RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

"Генерал мороз" Росії не союзник: чого чекати від війни взимку

Роман Пономаренко дав воєнний прогноз на зиму

Роман Пономаренко дав воєнний прогноз на зиму Фото:

Британська розвідка прогнозує, що з настанням зими ослабнуть дії російської армії. Буде менше наступальних операцій та більше оборонного фронту з боку російських окупантів.

Чи очікується зимова пауза на фронті та як позначиться на війні так званий "генерал зима" - своєю думкою в етері Апостроф TV поділився воєнний історик РОМАН ПОНОМАРЕНКО.

Сподіватися на заморозку фронту - це кепська справа. Виходить, що на три місяці, щонайменше, армія мала б зупинитися. А утримувати армію, що не воює, досить дорого. І не факт, що ми зможемо з цим впоратись. Тому, найімовірніше, взимку бойові дії триватимуть.

Тим паче, Збройні Сили України мають певний досвід в таких умовах, а також у нас відсутні проблеми з зимовим спорядженням, - зимовим одягом та різноманітним приладдям. Тому в цих умовах можна буде реалізувати наступальні дії.

Для порівняння можна подивитись на російську армію. У них вже зараз спостерігаються певні проблеми з постачанням зимового одягу. Можливо, вони їх вирішать найближчим часом. Але наразі у них достатньо кульгає це забезпечення. І багато хто з російських оглядачів звертають на це увагу.

Ми маємо цим скористатися, поки росіяни не можуть себе забезпечити. Особисто я не думаю, що фронт заморозиться взимку. Навпаки, я вважаю, що обидві сторони проводитимуть наступальні операції.

У росіян є такий стереотип, національна ідея, що вони, нібито, чудово воюють взимку. Начебто, "генерал зима" - це їх союзник. Завжди згадують війну 1812 року, коли взимку їм вдалося перемогти Наполеона. Також згадують 1941 рік, коли німецькі війська потерпали від важких умов під Москвою.

Тобто для росіян це дійсно історичні сподівання, що взимку їм буде воювати легше. Але, як я вже зазначив, трішки змінилися умови та контекст ситуації. І зараз ЗСУ достатньо підготовлені для бойових дій взимку. Мова йдеться і про бойову техніку, і про екіпірування солдатів. Тому російські сподівання, що саме в морозну погоду росіянам вдасться перехопити ініціативу, здобути якісь успіхи на фронті - є безпідставними.

Саме тому вони ведуть війну з українською енергетикою. Вони б'ють по всій Україні, але це не може вплинути на хід бойових дій. Від того, що у Львові немає світла, наші ЗСУ не відступлять з Бахмуту і не віддадуть ворогу Херсон.

Тобто у них це терористична тактика. Росіяни сподіваються спровокувати енергетичний колапс в Україні в період холодів, щоб змусити українське населення виходити на вулиці та вимагати від уряду припинення війни та капітуляцію. У Другу світову війну подібну тактику застосовували всі учасники, і жодного разу вона не спрацювала.

Що стосується наступу взимку з Білорусі, то наразі немає підстав за це говорити, бо вони там досі не створили повноцінне ударне оснащене і озброєне угруповання. Теоретично вони можуть піти звідти в наступ, але у нинішніх умовах він закінчиться дуже швидко великим побиттям армії вторгнення, як білоруської, так і тих російських контингентів, які будуть її супроводжувати.

До того ж, ми вже прикрили північний кордон - у нас там достатньо військ, укріплені позиції. І ворога будуть зустрічати вогнем - ніхто з ним церемонитися не буде.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами