RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Контрнаступ уже триває, результат ми скоро отримаємо - Борислав Береза

Швидких варіантів закінчення війни є два, але треба готуватися до тривалої бійні

Швидких варіантів закінчення війни є два, але треба готуватися до тривалої бійні Фото: facebook.com/borislav.bereza

Розв'язана росією війна в Україні показала, хто є найбільшим лузером та мерзотою року. За десять місяців українці розвінчали міф про "другу армію світу" і пішли ще далі, довівши, що всі розмови про "аналоговнєт" та потужну російську ППО – нічого не варті. Але війна ще триває і сподіватися на її швидке закінчення не варто. Росіяни налаштовані на довготривалий конфлікт і в них вистачає мобілізаційного ресурсу, щоб закидати нас "м'ясом".

Чи вдарить Україна по Москві, що нам потрібно для перемоги та яким чином війна може закінчитися дуже швидко - в ефірі програми "Руно. Війна" на Апостроф TV розповів народний депутат 8-го скликання та екс-військовий ЗСУ БОРИСЛАВ БЕРЕЗА.

– Хто, на твою думку, є найбільшим лузером 2022 року?

– Людина, яка претендує на звання "лузер року", одночасно претендує на перемогу в номінації "мерзота року", "падлюка року" та в номінації "людина, яку щиро ненавидять усі українці". Звісно, це володимир володимирович путін. І він отримує перемогу в усіх цих номінаціях. У нього є декілька посіпак, наприклад, той самий Лукашенко, який хоче отримати якесь звання, але єдина номінація, в якій він може перемогти – це "підлабузник путіна №1". Ще є підлабузник Орбан, але це трохи інша історія, хоча він теж підігрує росії і, на жаль, гальмує буть які просування України до НАТО.

Читайте: Епоха "чорних лебедів": яким був 2022-й рік та чого чекати в наступному

– От Орбан нещодавно заявив, що якщо США припинять постачати зброю Україні, війна закінчиться. Звісно, закінчиться вона вбивствами українців та окупацією решти українських територій.

– Для Орбана головними є три питання: перше – підтримка від росії, друге – отримання дешевих енергоресурсів з рф, третє – отримання особистих таємних преференцій. Але тут цікава історія, бо знайшовся метод протидії Орбану, а саме, Угорщина не отримала виділені для неї 22 млрд від ЄС. Чому не отримали? Тому що ЄС втомився від Угорщини і відверто сказав, що поки вона і далі буде такою, як є і не повернеться на шлях реформ, то жодної копійки угорці не отримають. А без цих грошей Угорщина не може прожити.

І тут розгортається дуже цікава історія, Орбан частково змінив риторику, став розповідати, що Україна – це Європа і треба приймати нас в ЄС. Але це відбувалося недовго, певно, хтось з Кремля подзвонив і Орбан повернувся до старої риторики. Тому не треба сподіватися, що Орбан буде казати щось позитивне. Він не "консерва", він насправді один із сателітів Кремля. І він співпрацює з Москвою, тому що йому це вигідно, і так залишиться і надалі. Тому нам залишається сподіватися, що тиск Європи на Угорщину буде таким, що проломить цю проросійську позицію.

– Що ви вважаєте найбільшим "дном року" у діях російської армії та керівництва рф? Згадаємо і крадені унітази та техніку з українських домівок, відправку повісток померлим дітям та багато іншого.

– У мене дача знаходиться в Іванківському районі Київської області, де на початку війни стояли кацапи. Вони жили в моєму домі і повністю його пограбували. Але дещо вони залишили, вони вкрали електрочайник, а підставку не забрали. Вони настільки шизонуті, що не знають, як працює електрочайник. У нас взагалі є в Україні люди, які не знають, як він працює? А ті приїжджають і не знають, що це. Шайтан-машинка, інакше не назвеш. І от їхня дрімучість мене дійсно дивує.

Я декілька разів був присутній на допиті росіян і питав тільки одне: що вас здивувало в Україні? Вони відповідали: ваше заможне життя. І це було в маленькому селі на Запоріжжі, яке заможним не назвеш, а вони дивувалися нашим дорогам та парканам. Взагалі, всі ці унітази, пральні машини та інша техніка, в них цього всього немає, і вони крадуть те, чого ніколи не бачили.

Мені якось розповідали, як радянські солдати крали з Німеччини все, що бачили, машинки Singer, бо це був раритет, крали телефони. Але повернувшись додому, не могли зрозуміти, чому вони не працюють, та багато іншого. А зараз їхні нащадки роблять так само – вони крадуть те, чого в них немає.

