RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

В кремлі "продають" війну з Україною як першу анти­гомосексуальну – Вадим Денисенко

У путіна все ще шукають способи, як обґрунтувати вторгнення в Україну

У путіна все ще шукають способи, як обґрунтувати вторгнення в Україну Фото:

Упродовж останніх тижнів росія влаштовує Україні жорсткий ракетний терор. Дрони та снаряди цілять в енергетичну інфраструктуру країни, лишаючи без світла та тепла цілі міста. Розрахунок кремля очевидний: посіяти паніку та "зламати" українців, примусивши до "миру" на умовах москви. Але ефект виходить зворотнім: в темноті та без тепла в людей ще дужче закипає лють на окупантів. Коли в кремлі зрозуміють, що залякування не діють, що буде далі? Окупанти зважаться на нову серію воєнних злочинів? Яких саме? А можливо до того часу влада путіна значно похитнеться, адже в сміттєвих пакетах на росію почнуть масово повертатись "чмобіки"? Всі ці питання "Апостроф" обговорив з радником міністра внутрішніх справ ВАДИМОМ ДЕНИСЕНКО.

- Пане Вадиме, зараз росія активно використовує тактику ракетного терору. Цілі міста сидять без світла, але в суспільстві геть немає настроїв йти на будь-які поступки окупантам. Коли в кремлі зрозуміють, що залякування не працюють, то який крок може бути наступним? Які ще можуть бути спроби "зламати" Україну?

- В принципі вони використали вже абсолютно все. Тут треба розуміти, що в російському суспільстві були певні дуже тривожні настрої після прориву на Харківському напрямку. Ці настрої підігрівалися воєнкорами, заявами кадирова, пригожина, і поява суровікіна і ракетних обстрілів енергетичної інфраструктури України, почали ламати настрої в російському суспільстві. Поки що росіяни вважають, що те що відбувається, це і є план "Б" путіна. Навіть мобілізація, попри короткочасні виступи проти неї, представляється як план "Б", і завдяки цьому вдасться швидко виграти війну. Як тільки в суспільстві зрозуміють, що нічого не виходить, вони знову повернуться до своїх алармістських настроїв. Але плану "Б" насправді як не було, так і не має. Тому російській владі треба думати, що їй робити далі. Станом на зараз, вони готуються до цього моменту, і саме тому вони починають активно розповідати про необхідність переговорного процесу на всіх рівнях. Тобто їхній план "Б", це спробувати змусити Захід сісти за стіл переговорів.

- А повторне вторгнення з півночі зі сторони Білорусі, може бути використано росіянами як такий собі план "Б"?

- Виключати цього ми не можемо. Вони справді набрали величезну масу людей, будуть накопичувати там сили, питання в тому якої вони якості. Станом на зараз ми не можемо говорити, що є велика загроза, адже поки там не достатньо ані техніки, ані людей, ані можливостей, та накопичуватись вони будуть і надалі. Але слід враховувати, що путін боїться великої кількості звісток про смерті. Тому він буде тягнути по максимуму, буде пробувати й надалі нищити нашу інфраструктуру, наскільки це буде можливо. Тому поки що план "Б", це те, що ми бачимо зараз.

- Плани щодо анексії півдня України: Одеси, Миколаїва, кремль ще зберігає, чи там вже більше думають про те, як зберегти вже окуповані території?

- Мрії такі, безумовно є, але в реальності йому важливіші переговори для стабілізації лінії фронту, спроби перевести дух, а потім вже через певний період часу щось робити. Поки це максимум, що путін може.

- Але яким чином він може взагалі дійти до столу переговорів, коли росія і не думає забиратись з окупованих територій, а українське суспільство не сприйматиме окупацію в жодній обгортці? Стара схема: тиснути на Захід, щоб Захід тиснув на нас?

- Зараз колективний Захід залишається монолітним в цьому питанні. Тому ні про які перемовини дійсно мова не йде. Путін дуже хотів би, щоб вони були, але переговори дійсно неможливі. Немає взагалі предмету для переговорів. Тому я думаю, що стратегія путіна, це затягнути Захід в тактику дрібних перемог. Умовно кажучи, як було з зерновим коридором: я піду на поступки тут, а ви натиснете там, я зроблю ще поступки, а ви зменшите постачання зброї. Він намагається створювати якусь коаліцію навколо себе, навіть не з лідерів країн, а серед політиків певних країн, і буде намагатись щось виторговувати та будувати. Але ще раз: предмету для переговорів зі сторони України зараз немає.

- А якщо ще більше підняти ставки? Наприклад, якщо рашисти зважаться на підрив дамби Каховської ГЕС, про що попереджав наш президент?

