RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

На Україну йдуть потужні повітряні маси, буде дуже холодно - кліматолог Віра Балабух

Про глобальне потепління і його вплив на Україну

Про глобальне потепління і його вплив на Україну Фото: pixabay.com

Суттєве похолодання, яке вже прийшло в Україну, зумовлене різким стратосферним потеплінням, яке призвело до руйнування полярного вихору, одна з частин якого опустилася на територію Європи. Відповідно сформувалися дуже потужні холодні повітряні маси, які "зависли" над територією України. Ці маси ще тривалий час зберігатимуться на нашій території і попереду будуть найхолодніші дні у році. Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповіла кліматолог ВІРА БАЛАБУХ.

- Що зараз відбувається з погодою в Україні?

- Ми так довго чекали на зиму, ще з минулого року. Вона дійсно до нас прийшла зі снігопадами, з хуртовинами, з дощем і навіть подекуди із грозами. Це пов’язано з тим, що територією України переміщувалися досить потужні циклони - один за одним.

Ми спостерігали чергування аномально теплої і типової зимової погоди. Сьогодні у нас уже завершується цей період. Територією України переміщується останній циклон у цій серії. Слід за ним починає приходити холодне арктичне повітря.

Уже зараз на заході України ми бачимо, що температура повітря становить мінус 10-13 градусів. У той час на сході України, де зазвичай набагато прохолодніше, спостерігаються плюсові температури. Перепад температур сягає 20 градусів. Найближчим часом ця холодна повітряна маса буде поступово рухатися на територію України. До кінця сьогоднішнього дня вона вже практично опанує всю територію країни. У нас буде доволі холодно, і цей холод протримається до середини тижня. Температура повітря може сягати -20 градусів.

- Всі кажуть про глобальне потепління. То де ж воно?

- Якщо ви подивитеся на карту східних областей України, де спостерігається +7, то для лютого це надзвичайно висока температура. Вона не характерна для цього регіону в цей період.

Знову ж таки, лютий – це останній місяць зими, він завершує цей сезон. Але ми бачимо, що грудень і січень в нас також були аномально теплими. Температура повітря була надзвичайно високою. Навіть на початку січня в нас квітнули кущі та квіти. Була така типова весняна погода.

На початку січня відбулося дуже цікаве явище – різке стратосферне потепління, яке призвело до руйнування полярного вихору. Саме він відігравав дуже велику роль у цій аномально теплій погоді. Зараз цей вихор розділився на дві частини: одна опустилася на територію Європи, а інша – на південь американського континенту. Це призвело до того, що сформувався дуже потужний антициклон в районі Гренландії, на півночі Атлантики та над Скандинавією. У цьому циклоні формуються дуже потужні холодні повітряні маси, які зараз і починають рухатися територією Європи та територією України. Оскільки ця повітряна маса дуже важка, то вона рухається доволі повільно, порівняно з теплими повітряними масами. Через це вона ще тривалий час зберігатиметься на нашій території. Цьому похолоданню також сприятиме сніг, який випав. Він має досить високу відбивну здатність сонячних променів, яка може сягати 90%. Це також сприятиме зниженню температури.

- Тобто говорити про те, що зима піде раніше, ми зараз не можемо?

- На жаль, ні. Цей процес дуже макро-масштабний. Він займає майже всю північну півкулю. На жаль, не можна очікувати, що до кінця лютого в нас знову будуть плюсові температури. Проте цей період, який ми переживатимемо найближчими днями, буде найхолоднішим у цьому році.

Далі якщо й будуть низькі температури, то вони будуть значно вищими, порівняно з цими днями.

- Якщо говорити про ці снігопади, коли сніг падає декілька днів без зупину - це аномалія?

- Ні, це типовий процес, характерний для зими, для виходу південних циклонів, які якраз і зумовлюють сильні опади. Вони приносять вологу на територію України, яка нам вкрай потрібна.

Читайте також

Кримінальні евакуатори - що ховається за вивіскою "Експрес-Т"

Фірма Експрес Таксі займається кримінальною діяльністю

У нас залишився останній форпост перед Часовим Яром - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів