RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ми можемо звільнити Крим від окупантів, та є важлива умова – прес-офіцер ТрО Києва

Андрій Ковальов про оборону Києва та загальну ситуацію на фронті

Андрій Ковальов про оборону Києва та загальну ситуацію на фронті Андрій Ковальов Фото: facebook.com/andriy.kovalov

Війна з Росією триває майже 100 днів. Ціною великих втрат та надлюдських зусиль Захисники України борються за збереження свободи та незалежності. У цьому дуже допомагає озброєння, яке Україна отримує від Заходу. Втім, для перемоги треба більше зброї та техніки.

Яких результатів потрібно домогтися для завершення війни, як вторгнення Росії змінило систему міжнародної безпеки і чи є загроза повторного штурму Києва - на ці питання в ефірі Апостроф TV відповів прес-офіцер 112-й київської бригади територіальної оборони Збройних Сил України АНДРІЙ КОВАЛЬОВ.

– Секретар РНБО Олексій Данілов нещодавно заявив, що війна не закінчиться швидко. А коли вона може закінчитися? Можна загалом говорити про терміни?

– Ми в перші дні війни, розуміли, що вона надовго. Я можу сказати вам більше: якщо зараз ми не дотиснемо російський імперіалізм, якщо навколо ідеї не лише послаблення, але й знищення сучасної путінської імперії в її теперішніх кордонах не об'єднаються країни вільного світу, лідери, скажімо, країн "Великої сімки", інших провідних держав, ми приречені на те, що російська федерація буде заморожувати ці конфлікти і повторювати їх знову. Це не лише мої слова, а й висновки американських аналітиків і політологів про те, що Україна на цьому етапі приречена на цілу лінійку воєн, які будуть повторюватися з російською федерацією. Фактично російський імперіалізм, який називається "русский мир", не передбачає існування незалежної України.

Російські окупанти будуть вдаватися до нових спроб завоювати Україну, якщо не вжити заходів. За підсумками Першої світової війни країни Європи покарали, наприклад, Німецьку імперію - вона була роздроблена. Ми знаємо такий період існування, як Веймарська республіка.

Тобто має бути поствоєнний період і роздроблення цієї останньої клаптикової імперії під назвою російська федерація, як на мене, щонайменше на 30-40 незалежних держав. Очевидно, тоді у цьому геополітичному регіоні зможе зацарювати мир і спокій. Поки існує така країна-спонсор тероризму як російська федерація, коли на чолі неї стоїть терорист номер один – путін – ми приречені на повторення і затягування цієї війни.

Знаєте, часто питають, коли ж настане переломний момент у цій війні. Я переконаний, що переломний момент у війні уже настав у боях за Київ, коли він був відбитий. Я вже мовчу про солдатів, мотивація російських офіцерів була фактично підірвана. Настрої всередині партії війни у російській федерації теж підірвані, тому що вони очікували на досить швидку перемогу. Російська федерація не розраховувала на таку довгу і затяжну війну. У них закінчуються офіцери і кадрові спеціалісти. Ми бачимо, як путін у перші тижні війни фактично знищив еліту своєї армії на Гостомельському аеродромі, куди викинули десантні війська.

Рано чи пізно у російської федерації закінчаться ракети, а через введені санкції у них немає змоги збирати нові. Російська федерація виснажується – і дякувати Богу – але санкції повинні бути жорсткішими, щоб росія виснажувалася швидше. Путін може просто прийти до того, що він цей конфлікт заморозить, буде пропонувати якесь примирення. Якщо зараз він пропонує все на своїх умовах, то потім, можливо, буде пропонувати на наших умовах або тих умовах, які будуть задовольняти наших партнерів – Сполучені Штати чи Європейський Союз.

Очевидно, що не можна допускати замороження цього конфлікту. І пан Данілов, і пан Буданов говорять про те, що в серпні надійде велика партія озброєння, яке може накреслити перелом у війні з російською федерацією. Очевидно, нам потрібне зараз озброєння для того, щоб наші війська перейшли в різкий і потужний контрнаступ на сході та півдні.

У нас є всі можливості вигнати окупантів з нашої території та навіть звільнити Крим. Але дуже важливою умовою завершення цієї війни має бути деінтеграція російської федерації, тому що в іншому разі ця війна не буде закінчена. Вони знову повернуться до спроби окупації України і намагатимуться ядерною зброєю шантажувати світ.

– Яка ситуація зі зброєю зараз? Попри заяви деяких західних політиків щодо надання Україні великої кількості зброї, кажуть, що в нас немає її в кількості, необхідної для того, щоб ми звільнили окуповані території.

– Озброєння надходить до Збройних сил України - і це факт. Я сам особисто бачив це озброєння, бачив бронетехніку, яка зараз надзвичайно необхідна Україні. Ми знаємо, що надходить величезна допомога від Польщі. Надходить допомога від Чехії, Литви, Канади, США. Я точно знаю про надходження до України самохідних установок від Польщі. Знаю, що цього озброєння буде більше, будуть надходити польські танки.

