, якою буде глибина кризи - для всього світу і, зокрема, для України.

В уряді кажуть про те, що кошти будуть шукати за рахунок оптимізації бюджету і запозичень. В умовах рецесії країнам, що розвиваються, до яких відноситься і Україна, вкрай складно робити зовнішні запозичення. Останнім часом Міністерство фінансів все рідше проводить аукціони з розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП).

У зв'язку з цим як ніколи актуальним бачиться співробітництво нашої країни з Міжнародним валютним фондом (МВФ), який, разом із іншими міжнародними фінансовими організаціями, може надати близько 10 мільярдів доларів. Значна частина цих грошей має бути спрямована на поповнення бюджету. Але, як відомо, гроші МВФ будуть лише в тому випадку, якщо Рада прийме закон, який не дозволить націоналізовані банки повернути їхнім колишнім власникам. Мова, в першу чергу, про Приватбанк та Ігоря Коломойського. Законопроект поки прийнято в першому читанні. Тепер від рішення нардепів залежить доля країни і українських пенсіонерів, зокрема.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців