RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

ЗСУ відбили дев'ять атак ворога за останню добу: зведення Генштабу

На двісті тридцять шосту добу повномасштабного російського вторгнення, українські війська продовжують боронити свої землі та зачищати їх від окупантів - за минулу добу підрозділи ЗСУ відбили ворожі атаки в районах населених пунктів Торське, Спірне, Соледар, Бахмут, Майорськ, Водяне, Красногорівка, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області.

Про це повідомляє Генеральний Штаб ЗСУ на Facebook-сторінці.

Зазначається, що ворог зосереджує сили на утриманні раніше захоплених територій, а також намагається стримати просування українських військ на окремих напрямках та разом з тим вести наступальні дії на Бахмутському та Авдіївському напрямках.

Читайте також: Ворог продовжує зазнавати втрат на Півдні України: зведення на ранок 17 жовтня

Противник продовжує обстрілювати позиції українських військ вздовж лінії зіткнення, здійснює інженерне обладнання оборонних позицій та рубежів на окремих напрямках та веде повітряну розвідку. Окрім цього, ворожі війська систематично порушують норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни, завдаючи ударів по критичній інфраструктурі та житлі цивільного населення.

"Протягом минулої доби противник завдав два ракетні та двадцять шість авіаційних ударів, здійснив понад вісімдесят обстрілів з реактивних систем залпового вогню", - зазначають у Генштабі.

Зокрема, противник цілив по районах більше, як двадцяти населених пунктів Дніпропетровської, Сумської, Донецької та Херсонської областей. Варто зазначити, що Миколаїв ворог атакував п’ятнадцятьма дронами-камікадзе, одинадцять з яких збили українські захисники.

Ситуація на Волинському, Поліському та Сіверському напрямках залишається без змін ворог веде повітряну розвідку, а також зберігається загроза завдання ракетних та авіаударів з боку Білорусі.

На інших напрямках противник здійснював обстріли:

  • на Слобожанському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Ветеринарне, Висока Яруга, Вовчанськ, Вовчанські Хутори, Гатище, Дворічне, Зелене, Козача Лопань, Красне та Огірцеве Харківської області;
  • на Краматорському напрямку – з танків, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Берестове, Петропавлівка, Першотравневе Харківської області; Греківка і Новоєгорівка Луганської області та Зарічне, Терни, Торське і Ямполівка на Донеччині;
  • на Бахмутському напрямку – з танків та реактивної артилерії в районах населених пунктів Андріївка, Бахмут, Бахмутське, Білогорівка, Веселе, Опитне, Соледар і Яковлівка Донецької області;
  • на Авдіївському напрямку – з танків, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Бердичі, Водяне, Красногорівка, Мар’їнка, Невельське, Новомихайлівка та Первомайське Донецької області.

Варто зазначити, що Новопавлівському та Запорізькому напрямках наступальних дій з боку ворога не зафіксовано, проте він обстріляв з артилерії різних типів райони населених пунктів Богоявленка, Велика Новосілка, Володимирівка, Вугледар та Парасковіївка Донецької області. У той же час, на Південнобузькому напрямку вогневого ураження зазнали райони понад двадцяти п’яти населених пунктів вздовж лінії зіткнення. Зокрема, Нікополь і Новокам’янка на Дніпропетровщині, Тернові Поди, Партизанське, Широке Миколаївської області та Мирне на Херсонщині.

У Генштабі повідомляють, що окупанти продовжують поповнювати втрати у живій силі, масово мобілізуючи чоловіків з окупованих територій. Зокрема, у Станиці Луганській Луганської області, працівників комунальних служб примусово поставили на військовий облік за російським законодавством та провели так званий медогляд. За його результатами всі виявилися придатними до військової служби.

Також, за попередні дні відбулося ураження живої сили противника, його озброєння та військової техніки.

В результаті точних ударів Сил оборони ворог зазнав наступних втрат в районах населених пунктів Запорізької області:

  • Молочанськ - до 40 поранених,
  • Кам’янка-Дніпровська - 5 одиниць озброєння і військової техніки та близько 25 поранених,
  • Енергодар - до 20 поранених,
  • Оріхів та Гуляйполе - до 5 одиниць озброєння і військової техніки та до 50 поранених,
  • Пологи - близько 7 одиниць військової техніки та до 30 поранених. Інформація уточнюється.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала понад тридцять ударів. Підтверджено ураження двадцяти п’яти районів зосередження озброєння та військової техніки, а також шести позицій зенітних ракетних комплексів противника. Також наші підрозділи протиповітряної оборони збили п'ятнадцять ворожих БпЛА. Окрім цього, уражено два пункти управління, одну позицію протиповітряної оборони та один склад з боєприпасами.

Раніше ми писали, які райони має звільнити Україна найближчим часом.