RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погода у липні: дощі, бурі і багато днів пекельної спеки

Синоптики дали детальний прогноз на липень

Синоптики дали детальний прогноз на липень Фото: Getty images

Перший місяць календарного літа в Україні видався досить контрастним: на початку червня було прохолодно, а ось в кінці місяця стало жарко настільки, що в Києві були побиті багаторічні температурні рекорди. Втім, за прогнозами синоптиків, рекорди спеки у липні можуть знову оновитися. Яких сюрпризів погоди чекати українцям від липня - дізнавався "Апостроф".

Гідрометцентр: спека повернеться

За даними Укргідрометцентру, перші дні липня будуть досить жаркими.

Так, з 2 по 4 липня на сході, півдні, півночі і в центрі очікуються денні температури в діапазоні від 26 до 30 градусів тепла. Вночі буде від +15 до +20 градусів. На заході очікується від 21 до 25 градусів вище нуля вдень і близько 12-15 градусів з позначкою "плюс" уночі.

Крім того, весь цей час країну заливатимуть грозові дощі, які очікуються у всіх регіонах України.

Однак вже 5-6 липня на півночі, сході, півдні і в центрі спека трохи спаде: від 26 до 28 градусів тепла синоптики прогнозують вдень і близько 17-19 градусів з позначкою "плюс" очікується вночі.

А ось на заході 5-6 липня навпаки стане тепліше: від +25 до +27 градусів стовпчики термометрів покажуть удень, і близько 13-16 градусів тепла очікується в нічний час доби. Дощі з грозами пройдуть по всій Україні.

Загалом, середня місячна температура повітря, що характерна для липня в Україні, становить 19-25 градусів тепла (в горах від +13 до +18). І згідно з прогнозом синоптиків Укргідрометцентру, липень-2021 не буде аномальним - середні температури повітря будуть в межах кліматичної норми.

А як щодо температурних рекордів? Нагадаємо, що 25 червня в столиці була зафіксована температура +35,4° C. Таким чином, був побитий температурний рекорд, який тримався з 1885 року.

"У липні варто очікувати приблизно таких же високих температур повітря, які спостерігалися і в червні, - пояснив "Апострофу" начальник відділу метеорологічних прогнозів Гідрометцентру Владислав Білик. - Але ці температури, згідно з прогнозами, випадають на другу половину липня. Але 30 градусів - нормальна температура для Києва, так було і 100 років тому. Прогнозувати чергове оновлення температурних рекордів складно, але температури за 30 градусів у липні будуть".

"Денна температура в межах 33-34 градусів тепла - це буде максимальний показник у липні, - додає "Апострофу" заввідділом кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів погоди Українського гідрометеорологічного інституту Вазіра Мартазінова. - Що стосується сходу, то там більш посушлива і спекотна погода - там можуть бути температури до 35 градусів".

Температурні "гойдалки" від народного синоптика

У той же час, згідно з розрахунками народного синоптика Леоніда Горбаня, дебют липня буде досить спекотним. Середньодобові температури з 2 по 5 липня будуть на рівні 21-23 градусів вище нуля, але вдень стовпчики термометрів показуватимуть від 27 до 29 градусів з позначкою "плюс". Крім того, 2 липня Леонід Горбань прогнозує дощі і бурю.

З 5 по 9 липня середньодобові температури встановляться на рівні 23-24 градусів тепла. А вже 10 липня варто чекати похолодання до 20 градусів з позначкою "плюс". Вночі буде від +15 до +16. В цей же день народний синоптик прогнозує рясні опади.

Але вже 11 липня середньодобова температура повітря знову почне зростати: стовпчики термометрів показуватимуть від 22 до 25 градусів тепла. Така температура протримається до екватора другого місяця (16 липня). В цей же день очікуються дощі з грозами і досить спекотні температури вдень - від 28 до 32 градусів вище нуля. Але вже з 17 по 22 липня очікується чергове падіння середньодобових температур в діапазоні від 20 до 23 градусів з позначкою "плюс".

23 липня температура повітря, за розрахунками Леоніда Горбаня, знову почне зростання в діапазоні від 22 до 25 градусів тепла, а вдень стовпчики термометрів і взагалі покажуть 28-32 градусів вище нуля. І така температурна картина протримається до кінця другого місяця літа.

Що ж стосується опадів, то народний синоптик прогнозує ще один захід дощів з потужними поривами вітру на 24 липня.

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торгівля вживаними автомобілями в Україні через автосалони допоможе спростити процедури, але машини швидше за все подорожчають

Новини партнерів