RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

ЗСУ зупинили ворога на важливому напрямку, тепер треба перерізати росіян - командир "Бойового братерства"

Павло Жербівський про ситуацію на різних відрізках фронту

Павло Жербівський про ситуацію на різних відрізках фронту Фото: novynarnia.com

Російські війська продовжують спроби прориву на Донецькому напрямку. Найскладніша ситуація спостерігається в районі Бахмуту. Водночас наші військові продовжують давати гідну відсіч ворогу та повертають раніше зайняті орками позиції. До того ж своїми успішними діями ЗСУ зупиняють спроби наступу і на інших напрямках, а самі продовжують успішно контрнаступати на Херсонщині.

Що відбувається на лінії фронту, чому ворог збільшив кількість обстрілів Донеччини та чи є загроза наступу з Білорусі - в ефірі Апостроф TV розповів командир підрозділу "Бойове братерство України" ПАВЛО ЖЕБРІВСЬКИЙ.

– У Генштабі повідомляють, що одна з найскладніших ситуацій на фронті зараз на Бахмутському напрямку. Що там відбувається?

– Вже майже місяць рашисти намагаються пробити нашу оборону в районі Бахмута, і навіть мали певні успіхи. Але ось перед вихідними наші війська дали відсіч та потіснили ворога з тих позицій, які йому вдалося за попередні тижні продавити.

Читайте: Для Москви настає цікавий час, нехай готуються – депутат Європарламенту

На цьому напрямі зосереджено досить багато грамотно воюючих "вагнерівців", я б навіть сказав, що деякі там воюють по зразкам НАТО. Але це справжні потвори, вони йдуть по 20-25 людей в наступ, нічого не боячись та, на жаль, розстрілюють наших бійців - в полон вони не беруть. Також дуже багато є "зеків" та певні підрозділи "лднрівців". Фактично у них все нормально з боєкомплектом, криють по повній програмі.

Та що добре, по-перше, вони криворукі, по-друге, таке враження, що вони виконують якийсь ліміт по пострілам. Тобто треба було 20 разів з танку вистрілити, вони і вистрілили. А влучили чи ні - то неважливо.

Але наші воїни дають їм гідну відсіч. Там воюють кадрові частини ЗСУ, вони достатньо ефективні та вмотивовані. Звичайно, є втрати. Відбиття кожного такого наступу ворога дається важкою ціною.

На сьогодні продавлювання нашої оборони на Бахмутському напрямку зупинилося, жодних спроб просуватися з боку ворога наразі немає.

– А ворог там більше обороняється, чи намагається наступати?

У напрямку Бахмута вони наступають. А от суттєву оборону вони готують у напрямку Сватове-Кремінна, застосовують багато інженерної техніки, намагаються навіть бетонувати оборону. Але ЗСУ все рівно просуваються у тому напрямку.

Єдиний напрямок, де орки постійно намагаються просуватися вперед, – це в районі Бахмута. Що стосується інших напрямків, то в Авдіївці їхні спроби зупинені, в Мар'їнці та Красногорівці вони спробували просуватися, але отримали відсіч та зачаїлися. А на південному напрямку є наступ наших Збройних сил, які підтискують ворога як з Криворізького напрямку, так і у напрямку Херсона кожного дня є просування.

Наші військові просунулися на 37 км від тої точки, де були ще три тижні тому. Тому я вважаю, що Херсон та вся правобережна Херсонщина буде звільнений вже у найближчі тижні.

– Росіяни вкотре обстріляли Донеччину з "Градів", "Ураганів", артилерії, танків та іншого озброєння. Дуже великий арсенал у них там.

– Останніми днями туди підтягнули достатню кількість боєкомплекту. Якщо на якомусь етапі у них було виснаження по боєкомплекту і вони накривали менше, то вчорашні та сьогоднішні масовані обстріли кажуть про те, що їм вдалося через Іловайськ та Дебальцево поповнити свої резерви.

Логістика у них, хоча і кульгає, але трохи налагоджується. На південному напрямку під нашим вогневим контролем зараз усі мости на Херсонщині, тому своєрідним транспортним хабом для ворога став Маріуполь. Туди з Ростовської області йде бронетехніка та боєкомплект, а звідти прямує на південний напрямок. Дорога там хоч і знаходиться під вогневим контролем наших Збройних сил, але трохи техніки та боєкомплекту їм вдається перевезти.

Чого ж хотіли досягнути росіяни цими масованими ударами? Паніки в лавах українського народу. Але це їм не вдалося, і повторення обстрілів буде не ефективним у досягненні цієї мети.

Дуже класний настрій у хлопців на передовій, я вам скажу. Вони абсолютно мотивовані і готові бити кацапів.

Хочу сказати, що в Україні йде народна війна, фактично воює весь народ, але мало того, що це народна війна, воює архетип. От є, наприклад, командир взводу, куркуль такий, він зорганізував хлопців і б'є кацапів, аж тирса сиплеться.

– Що ворог може протиставити цьому?

– У них стадо. От казав я про "вагнерівців", у них поки не надійде команда зверху, вони кроку не виконають у той чи інший бік. Все ж таки сьогодні оцей колективізм, так званий, архетипний московицький, якому протистоїть отой куркульський господарський архетип українця. Сьогодні війна не лише зброї, а й війна архетипів, свідомості та досвіду.

– Ми бачимо, що в Білорусі розконсервовують військову техніку. Чи це не білоруська техніка працює на Бахмутському напрямку?

– Фактично десятки тисяч тонн боєкомплекту було знято з баз зберігання у Білорусі та перекинуто до Бєлгорода по залізниці. І ті півтора мільярди доларів кредиту, які дав путін Лукашенку, частково пішли на укріплення залізничних мостів саме для перекидання техніки.

Та останніми днями перекидання зупинено. Натомість з Москви в Білорусь почали поставляти перші ешелони "гарматного м'яса", тобто мобілізованих. Це означає, що вони будуть проходити там навчання і загроза нападу з півночі зростає. Хоча, на моє переконання, тієї техніки, якою потрібно оснастити тих "чмобіків" та білоруські війська, недостатньо для серйозного наступу. Я думаю, що якщо і буде плануватися наступ на півночі, це буде не раніше кінця грудня – початку січня, а то й у лютому.

Саме тому, на сьогоднішній день нам вкрай необхідно зробити дві речі – звільнити правобережну Херсонщину та нанести удар по Мелітополю та Бердянску щоб перерізати оце все сполучення.

– Через Кримський міст окупанти перекидали на південний напрямок до 75% військової техніки. Зараз, через руйнування мосту це стало неможливим. Нам це якось допоможе?

– З приводу Кримського мосту, на жаль, він ще частково функціонує і перекидається по ньому багато саме цивільної техніки. Те, що московити почали перекидати боєкомплект та все інше у зерновозах та цивільних машинах, про це заявило ГУР.

Ешелони військової техніки по Кримському мосту не йдуть, але боєкомплект перекидається. Тому на сьогодні великої проблеми з боєкомплектом, зокрема на півдні, ми не спостерігаємо. Кацапи як лупили, так і луплять. Але з танками та БТР у них набагато важче все.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами