RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Вакцину­валися?! Рано радіти: другої дози на всіх може не вистачити

За весь травень вакцини AstraZeneca Україна отримала рівно нуль доз

За весь травень вакцини AstraZeneca Україна отримала рівно нуль доз З другої дозою вакцини поки проблеми Фото: Pixabay

Україна наблизилася до рубежу в 1 мільйон вакцинованих (станом на ранок 26 травня щеплення отримав 987 191 українець). Але мільйон щеплених громадян - це ті, хто отримав лише першу дозу вакцини. А як відомо, для формування стійкого імунітету до коронавірусу необхідно ввести дві дози препарату. І таких щасливчиків, хто успішно пройшов повний курс вакцинації, за даними МОЗ, всього 97 391 особа. На всю країну! Чому так мало? Вся справа в тому, що домогтися повторної вакцинації, за словами самих українців, не так просто. І навіть наявність першого щеплення не гарантує ревакцинацію в майбутньому. Чому так відбувається - з'ясовував "Апостроф".

Очікування і реальність

Киянка Ольга Артюшенко - одна з тих, хто отримав першу дозу препарату CoviShield ще на початку березня, коли вакцинальна кампанія в країні тільки стартувала.

"Вдалося вакцинуватися залишковими дозами", - розповідає "Апострофу" Артюшенко.

Коли настав час вводити другу дозу препарату (для CoviShield повторна вакцинація передбачена в інтервалі від 1 до 3 місяців), почалися проблеми.

По-хорошому, запис на введення наступної дози вакцини здійснюється медичним працівником при введенні першої дози. Про це йдеться в Дорожній карті вакцинації, яку розробив уряд ще в грудні минулого року. Але в реальності...

"Я, звичайно, питала, що по другій дозі. Фельдшери, які кололи (один за комп'ютером вносить дані в карту, інший коле) говорили, що поки не в курсі, як буде організована повторна вакцинація. Мовляв, звертайтеся до сімейного лікаря", - додає Артюшенко.

Але і сімейний лікар не зміг допомогти ревакцинувати.

"На практиці сімейний лікар теж нічого не знає. Вона телефонувала, намагалася мене якось записати в один з пунктів, але там немає вакцин. На цьому все й скінчилося", - резюмувала Артюшенко.

І подібні історії аж ніяк не виняток. Офіцер ЗСУ та громадська активістка Олена Білозерська також отримала першу дозу вакцини в березні. У той час, щоб підняти престиж вакцинального кампанії, залишковими дозами препарату щеплювали публічних осіб. І вже тоді Білозерська висловлювала побоювання, що з пошуками другої дози можуть бути проблеми.

"Автоматично, за фактом щеплення першою дозою, мені ніхто нічого не дасть. І є ймовірність, що я не зможу дістати другу дозу", - написала Білозерська на своїй сторінці в Facebook.

У квітні МОЗ скасував опцію позачергової вакцинації публічних осіб.

"Після того, як заборонили вакцинувати публічних людей позачергово, я і дуже багато моїх знайомих почали турбуватися і ставити питання про те: а чи буде друга доза? Нас запевнили, що друга доза обов'язково буде, але це говорили ще за Степанова. Що буде зараз - незрозуміло. У мене термін другої дози 9 червня. Ще два тижні тому я нагадала своєму сімейному лікарю, щоб вона поставила мене в чергу. Вона пообіцяла. В подальшому все залежатиме від її відповіді: якщо з'ясується, що з допомогою сімейного лікаря я не отримаю другу дозу, то буду знову якось шукати, щоб "викрутити" собі другу дозу. А крім того, другі дози в кінці червня потрібні ще моїм батькам і чоловікові", - розповіла "Апострофу" Білозерська.

Примарний резерв

То як же отримати другу дозу?

За телефоном гарячої лінії Міністерства охорони здоров'я з питань COVID-19 "Апострофу" пояснили, що друга доза щеплення повинна бути отримана там же, де пацієнт отримував і першу дозу.

"Якщо ви вакцинувалися в пункті вакцинації, то звертайтеся в той пункт, де вас вакцинували, а якщо це була мобільна бригада, то вона повинна приїхати вакцинувати вас вдруге", - зазначили у колл-центрі.

"Я телефонувала у пункти вакцинації, безпосередньо у кабінети щеплень, і тітоньки там теж були явно збентежені і не знали, що робити. Сказали, що вони прищеплюють категорію 60+, а вдруге ще нікого не прищеплювали, та й взагалі вакцин немає", - скаржиться Ольга Артюшенко.

У свою чергу, в колл-центрі МОЗ запевняють, що такого не може бути.

"Для тих, кому потрібна друга доза, вакцина повинна бути зарезервована. Немає вакцини для тих, кому потрібна перша доза. Її не вистачає. Але для тих, хто отримує другу дозу, вакцина зарезервована", - пояснили на гарячій лінії.

Але сімейні лікарі підтверджують "Апострофу" проблему з ревакцинацією.

"Вакцинувалися пацієнти однієї вакциною, і повторити вакцинацію їм потрібно цією ж вакциною, а її на даний момент немає в наявності. І такі ситуації часто бувають", - говорить "Апострофу" сімейний лікар Владислав Ващенко.

Математика ревакцинації

З лютого по травень в Україну було поставлено 867 200 доз вакцини AstraZeneka (500 тисяч доз індійського виробництва і ще 367 200 доз, вироблених в Південній Кореї). Варто відзначити, що якщо пацієнта вже прищепили вакциною одного виробника, то вводити йому другу дозу іншого виробника не можна. Про це сказано і в Дорожній карті вакцинації, і цю ж інформацію підтверджував екс-міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

"Якщо вам першою кололи CoviShield від AstraZeneca, то ви не можете робити друге щеплення вакциною Coronavac від Sinovac", - відзначав Степанов.

Вакцини AstraZeneca виробництва Індії і Південної Кореї взаємозамінні, тому їх можна колоти в будь-якій послідовності. Таким чином, якщо препарати дійсно резервуються за пацієнтами, щепленими вперше, то на першому етапі потрібно було зробити не більше 433 600 щеплень, щоб зберегти ще 433 600 доз для ревакцинації. Але! Згідно з даними РНБО, в Україні вже зроблено 834 тисячі уколів першою дозою AstraZeneca. Залишається всього 33 тисячі доз для другого уколу. Але з них 9,5 тисячі доз вже витрачено для ревакцинації. У підсумку маємо 23,5 тисячі доз AstraZeneca, які залишилися.

Чому AstraZeneca кололи, виходячи за рамки ліміту? Чому не зупинилися після 433 600 уколу, а він був здійснений на 8-му тижні вакцинації в середині квітня?

Ну, по-перше, з іміджевої точки зору зупинятися не можна було, адже тільки ледачий не штовхав Степанова за низькі темпи вакцинації. По-друге, термін придатності 367 200 доз AstraZeneca, вироблених в Південній Кореї, закінчується 31 травня. По-третє, уряд розраховував добрати чергові транші препарату за контрактами. Нагадаємо, що Міністерство охорони здоров'я за Степанова законтрактувало 15 мільйонів доз вакцини у Індії. Але поки Індія притримує експорт препаратів - там триває спалах коронавірусу і вакцини потрібні самим індусам.

Так, зараз питання ревакцинації не стоїть критично гостро. Адже головний біль - де дістати другу дозу вакцини, відчувають поки тільки ті українці, які прищеплювалися на самому початку вакцинального кампанії, а їх було не так багато. Але через 2-3 тижні проблема істотно актуалізується, адже темпи вакцинації нарощувалися. І якщо МОЗ не завезе в країну нові партії препарату, то вакцинація буде провалена в черговий раз.

Наступник Степанова Віктор Ляшко, звичайно, запевняє, що нові транші вакцин надійдуть в країну зовсім скоро. Називаються мільйонні партії, нові контракти і сенсаційні домовленості. Але поки, за весь травень, вакцини AstraZeneca Україна отримала рівно нуль доз.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Новини партнерів