- Ймовірність існує завжди, тому що ми маємо справу з неадекватними силами, але це рівнозначно пострілу собі в ногу. Каховська ГЕС це не просто затоплені величезні території, це фактично поставити на грань ядерного вибуху Запорізьку АЕС. Тому це буде вже остання дія, яку зробить путін.

Читайте також: У медичному сенсі Путін втратив зв'язок із реальністю — Валерій Соловей

- Нещодавно ми були свідками вистави одного актора. Я маю на увазі активність шойгу в його звинуваченнях щодо "брудної бомби", яку начебто планує використати Україна. Що це таке було? Навіщо?

- Перша і ключова причина – торги за переговори. Момент другий – їм постійно потрібно вигадувати причини, заради чого росіяни воюють в цій війні. Одна із відповідей, ми вбиваємо інших заради миру в усьому світі й щоб запанував комунізм. Зараз комунізму немає, тому зараз, щоб не пройшов гомосексуалізм. Така от видозмінена радянська доктрина.

- Новий російський тренд щодо сатаністів в Україні, це туди ж?

- Так, сатанізм це продовження. Ці ж заяви лунали не лише від представника російського радбезу, але і від керівника РПЦ, який заявив, що росія – головний ворог антихриста та антихрист це є гомосексуалізм, читай Захід, а Україна уособлення Заходу. Тому вони вбивають українців заради миру в усьому світі й борються за торжество традиційних цінностей. По суті вони цю війну "продають" своєму населенню як першу антигомосексуальну війну.

- Багато експертів попереджали, що мобілізація на росії може стати фатальною помилкою путіна, яка врешті похитне його владу. Але масштабних протестів на росії ми так і не побачили. Тож у путіна все гаразд?

- Суспільство проковтнуло мобілізацію, адже вважає, що це план "Б" путіна. Ну, добре, якихось людей забрали, але нас це не стосується, тому ми готові підтримати, адже це пришвидшіть закінчення війни. Підсиленням стали обстріли енергетичної інфраструктури України. Через місяць, коли населення зрозуміє, що все це дурниці й ніякої перемоги немає, почнеться качання маятника в іншу сторону стосовно влади.

- Тобто у путіна є максимум місяць-півтора, за які йому потрібно щось зробити, щоб його влада не сипалась?

- Ну, це звісно умовно, адже, наприклад, нещодавно було розбито кадирівську, чеченську частину на Херсонщині, і одразу ж кадиров почав кричати, що війна йде неправильно. Або ж пригожину щось не сподобалось, він починає кричати на шойгу. Тому немає однозначної відповіді. Весь час там будуть з’являтись "чорні лебеді".

- Очільник МВС Денис Монастирський попереджав, що не треба цивільному населенню із власної зброї намагатися збивати іранські дрони. Та все ж таки, цивільне населення якось може допомогти в боротьбі з "мопедами"?

- Треба слухати, що каже військове керівництво, а військові вважають, що цивільне населення в цьому випадку малоефективне. Навряд чи люди зможуть зі своєї мисливської зброї збивати ці дрони. Тому тут більше загрози для самого населення, особливо в багатоповерховій забудові, де можна не дай Боже перестріляти один одного, не влучивши в ці "шахеди".

Читайте також: Нова небезпека: як Україні відбитися від іранських "сюрпризів"

- Як бути зі стрілецькою зброєю, яку на початку широкомасштабного вторгнення видавали цивільному населенню? Очевидно, що після перемоги не всі українці погодяться потім цю зброю віддати.

- Верховна Рада повинна прийняти відповідне рішення, і тоді вже буде зрозуміло чи це буде часткова легалізація, якщо людина в територіальній обороні, чи потрібно буде здавати зброю. Буде цілий ряд речей, які ще потрібно буде визначити законом.

- Уявимо ситуацію: українець бажає допомогти ЗСУ і, наприклад, вирішить телефонувати росіянам зі "служби безпеки всіх банків росії", або ж використовувати якісь подібні схеми, а гроші віддавати на армію. Такій людині загрожує якась відповідальність в Україні?

- Якщо вони забирають гроші у росіян і віддають їх на армію, то думаю що йому нічого не загрожує. Звісно якщо він доведе, що донатив на армію. В принципі зараз будь-які речі проти росії сприймаються на "ура". Але якщо людина таке робить, то вона повинна дати здобуті таким чином гроші або на армію, або на відбудову країни.

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торгівля вживаними автомобілями в Україні через автосалони допоможе спростити процедури, але машини швидше за все подорожчають

Новини партнерів