RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

На Україну чекає нетиповий серпень: якою буде погода в останній місяць літа

Прогноз погоди на серпень від Гідрометцентру та народного синоптика

Прогноз погоди на серпень від Гідрометцентру та народного синоптика У серпні очікується менше днів спеки, але 30+ ще буде Фото: zimbio.com

В останній тиждень липня в Україну повернулась спека: стовпчики термометрів в південних і східних регіонах досягали позначки 35 градусів тепла. Та й на півночі, заході і в центрі не набагато прохолодніше: синоптики фіксували температуру 30+ градусів. Але що принесе останній місяць літа? Чи варто українцям сподіватися на довгоочікувану прохолоду або ж пекельна спека збережеться ще на найближчі чотири з половиною тижні. Які погодні сюрпризи готує серпень - дізнавався "Апостроф".

Народний синоптик: будуть температурні гойдалки

За розрахунками народного синоптика Леоніда Горбаня, температура повітря в дебюті серпня буде помірною. Так, з 1 по 3 серпня стовпчики термометрів показуватимуть середньодобову температуру в діапазоні від 25 до 27 градусів тепла. Крім того, 1 серпня можливі дощі.

А ось 4 серпня відбудеться стрибок температури: денні показники будуть варіюватися від +33 до +35 градусів. Але такі екстремальні температури триватимуть недовго: вже починаючи з 5 серпня середньодобова температура повітря поступово піде на спад. В період з 5 по 10 серпня народний синоптик прогнозує 23-25 градусів вище нуля. Літню прохолоду принесуть і дощі 8 і 9 серпня.

З 11 серпня очікується черговий температурний стрибок: денні середньодобові показники температури сягатимуть 29-31 градусів тепла. Але тридцятиградусна спека протримається всього пару днів: 13 серпня температура повітря знову впаде до 23 градусів.

Два дні на перепочинок, опади 14 серпня і знову спека до 28 градусів, починаючи з 15 серпня. Втім, цей температурний стрибок, згідно з розрахунками народного синоптика, буде останнім екстремальним підвищенням температури влітку 2021 року.

Дивіться: Небо - в вогні, попіл - в готелях: що відбувається на популярних турецьких курортах

З 16 серпня температура повітря почне падати з 23 до 16 градусів тепла, а 22 серпня народний синоптик прогнозує дощ. Така кліматична ситуація буде актуальна аж до 23 серпня. А вже 24 серпня, на День незалежності температура знову виросте, але тридцяти градусів вже не буде. Вдень стовпчики термометрів показуватимуть цілком комфортні 22-24 градуси тепла.

25 і 26 серпня народний синоптик прогнозує дощі. На ці ж дні випадає чергова хвиля похолодання, і вже більш істотного: вдень стовпчики термометрів показуватимуть від 14 до 17 градусів тепла, а вночі температура повітря може і зовсім впасти до 9-11 градусів з позначкою "плюс". І така температурна картина збережеться до кінця літа.

Гідрометцентр: температура вище норми

У той же час, за прогнозом Укргідрометцентру, серпень 2021 буде не зовсім типовим для України.

"Середня місячна температура очікується 20-25 градусів, в Карпатах 16-18 градусів, що на 1-1,5 градуси вище кліматичної норми", - зазначають в Укргідрометцентрі.

Дані Гідрометцентру підтверджує і заввідділом кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів погоди Українського гідрометеорологічного інституту Вазіра Мартазінова.

"Такий високий температурний фон буде зберігатися в серпні в окремі дні, особливо це буде характерно для першої половини місяця. Та й в принципі, температура повітря в серпні буде вище кліматичної норми", - додає "Апострофу" Вазіра Мартазінова.

Читайте: На ураїнців чекає новий антирекорд: народний синоптик дав цікавий прогноз на вересень

А ось аномальних опадів, за прогнозами Гідрометцентру, чекати в серпні не варто: їхня місячна кількість буде на рівні 31-80 мм, а на Прикарпатті 95-99 мм, що в межах кліматичної норми.

"За статистикою саме липень і серпень - найгарячіші місяці в році. Якщо в серпні у нас знову буде антициклон, коли багато сонця і мало хмар, то прийде тепла повітряна маса і можуть бути спекотні дні. Однак за орієнтовними прогнозами на початок серпня очікується деяке зниження температури повітря. На початку наступного тижня очікується певне послаблення спеки", - пояснила "Апострофу" синоптик Укргідрометцентру Наталія Птуха.

Читайте також

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни

Новини партнерів