RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Вколотися та забутися: коли вакцина від COVID буде доступною для всіх бажаючих

В Україну почалися поставки різнопланових та ефективних препаратів

В Україну почалися поставки різнопланових та ефективних препаратів Фото: УНІАН

Новопризначений міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що його пріоритетом є вакцинація всіх бажаючих вже до кінця 2021 року. Протягом літа новий міністр обіцяє вакцинувати від COVID 5 млн людей. Поки що, за національним планом, в пріоритеті йдуть люди у віці від 65 років, співробітники силових структур, а також люди з хронічними захворюваннями. Тепер до них приєднаються і працівники освітньої сфери. А ось категорії не з груп ризику почнуть отримувати вакцину тільки з листопада. Коли ж всі бажаючі в Україні реально зможуть вакцинуватися, дізнавався "Апостроф".

Запрягаємо повільно

Ще в січні 2021 року МОЗ представив план вакцинації, який складається з п'яти етапів. У перші ряди потрапляли медики, що працюють безпосередньо з хворими на коронавірус, а також військові із зони ООС. У першій категорії перебували також люди у віці 80+ та працівники закладів первинної медичної допомоги. На другому етапі повинні були вакцинувати інших співробітників медичної сфери, а також літніх людей у віці від 70 років.

В кінці травня перший етап мав повністю завершитися та початися другий. На цих етапах влада визначила 2,5 млн осіб, які підлягають вакцинації. Однак, станом на 19 травня, у нас отримали щеплення лише 1 012 815 осіб, і це з 24 лютого. Навряд чи в Україні встигнуть прищепити ще 1,5 млн чоловік за ті дні, що залишилися у травні.

План вакцинації в Україні Фото: МОЗ України

Колишній глава Центру громадського здоров'я МОЗ України, інфекціоніст Володимир Курпіта вважає, що вакцинація в Україні справді йде доволі повільно.

"За три місяці Ізраїлю вдалося вакцинувати близько 54% населення, а в Україні щеплення отримали лише до 2% населення, і це є загальною оцінкою вакцинації. Головний мінус - це побоювання людей не отримати другу дозу, адже опублікована "дорожня карта" дуже дивна. Є багато невиконаних обіцянок. Нарешті, люди похилого віку, які повинні бути в пріоритеті, налякані та часто відмовляються від вакцинації", - сказав він в коментарі "Апострофу".

Відмов дійсно чимало, а тому, відповідно до "дорожньої карти", невикористані дози переходять до людей з інших етапів. Новий керівник МОЗ Віктор Ляшко заявив, що вже зараз вакцинуються українці віком від 65 років та силовики. Ці групи входять до третього етапу вакцинації, який мав стартувати з липня. Крім того, незабаром почнуть робити щеплення працівникам освітньої сфери, чия черга мала початися у вересні, але тепер, за наказом МОЗ від 13 травня, вони також входять в третій етап вакцинації.

При цьому експерт МОЗ з епідеміології, радник міністра охорони здоров'я з питань біобезпеки Наталія Виноград стверджує, що це стало можливим скоріше не через відмови, а через збільшення кількості вакцин.

"Ми пам'ятаємо, що були затримки і з індійською вакциною, і з китайською. А зараз поставки пішли, вакцини різнопланові та дуже ефективні, тож з'явилася можливість йти на випередження", - заявила епідеміолог в коментарі "Апострофу".

У квітні МОЗ оновив план вакцинації, яким передбачається вакцинувати 70% дорослого населення до кінця 2021 року. А це приблизно 24 мільйони людей. Якщо врахувати обидві дози вакцини, то за цей час держава повинна поставити людям 48 мільйонів уколів.

За словами Ляшка, з травня Україна має вийти на 6 мільйонів щеплень на місяць. Хоча з кінця лютого, коли до нас прийшла перша партія індійської вакцини CoviShield, і до середини травня, в Україну прибуло всього 2,2 млн вакцин різних виробників. Ще майже 500 тис. доз вакцин Pfizer мають приїхати до кінця травня кількома траншами. Тобто при всьому бажанні зробити 6 мільйонів щеплень на місяць неможливо через банальний брак препаратів. Саме тому новий глава МОЗ зараз трохи вгамував апетити та сподівається повністю вакцинувати 5 млн українців за три місяці літа.

Ситуація з поставками препаратів повинна вирівнятися десь в кінці травня, на початку червня. За словами вже колишнього глави МОЗ Максима Степанова, до кінця травня очікується прибуття 1,4 мільйона доз за механізмом COVAX. Також прийдуть вже згадані 500 тисяч доз вакцини Pfizer за прямими контрактами, а основні поставки підуть з липня. Вже на третій квартал передбачено 4,5 млн доз цієї вакцини. Він також очікує, що Індія скасує ембарго на продаж вакцин за кордон, і в Україну приїдуть ще 1,5 млн доз вакцини CoviShield.

Всього ж Степанов заявив про постачання 42 мільйонів доз вакцини проти коронавіруса в поточному році:

  • Novavax - 10 млн доз, поставка очікується з серпня;
  • CoviShield - 2 млн, з них 500 тисяч доз вже в Україні.
  • CoronaVac - 2 млн, з них 1,2 млн доз вже в Україні;
  • Pfizer - 20 млн доз вакцини;
  • За механізмом COVAX - 8 млн доз, з них 484,2 уже доставлені. Наступна поставка вакцини Pfizer очікується з 7 червня.

Загалом прогнози обнадійливі, але багато чого залежить від постачальників препаратів. На жаль, непоодинокими є випадки, коли постачання затримується саме з їхньої вини.

Молоді йдуть на абордаж

Поки кандидати з пріоритетних груп не поспішають вакцинуватися, молодь шукає різні способи отримати щеплення. Зокрема, "непріоритетні" почали діяти через мобільні бригади, сімейних лікарів та пункти вакцинації. Це давало результат завдяки залишковим дозам. Річ у тім, що вакцину CoviShield постачають у флаконах на 10 доз та можуть зберігати відкритою тільки протягом 6 годин. Саме невикористані дози пропонували робити українцям з непріоритетних груп.

Вакцинація в Україні Фото: pixabay

"Я просто знайшов пункт вакцинації в своїй районній поліклініці та запитав, чи є можливість вакцинуватися? Мене попросили почекати пару годин. Виявилося, що кілька людей так і не прийшли, і мене вкололи залишкову дозу", - розповів "Апострофу" 33-річний киянин Андрій.

Ще одна мешканка столиці, 40-річна Марина, просто залишила медсестрі свої контакти та попросила зателефонувати, коли з'явиться можливість: "Мене набрали, запитали, чи можу я прийти протягом години. Я відпросилася з роботи та приїхала".

Дехто навіть їздив за вакциною в іншу область. Адже в невеликих населених пунктах вакцин було набагато більше, ніж бажаючих вколотися. Тому для тих, хто має авто, це теж стало непоганим варіантом.

"Я вакцинувався в одній з амбулаторій в Житомирській області. Я сам хоч із Малина, але вже більше 10 років живу та працюю в Києві. На щеплення пішов не за пропискою, декларацій не укладав. Просто знайомі розповіли, що вакцин вистачає, а от бажаючих вакцинуватися не так вже і багато. Мені дали контакт лікаря та місцевої амбулаторії, я з нею домовився на конкретний час і дату. Благо, були залишкові дози, і мене без проблем вкололи. На другу дозу обіцяли зателефонувати та запросити", - поділився з "Апострофом" своєю історією 30-річний Роман.

За його словами, він отримав щеплення вакциною CoviShield. З побічних ефектів була висока температура і ломота в тілі: "Прищепили мене після 16:00. Спочатку все було нормально, але ввечері піднялася висока температура - 38,5. Мені сказали приймати ібупрофен, але він не дуже-то і допомагав. Але більше ніяких препаратів я не пив. Вдалося заснути, а зранку вже було 37,2 та невелика слабкість".

Історій, коли люди не з пріоритетних груп знаходили можливості вакцинуватися позачергово насправді багато. Такі повідомлення дійшли і до МОЗ, де обурилися порушенням черги і навіть пригрозили медикам службовими перевірками.

Вакцинація для всіх

За планом вакцинації, непріоритетні групи населення могли претендувати на щеплення з листопада поточного року. Але, ймовірно, цей етап почнеться набагато раніше. У суботу, 15 травня, Віктор Ляшко повідомив, що для вакцинації всіх людей, котрі записалися в лист очікування в додатку "Дія", МОЗ запускає роботу центрів щеплення на вихідних.

Перші такі пункти запрацюють в Києві і Львові. Вакцинацію в них проходитимуть всі, хто записався в лист очікування в додатку "Дія". Точної дати відкриття поки немає, але, ймовірно, що це відбудеться вже найближчим часом.

"Центри щеплення будуть відкриті на 20-30 осіб. Кількість залежить від того, яку локацію вибере місцева влада. Локація - це будь-яка велика площа. Наприклад, виставковий центр, Палац спорту, стадіон", - сказав Ляшко.

Це підтверджує й радниця керівника Міністерства охорони здоров'я Наталія Виноград. Вона закликає всіх реєструватися через додаток "Дія" та чекати запрошення на вакцинацію.

"Будуть додаткові тури, додаткові можливості, будуть щеплення вихідного дня, і вам обов'язково прийде запрошення. І це дуже важливо, тому що молодь є особливо мобільною, вона б хотіла влітку мати можливість кудись поїхати, а для цього необхідно буде мати сертифікат, який також створюється, і нам тільки залишилося лише узгодити його з ЄС, аби сертифікати були подібними", - зазначила епідеміолог.

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торгівля вживаними автомобілями в Україні через автосалони допоможе спростити процедури, але машини швидше за все подорожчають

Новини партнерів