RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Путін блефує, але він ще небезпечний: Україні потрібно готуватися за чотирма напрямками

Микола Маломуж про погрози росіян на 24 серпня

Микола Маломуж про погрози росіян на 24 серпня Фото: pixabay.com

Відданість росіян сакральним датам вже стала тенденцією. Саме у визначні для України дні відбуваються численні обстріли наших міст. Ймовірно, не стане винятком і День Незалежності, який українці святкують 24 серпня. У багатьох містах людей закликали дізнаватися місця розташування укриттів під час планування маршрутів, а у Харкові запровадили тривалу комендантську годину.

Чого чекати українцям 24 серпня і чи перейде росія від погроз до масованих обстрілів? Своїми думками в ефірі Апостроф TV поділився український військовик, голова Служби зовнішньої розвідки України у 2005-2010 роках, генерал армії України МИКОЛА МАЛОМУЖ.

Російська федерація залучає всі ресурси для залякування нашої держави, і все це підводить якраз до свята Незалежності України, погрожуючи масованими ракетними ударами.

Зрозуміло, що для цього шукають різнопланові приводи. Це і начебто наші диверсійні акції в Криму, і вбивство доньки Дугіна, також можливі окремі операції, спрямовані на підрив важливих об’єктів у росії. Кремль хоче використати ці приводи для зворотного нанесення ударів як помсту або для упередження якихось наших дій. Тобто це така провокаційна операція, яка в першу чергу націлена на залякування людей. Це просто приводи для того, щоб нанести удари по наших особливо важливих об’єктах, зокрема, по Києву, чи спровокувати аварійну ситуацію на Запорізькій АЕС. Це все привід для того, щоб розпочати нову агресивну сторінку своєї діяльності.

Найголовніше, що путін це приурочує до конкретних дат. День Незалежності дійсно може бути тим приводом для нанесення ударів. Але я хочу сказати, що це не стовідсоткова ситуація, тому що погрози можуть використовуватися як моральний вплив. З одного боку будуть залякування, але системних ударів не буде, тому що немає глибоких приводів. Якщо розпочнеться агресивна атака, наприклад, на місто Київ, на Урядовий квартал, це означатиме, що росія починає нові повномасштабні наступальні операції з використанням високоточної зброї: "Кинджалів", "Іскандерів", "Калібрів".

Чи дійсно росія наважиться на такі заходи? Я думаю, що 50/50. З одного боку, є велика спокуса розпочати такі удари, а з іншого – є спокуса просто погрожувати і продовжувати тиснути на нас задля примусу до заключення якоїсь мирної угоди. Вони ж говорять, що готові до такої угоди, але на умовах росії.

Те, що було передано через Ердогана, – це та модель, яка дійсно сьогодні є на порядку денному в росії. Вона вичерпує свої ресурси, в них немає резервів. Путін прорахувався у своїх планах щодо захоплення нашої держави, не очікував такого потужного спротиву народу України і нашої армії. Тому в даній ситуації ворог намагається залякати нас, продовжує обстріли багатьох міст – Харкова, Миколаєва, Херсона, Дніпра – для того, щоб примусити нас до переговорного процесу та укласти угоди. Які? Визнання Криму, так званих "ЛДНР" та статусу тих територій, які вони захопили на півдні та частково в Харківській області. Зрозуміло, що ми на це не підемо.

Ворог піднімає ставки, зростає рівень погроз, і це робиться саме під 24 серпня. Тому американська розвідка дає варіанти. Ще раз наголошую: не стовідсотково, що ці удари будуть проводитися сьогодні, завтра чи післязавтра, але залякування буде. Частково може бути реалізація цього сценарію, але я думаю, що світове співтовариство вже націлене на протидію цим загрозам. У цій ситуації я думаю, що це стане стримуючим фактором і на 24 серпня.

Є шанс, що росія не розпочне потужні ракетні удари, але потрібно готуватися до найгірших сценаріїв завжди, як ми повинні були готуватися до 24 лютого на всіх напрямках. Навіть маючи інформацію, яка недостатньо перевірена, готуватися треба і відносно ракетних ударів, і відносно наступальних операцій, які планують на Харківському, Південному та Донецькому напрямках. Можливо, навіть на Білоруському. Готовність номер один.

Громадяни України мають забезпечити свою безпеку. Має бути готовність по будь-якому сигналу тривоги забезпечити переміщення в укриття. Ну і зрозуміло, мати засоби захисту. Це сьогодні завдання номер один – зберегти життя людей, пережити цей важливий період. Збройні сили України готові до відбиття цих атак всіма засобами.

Читайте також

Зброя із США допоможе Україні відбити наступ росіян і навіть більше - воєнний аналітик Марк Войджер

Вплив американської допомоги на фронт буде відчутним, але ще більше Україні потрібні заморожені активи РФ

Харків мегашвидко оживає після російських бомб - офіцер Сил оборони

Офіцер Сил оборони Євген Тихий про ситуацію на східному фронті та спроби росіян перехитрити ЗСУ

"Нічна варта" пост здала: як в українських бібліотеках позбавляються російської літератури

У бібліотеках Києва практично позбавилися книг російських письменників, які підтримали війну в Україні