Досвід нашої 112 бригади ТРО може свідчити про те, що наш вид збройних сил – це все ж таки, за класичною військовою термінологією, легка піхота. Тому нас цікавить насамперед протитанкове озброєння. В більшості те протитанкове озброєння, яким ми користуємося і користувалися в дні оборони Києва, якраз закордонне. Це британсько-шведські NLAW, американські Stinger та Javelin. Ця допомога надходить, її стає все більше і більше.

Це не лише летальне озброєння, а й броньовані автомобілі, броньовані автомобілі швидкої допомоги, які так потрібні зараз на фронті, коли фактично неможливо провести евакуацію, тому що немає необхідних методів. Однозначно, великий уклін нашим волонтерам.

Але волонтери мають, здебільшого, можливість пригнати в підрозділи ЗСУ джипи, позашляховики, які мають цивільне призначення. А броньовані автомобілі – це все ж таки спецекспорт. Залучається він надзвичайно важко та через міжнародні домовленості.

– Днями секретар радбезу рф Патрушев заявив, що Польща переходить до захоплення територій на заході України. Зрозуміло, що ця заява беззмістовна, але чи це не пов'язано із надходженням допомоги від Польщі?

– Я думаю, подібні заяви Патрушева насамперед націлені на внутрішній електорат і споживача. Щоб ще більше подражнити бабусь та дідусів у російській глибинці, які ще вірять тому, що говорить російський зомбоящик. Викликати в них співчуття до того, які злочини скоюють путін та його кліка в Україні, щоб якось виправдатися бодай перед власним електоратом. Тому я думаю, що не варто якось серйозно сприймати ці заяви.

З іншого боку, російська федерація намагається спровокувати Європу до вступу у війну. Я вже не раз про це говорив. Російська федерація розпочала Третю світову війну, вона фактично веде війну проти всього вільного світу. Україна в цій війні бореться за весь вільний світ. Заяви очільника Кремля стосовно спроб втягнути Британію чи Польщу в цю війну залишаються.

Ми дуже часто бачимо, коли політики роблять дивовижні заяви. Можемо згадати, наприклад, заяву міністра закордонних справ росії, який назвав Ізраїль фашистською державою. Як на мене, це була спроба ближче здружитися з арабськими країнами для того, щоб вони не збільшували видобуток нафти, не намагалися здешевити її та витіснити російську нафту з міжнародних ринків. Але ми бачили, як потім за кілька днів путін виліз зі свого уральського бомбосховища і вибачався перед Ізраїлем за ці заяви.

Це, знову ж таки, якась кремлівська багатоходівка або просто спроба попрацювати на свій внутрішній електорат, щоб виправдати і пояснити, чому, скажімо, польська техніка воює в ЗСУ. Вони ж розповідають у своїх новинах, що Україна вже майже окупована, а ЗСУ здаються в полон. А по факту, коли російські призовники повертаються на ротацію додому, вони ж розповідають зовсім інші новини своїм родичам. Коли це біосміття телефонує додому, і наша СБУ фіксує ці дзвінки, вони ж там розповідають зовсім іншу інформацію. Тому, очевидно, Патрушев намагається якось інформаційно врятувати ситуацію.

– В цій заяві не прослідковуються їхні апетити на країни Східної Європи?

– Я дуже близько спілкуюся з польськими і німецькими колегами. Німеччина зараз мобілізує своїх резервістів та активно проводить навчання. Польща днями ухвалила зміни до закону про оборону Польщі, який не змінювався ще з моменту ухвалення в 1968 році. Війна в Україні спровокувала зараз країни Європи на зміну свого національного законодавства в частині оборонних бюджетів і законів.

Зараз, наприклад, збройні сили Польщі нараховують 150 тисяч. За новим законом, до кінця року Польща хоче збільшити свої збройні сили до 300-350 тисяч осіб кадрового складу. Кілька років тому Польща скасувала службу в армії призовників-строковиків. Тобто строковиків немає в польській армії, є лише кадрові війська. Уявіть собі, що Польща хоче вдвічі збільшити до кінця року свої збройні сили. Однозначно, що Німеччина, Польща, Литва, Латвія, Естонія і Фінляндія – країни, які межують з рф напряму – відчувають загрозу з боку росії. Вони готуються. Перевіряють готовність своїх військ до спроби відкриття другого фронту в Європі. Про це країни Європи, зокрема, поляки і литовці дуже активно говорять.

На кордоні Польщі та Білорусі зосереджена велика кількість польських військ, які приведені в бойову готовність. Поляки і литовці активно будують захисну стіну з боку Калінінградської області рф і з боку Білорусі. Попри все, наші європейські партнери активно готуються до того, що можна очікувати з російського боку будь-яких провокацій. До речі, ці провокації час від часу відбуваються і на кордоні з Польщею, і на кордоні з Литвою зі стороні російських окупантів.

