RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Жодного алкоголю та буржуйок у квартирах: як українцям пережити зиму

Поради від експерта з питань ЖКГ Олега Попенка

Поради від експерта з питань ЖКГ Олега Попенка Фото: pixabay.com

Прийдешня зима може стати найскладнішою за часи незалежності України. Уряд поки готується до опалювального сезону, а українці розмірковують, як пережити холоди в умовах війни та що робити у разі блекауту чи відсутності газу, або якщо рашисти влучать в об'єкти критичної інфраструктури. В ефірі Апостроф TV голова спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко дав поради українцям, як пережити зиму.

На жаль, росія може завдавати ударів по критичний інфраструктурі України. В цьому українці могли переконатися, коли у вересні рашисти поцілили ракетами по найбільшій харківській ТЕЦ-5, внаслідок чого виникли проблеми з електроенергією на території трьох областей.

Попри те, що синоптики прогнозують відносно теплу зиму, український уряд готується до надзвичайних ситуацій та закликає громадян також потурбуватися про готовність своїх осель до холодів.

"Ми формуємо резервний пакет котелень, генераторів та об'єктів для підготовки водоочищення. Закликаємо бути готовими та запасатися альтернативними джерелами енергії у своїх громадах. Пропрацювати з громадянами щодо так званої побутової термомодернізації, перевірити прогін, горища, під'їзди, щоб все було щільно закрито та старатися якомога менше споживати енергоносіїв", – сказав перший заступник міністра розвідку громад та територій України Василь Лозинський.

Під загрозою відключення через атаки ворога фактично усі комунальні блага. Щоб не замерзнути взимку, експерт з питань ЖКГ Олег Попенко дав поради людям, які живуть як багатоквартирних та і приватних будинках.

"На випадок відсутності газу - а ми розуміємо, що рф б'є не тільки по теплокомуненерго чи водоканалам, а також і по мережі високого тиску - має мати твердопаливний котел, який працює на дровах. У разі відсутності електроенергії в приватному секторі людина може встановити собі генератор", – каже Попенко.

У багатоповерхівках ситуація складніша, якщо зникне опалення, єдиним джерелом тепла буде електроенергія.

"Я раджу всім українцям, які живуть у багатоквартирних будинках, перевірити свої щитові, перевірити мережу у своєму будинку. Паралельно з цим потрібно підняти всю технічну документацію на будинок та подивитися, на яку потужність розрахована мережа багатоквартирного будинку", – радить експерт.

Встановлювати буржуйки та генератори у квартирах не слід, каже Олег Попенко, попри популярність таких порад у соцмережах.

"В першу чергу, теплі речі: шкарпетки, светр та інше. Буде холодно, газу не вистачатиме, потрібно це зрозуміти. По-друге, постійно теплий чай, ніякого алкоголю. І на випадок, якщо буде дуже холодно, вже сьогодні шукати знайомих у яких є дача, або які проживають в приватному секторі, куди ви можете переїхати на випадок, коли буде холодно", – розповів він.

З практичних речей, які можна підготувати вже зараз і варто тримати напоготові, це:

  • павербанк;
  • свічки;
  • сірники;
  • запальнички;
  • ліхтарик;
  • радіо на батарейках;
  • вода;
  • продукти швидкого приготування;
  • термос;
  • туристичний пальник.

В уряді переконують, що Україна зможе пройти сезон холодів з наявними запасами газу, але не без вимушеної економії. Людей просять знизити споживання, а у разі ударів з боку рф бути готовими до пауз у постачанні.

"Головне, нам потрібен великий об'єм природного газу, приблизно 19-19,5 млрд куб. м. На сьогодні, за свідченням уряду, у нас накопичено 14 млрд куб. м. І тут головне перейти до локального енергозбереження для того, щоб кожне приватне домогосподарство, яке є більшим споживачем природного газу, ніж теплокомуненерго, було енергоефективним", – заявив голова ради української асоціації відновлювальної енергетики Станіслав Ігнатьєв.

За прогнозами експертів, майбутній опалювальний сезон буде складним, але самі українці можуть зробити чимало, аби впевнено його пройти та не замерзнути.

Читайте також

Кримінальні евакуатори - що ховається за вивіскою "Експрес-Т"

Фірма Експрес Таксі займається кримінальною діяльністю

У нас залишився останній форпост перед Часовим Яром - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів

Новини партнерів