RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У Туреччині можна відпочити за 15 тисяч за двох і це буде "все включено" - фахівець з туризму

Відпочинок в Україні поступається по співвідношенню "ціна-якість"

Відпочинок в Україні поступається по співвідношенню "ціна-якість" Фото: Getty images

Пандемія коронавірусу вже друге літо поспіль вносить корективи у відпустки українців. І хоча в цьому році обмеження істотно послаблені, ціни на відпочинок в Україні зростають. Тільки оренда житла обійдеться від 700 до 8000 гривень на добу. На які витрати варто розраховувати в Україні, чи вигідніше відпочивати за кордоном і чи можна обійтися без туристичних агентств - в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповіла провідний менеджер туристичної агенції Зоя Ліпінська.

- Ціни на відпочинок в Україні помітно варіюються. Наприклад, за житло на Азовському і Чорному морях люди можуть викласти від 700 і навіть до 8000 грн на добу. Скажіть, чи є люди, які "роблять" цей ринок дорогих апартаментів? Їх багато?

- Так, зараз ціни на відпочинок в Україні не найнижчі, тому що це все-таки високий сезон. Всі їдуть у відпустки, всі їдуть великими сім'ями, і це основний час, коли готелі і курорти можуть заробити. Є запити від туристів на відпочинок в Україні саме пакетними турами.

Але коли ми починаємо прораховувати і дивитися варіанти за ціною і якістю, то велика частина вибирають відпочинок в тій же Туреччині або Єгипті. Можу для порівняння взяти якийсь гарячий тур до Туреччини, який можна купити за 15 тисяч за двох з урахуванням перельоту і того, що харчування буде "все включено", і буде власний пляж. І заплатити цю ж суму за відпочинок в Україні без переїзду і з харчуванням - максимум, тільки сніданки - не зовсім раціонально.

- Що входить в ці 15 тисяч, якщо це умовна Туреччина?

- На двох - це переліт, трансфер, коли вас привезуть з аеропорту в готель і назад, та проживання в готелі.

- Це на тиждень?

- Так. Це на сім днів якраз прораховано. Це харчування, де буде все включено: сніданок, обід, вечеря і напої протягом дня з якимись закусками. І додатково ще страхування - наприклад, якщо щось трапилося з туристом або його здоров'ям, то страхова компанія покриває витрати на його лікування.

- Такий варіант важко знайти? Це не перший варіант, який видає пошукова система на запит "відпочинок в Туреччині".

- Такі варіанти здебільшого є "гарячими" турами. Це те, що з'являється за 2-3 дні до вильоту. Звичайно, це за вартістю не делюкс і "п'ятірки". Це готелі "3 зірки". Але якщо ми порівнюємо якість українського відпочинку та готелі "3 зірки" в Туреччині, то плюс-мінус все однієї якості. Наприклад, я вранці переглядала дану вартість і бачила тур з вильотом 2 липня на сім ночей в готель "3 зірки" в Туреччині.

- Давайте розберемо відпочинок на курорті в Україні. Візьміть будь-яке місто на ваш розсуд. За 15 тисяч гривень на двох що ми можемо отримати?

- Давайте ми почнемо з Одеси, оскільки це, напевно, найпопулярніший український курорт, куди масово все їдуть. Якщо ми говоримо про пакетні тури, то вартість завжди вказана вже за повний пакет послуг. Це і переліт або автобус, і проживання в готелі, і страхування. Все-таки страхування - потрібна річ. Бо мало що може статися на курорті.

Відкриваю тури на ці ж дати - 2-7 липня. Які є варіанти турів? Ті ж готелі "3 зірки". Але потрібно враховувати, що тризіркові готелі в Україні і Туреччині - це різний рівень. Тут буде набагато слабший. Вибираємо тури з перельотом і що ми бачимо? Бази відпочинку - від 13440 гривень на двох. І це без харчування.

- А якщо їхати самостійно, то можна вкластися в трохи меншу суму?

- Так, звичайно. Якщо ми будемо дивитися просто готелі без харчування, то, звичайно, сума буде меншою, тому що тут у вартість закладений ще і внутрішній переліт. Тому в суму до 10 тисяч гривень в Україні, оплачуючи тільки проживання, можна вкластися. Ну і додатково харчування.

- Що зупиняє людей від того, щоб масово їхати відпочивати за кордон? Тільки проблеми з тестами і довідками про вакцинацію?

- Я не скажу, що людей щось зупиняє літати. Літаки - ті ж чартери - дуже добре і швидко завантажуються. Досить велика кількість українців летить. Побоювань вже з приводу довідок або ковіду немає. Єдине, що може обмежувати, - це цінники.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Новини партнерів