– І літаки їхні порушували повітряний простір Швеції.

– Уявіть собі, до речі: за підсумками Другої світової війни, наприклад, Фінляндія ухвалила для себе політичне рішення, що вони будуть позаблоковою країною. Це була спроба балансування із СРСР, а пізніше з російською федерацією. Це, зокрема, і тому, що Фінляндія виплачувала величезні репарації. Це був елемент підкупу. Для того, щоб Фінляндія не вступала до НАТО, Радянський Союз, а пізніше рф списала частину боргів і репарацій.

Уявіть собі, що б могло статися, якби Фінляндія активно заявляла про свою північно-атлантичну інтеграцію, інтеграцію до НАТО? Те саме робить Швеція. Не всі українці ще до кінця це зрозуміли, але всі сусіди рф розуміють, що путін зламав повоєнну систему міжнародної безпеки. Він знищив Ялтинську безпекову систему, яка після Другої світової війни встановилася в усьому світі, зокрема, в Європі. Вже ці закони і міжнародне право не працюють. Ми бачимо, що ООН фактично демонструє неспроможність зупинити агресора. Тобто світ вдруге після створення так званої Ліги націй стає на ті самі граблі. Коли, скажімо, в Радбезі ООН рішення може ухвалитися лише одноголосним рішенням всіх членів. Якщо росія є членом Радбезу ООН, не можна зупинити російських окупантів.

– Є повідомлення про те, що окупант може повернутися до спроб захопити Київ. Так, поки що немає очевидної підготовки, бо ворог все направив на схід та південь України. Наскільки реальна така ситуація і як вона може розвиватися?

– Загроза для Києва залишається. Це реальна військова загроза. Це не лише терористичні обстріли Києва балістичними та крилатими ракетами. Це і спроба російських окупантів повернутися до Києва. Повернутися з кількох причин.

По-перше, спроба відкрити фронт на Київському напрямку для того, щоб відтягнути війська зі сходу та півдня, щоб окупанти спробували там домогтися своїх ідеологічних перемог. Для них існує потреба остаточно взяти під свій контроль Сєвєродонецьк, взяти під контроль важливі дороги на сході. Можливо, щоб зробити спробу прориву на Дніпро, на Запоріжжя. Тобто такі плани в російських окупантів існують. З цією метою, як доповідає наша розвідка, дійсно існують плани відкриття другого фронту на Київщині, щоб відтягнути зі сходу більше наших бригад, більше сил, щоб тут їх сконцентрувати.

Зрозуміло, що ЗСУ будуть захищати Київ. Але також хочу сказати, що ми уважно вивчили всі помилки лютого, березня і квітня. На Київському напрямку сконцентрована величезна кількість військ, зокрема, наша 112 бригада ТРО продовжує виконувати задачі з охорони та оборони Києва. Це охорона тих позицій і фортифікацій, які були створені бійцями у лютому, березні і квітні. У Києві фортифікації покращуються, тому вкотре закликаємо киян не ходити на пікніки до лісу, тому що там можуть бути позиції наших військ.

В той же час хочу сказати, що ми фіксуємо на білоруському кордоні величезну кількість провокацій. Язик не повертається говорити про Білорусь як про незалежну державу. Вже такої незалежної держави не існує. Путін вчинив щодо неї аншлюс, як свого часу зробив Гітлер щодо Австрії. Зараз Білорусь – це просто територія. Це плацдарм, з якого російська федерація вчиняє свої агресивні дії щодо України.

На україно-білоруському кордоні сконцентрована величезна кількість російських військ. Зараз ми бачимо, що БТГр сформовані. Російські військові живуть по білоруських селах, щодня п'ють, вигрібають весь алкоголь у місцевих магазинах. Ми фіксуємо і те, що російські окупанти ґвалтують білоруських дівчат. Виникає логічне питання: а де ж обурення, де ці славетні білоруські партизани?

Ми також фіксуємо спроби російських безпілотників зі сторони Білорусі залітати, щоб вивчити нашу оборону. Декілька днів тому сталася спроба прориву ДРГ у складі 30 людей зі сторони Білорусі, але вона була зупинена бійцями однієї з бригад ЗСУ. Хочу сказати, що існує загроза для Києва. Але будьте певні, Київ охороняється надійно.

Читайте також

Зброя із США допоможе Україні відбити наступ росіян і навіть більше - воєнний аналітик Марк Войджер

Вплив американської допомоги на фронт буде відчутним, але ще більше Україні потрібні заморожені активи РФ

Харків мегашвидко оживає після російських бомб - офіцер Сил оборони

Офіцер Сил оборони Євген Тихий про ситуацію на східному фронті та спроби росіян перехитрити ЗСУ

"Нічна варта" пост здала: як в українських бібліотеках позбавляються російської літератури

У бібліотеках Києва практично позбавилися книг російських письменників, які підтримали війну в Україні

Новини партнерів