RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У Криму настала темрява перед світанком - Рефат Чубаров

Голова Меджлісу про ситуацію на півострові сьогодні

Голова Меджлісу про ситуацію на півострові сьогодні Рефат Чубаров Фото: QHA

Після оголошення так званої "часткової" мобілізації в росії, в Криму почали масово забирати людей на війну. Мобілізаційні заходи на півострові спрямовані насамперед проти кримських татар. Аби уникнути мобілізації, дехто виїжджає в інші країни, але цей механізм не достатньо пропрацьований українською владою, тож настрої в людей почали погіршуватися. Разом з тим, з успіхами ЗСУ в серцях людей збільшується надія на скоріше визволення півострова.

Чим живе окупований Крим, які настрої панують на півострові, та як поводяться окупанти, зважаючи на просування ЗСУ на півдні материкової України - в ефірі Апостроф TV розповів голова Меджлісу кримськотатарського народу РЕФАТ ЧУБАРОВ.

– Яка зараз ситуація в тимчасово окупованому Криму, особливо враховуючи останні новини на Херсонщині? Це може впливати і на емоційний стан тих, хто перебуває в Криму.

– Окупанти в першу чергу проводять мобілізаційні заходи проти кримських татар. Тисячі і тисячі людей, аби уникнути примусової мобілізації, щоб не стати співучасниками міжнародного злочину, який скоюється російською федерацією, щоб не бути злочинцями проти власної української держави, не бути вбивцями, покинули Крим. Зараз багато людей виїхали до Казахстану. Це єдина країна, куди вони могли потрапити зі своїми документами, які в багатьох випадках неповні через 8 років окупації.

На превеликий жаль, на сьогодні український уряд не дав чітких пояснень цим людям, як вони будуть далі діставатися до материкової України. Це дуже впливає на настрої в Криму. Деякі родини від відчаю повернулися назад, і на їх чоловіків там чекає – я дуже цього боюся – особливе покарання. Тому намагаємося, щоб найближчими днями з боку уряду України були здійснені такі кроки, щоб люди не відчували себе кинутими тоді, коли вони відгукнулися на заклики президента Володимира Зеленського, Меджлісу кримськотатарського народу уникати мобілізації.

З іншого боку, успіхи ЗСУ на полі бою дають додаткову підтримку, енергію людям в їх очікуванні на кардинальні зміни. Скажімо, мобілізація. Тих, хто не встиг виїхати з Криму, вже хапають. Їх уже насильно включають до лав російської армії та намагаються спрямувати на війну сюди, на материкову Україну. Люди очікують звільнення як єдиного кардинального вирішення всіх їх проблем. Тобто свобода, повернення українського суверенітету для людей зараз – найбільше очікування та єдиний порятунок від тих негараздів, які є в Криму.

– Була інформація, що окупанти визнали факт помилкової видачі жителям півострова 400 повісток. Що вам з цього приводу відомо?

– Знаєте, зараз активно розносять повістки. Буквально днями ми отримали з різних куточків Криму різноманітні повідомлення, які при аналізі показують те, що в Криму готується друга хвиля мобілізації. Це для нас уже очевидно, тому в тих повістках є різні приводи, які мають нібито заспокоїти людей. Мовляв, для звірки документів приходьте до військкоматів. Це в один випадках. В інших – для того, щоб провести додаткове медичне обстеження. Людина одразу думає: "О, можливо, мене зараз з медичних показань звільнять від мобілізації". І коли люди приходять до військкоматів, їм там уже видають мобілізаційні приписи. Тому ми зараз говоримо всім цим людям, які уникнули мобілізації в першу хвилю, якщо вони виїхали з Криму, щоб вони не поверталися. Хай потерплять та знайдуть можливості перебувати за межами Криму. А тим, хто відчуває загрозу, – щоб вони уникали цієї мобілізації.

– Зважаючи на темпи просування ЗСУ на півдні України, є ймовірність, що в середній перспективі вдасться деокупувати і Нову Каховку, де бере початок Північно-Кримський канал. Певно, окупаційна влада у Криму розуміє, що в разі деокупації Нової Каховки воду їм можуть перекрити?

– Дивіться, якщо ми говоримо про росію як країну-окупанта, вона вже в такій ситуації, що не здатна одночасно з веденням війни та протистоянням всьому цивілізованому світові більш-менш задовільно вирішувати економічні питання. Мені здається, що у політично-військового керівництва росії питання економіки вже на 55-му місці. Настільки, наскільки ця економіка підтримує військову промисловість та забезпечення російської армії. Але багато інформації свідчить про те, що і тут у них вже не вистачає ані потужностей, ані ресурсів. Навіть новомобілізованих вони не можуть повноцінно одягти, бо на складах вже немає цього одягу. Я вже не кажу про інше обладнання для військових.

Тому, коли ми вже говоримо про окупований Крим, зрозуміло, що вони зараз туди все, що пов’язано з життєдіяльністю суспільства – продукти харчування, інші товари чи обладнання, яке потрібне для функціонування півострова як військової фортеці - постачали і будуть постачати. Але їм зараз не до того, щоб думати про розвиток економіки в Криму чи про збереження якихось інфраструктурних можливостей. Зокрема таких як Північно-Кримський канал, вони цим не займаються. І я сподіваюся, що вони цим займатися не будуть, це вже будемо вирішувати ми, українці, коли звільнимо Крим. Ми будемо по-новому вибудовувати і зачищати Крим не тільки від тих порушень екології, ландшафту, рельєфу, але в першу чергу зачистимо Крим від майже мільйона громадян росії, які незаконно оселилися в Криму. Вони мають негайно виїхати з нашого Криму.

– Як рашисти реагують на вибухи в Криму? Які "бавовни" були зафіксовані нещодавно?

– Нічого нового в Криму не буде відбуватися, все в цьому житті повторюється. З одного боку, успіхи Збройних сил України дають велику підтримку одній частині суспільства Криму, з іншого – лякають і вносять паніку в проросійську частину, в середовище колаборантів, співробітників каральних структур. Зрозуміло, що там де паніка, є і відчай. Вони обов'язково будуть шукати механізми для того, щоб ще більше контролювати суспільство. Тобто страх у них буде викликати додаткові репресії, вони будуть вкорінювати нові форми переслідувань в Криму, і ми це зараз бачимо.

Зараз в Криму виловлюють всіх тих людей, які не те, що виступають проти окупантів чи проти війни, розпочатої росією проти України, а просто мовчать. Приходять до них додому, якщо це більш-менш помітні люди або ті, хто має локальний авторитет в громадах. Скажімо, в селах та селищах. Їх змушують на відео казати те, що ці люди ніколи б не хотіли сказати. Їх змушують публічно підтримувати путіна, російські дії проти України, засуджувати українську державу. Це перше. По-друге, зараз в Криму складають списки тих, хто виїхав, аби уникнути мобілізації. Тобто на різних напрямках зараз ідуть ці дії російських окупантів. Це ще раз говорить про те, що чим скоріше відбудеться звільнення, тим менше встигнуть окупанти скоїти своїх злочинів.

Недарма кажуть у народі, що темрява збільшується перед світанком. Щось таке зараз відбувається в кримському житті.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Новини партнерів