RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Продав квартиру - залишився без грошей - мешканець Донецька про "ринок" нерухомості в ОРДЛО

Бойовики забирають квартири в ОРДЛО, з яких виїхали люди

Бойовики забирають квартири в ОРДЛО, з яких виїхали люди Бойовики забирають порожнє житло в Донецьку Фото: mariupolnews.com.ua

На Донбасі окупаційна влада почала забирати порожні квартири, з яких виїхали люди або власники яких не сплачують за комунальні послуги. У соцмережах з'являються фото квартир, які заарештовують співробітники так званої "виконавчої служби ДНР". Окупанти стверджують, що забиратимуть порожні квартири в "держвласність" та передаватимуть їх "нужденним". Що знають про свою нерухомість люди, які виїхали з ОРДЛО та наскільки реально продати помешкання на окупованій території – в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів власник квартири в тимчасово окупованому Донецьку Андрій Кузьменко.

- Що відбувається з вашою нерухомістю на тимчасово окупованій територій?

- Квартира зачинена, але що з нею зараз, я навіть і не знаю. Декілька років тому там були обшуки. У квартиру проникали. Знаю, що "МГБ ДНР" проводило обшуки в цій квартирі. Зараз я не впевнений, але маю надію, що квартира зачинена, і там ніхто не живе.

Тобто доступу мого до квартири немає, тому що я не можу туди поїхати з декількох причин.

- Ви підтримуєте якось зв’язок з вашими сусідами, які залишилися там? Що вони розповідають? Що відбувається з приватною власністю?

- Так, я підтримую зв’язок із сусідкою. Ми не часто спілкуємося. Вона каже, що начебто нікого там немає, у квартирі ніхто не мешкає, але вона не впевнена. Я так розумію, що вони побоюються щось говорити. Вона говорить, що мені потрібно обов’язково приїхати, терміново сплатити за комунальні послуги, тому що борги зростають, і в мене заберуть квартиру. Це все, що вона мені постійно розповідає. Проте я ніяк на це не реагую.

- Чи реально продати там квартиру? Ви вивчали це питання? Чи можна на підконтрольній території продати квартиру, яка знаходиться там? Чи з цією нерухомістю треба морально попрощатися на період окупації, а потім вже розбиратися?

- Я вивчав питання, але не заглиблювався в це. Виникає чимало суперечок. Насамперед, треба туди їхати і там все вирішувати. Наскільки мені розповідали, можна поїхати на територію, вільну від АТО (у минулому Антитерористична операція, тепер же Операція об'єднаних сил, - "Апостроф"), і там з нотаріусом заключити якусь угоду і начебто так продати.

Але ціна доволі низка, багато ризиків. Ніхто не певен, чи отримаєте ви гроші. Утім я знаю, що люди продають нерухомість, вони пишуть про це у Фейсбуці. Я навіть читав, як люди там щось продавали та продовжують продавати. Наскільки це ризиковано, я не знаю, але я на це не наважуся зараз.

Читайте також

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Заробітчани у Європі, пенсія в Україні: як працюватиме новий закон

Українці зможуть включати роки роботи за кордоном до загального страхового стажу, навантаження на бюджет зросте

Новини партнерів