І нічого не зміниться, тому що цивілізація до росії не дійшла, еволюції немає. У них за межами Москви та Пітера цивілізація закінчується і починається справжня росія. Я колись був у Пермі, так от в Україні найгірший сарай виглядає більш цивілізовано, ніж ресторан у тому місті. Я пам'ятаю, як росіяни не вірили, що в Україні асфальтована дорога в селі – це нормально. Росія – це тупиковий напрямок цивілізації. І це не через те, що я їх хочу образити - це висновки, які ми робимо з того, що бачимо. Тому не треба дивуватися, кожного разу буде нове дно. Але інколи дно повертається до них бумерангом.

Декілька днів тому людину, яка хворіє на рак, забрали в армію. Мене питають, як з такого можна радіти? Я не радію, я вважаю, що це цілком справедливий бумеранг, тому що ця людина працювала в організації "Волонтери російської перемоги", яка допомагає відловлювати "чмобіків". Зараз його відловили, а його мати кричить: як так можна, в нього рак, він помирає. Але ж можна. Якщо він так робив, то чого з ним не можна. Тому дно пробивають навіть ті, хто займається поглибленням дна.

– А деякі сподіваються на потужніший бумеранг, наприклад, прильоти по Москві. Чи прилетить?

– Я б запитував не про те, прилетить чи ні, а куди саме прилетить. От я вважаю, що це мав би бути мавзолей, бо це для них якийсь скрєпний стандарт. Це для них буде навіть не шок, вони тоді зрозуміють, що війна прийшла до них. Або по "Вагнер Центру" в Пітері – це теж непогана історія. Росія тільки тоді зрозуміє війну, коли вона прийде до них у дім.

Але я хочу сказати лише одне, поки вони не напали на Україну, нічого не вибухало, ні в Курську, ні в Брянську, ні навіть в Енгельсі. Тому той хто посіяв вітер, тепер пожинає бурю.

– По вибухам в Енгельсі вони роблять якісь висновки? Що з їхньою ППО?

– Усі вже бачать, що легенда про "другу армію у світі" – це міф, який Україна розвінчала. Ми показали, чого варта російська армія - а вона нічого не варта. З'ясувалося, що в росії захист на рівні дитячого садочка. У них немає ППО, вони навіть не можуть захистити свої ядерні ракетоносці. Це не тільки через якість, а й через кількість, тому що все на передку, а всередині нічого немає.

От нещодавня історія про вісьмох "чмобіків", які з усією зброєю, а це автомати, кулемети та гранатомети проїхали з Донбасу на попутках та здалися в місті Подольську Московської області. І жодна людина цього не побачила, їх не затримав жодний патруль. Це лише вісім людей, а чому не можна, щоб завтра 200-300 людей туди поїхало? Їх навіть не треба десантувати у Москві, вони на попутках доїдуть. І якщо якась українська бригада так заїде у Москву, я навіть не здивуюся. Ми вже бачимо, чого вартують їхні слова про "аналогов нєт", "друга армія світу", про їхній захист, ФСБ та інше. Нічого в них немає, це шмат лайна.

От росіяни кричать, що руки треба відрубати тим, хто крав на армії. А кому відрубувати? Шойгу? Чи путіну? Бо він теж отримував з коштів, які крав Шойгу. Мені сподобалося, коли в росії оголосили мобілізацію і виявилося, що у них зникло 1,5 млн комплектів військової форми. По документам вони були на складах, а де-факто немає ні форми, ні складів. Гроші вкрадено. А де ж вони? Подивіться на будинки Шойгу на Рубльовці. На величезні маєтки його дітей, які ніколи не працювали. У сина Медведєва у США велика мережа супермаркетів та заправок. Звідки це в нього? А потім всі дивуються, а куди ж все подівалося, хто це зробив? Так от мені здається, що їм всім медаль треба дати від України "за корупцію", вони це заслужили.

– Що відбувається під Бахмутом?

– Я спілкувався з бійцями, які стоять на Бахмутському напрямку. Там кожні 15-20 хвилин йде атака невеликими групами від 15 до 30 людей. "Вагнерівці" пруть, частину наші вбивають, інші відходять не забираючи не те, що загиблих, а й поранених. Але з усім цим проломити нашу оборону їм не вдається. Та там іде реальна війна, в якій, на жаль, помирають і наші хлопці. Стріляють по нашим з усього, чого можна, снаряди летять калібром від 152-мм до 82-мм.

Нам потрібно більше боєкомплекту, снарядів для нашої артилерії, щоб ми могли нормально відповідати кацапам. На жаль, це проблема, яку не вирішує Міноборони, яке має забезпечувати наші Збройні Сили усім, чим потрібно. От нестача БК – це те, що нам зараз заважає проломити російську навалу та перейти у контрнаступ.

– Залужний нещодавно також казав, що для контрнаступу йому необхідні сотні танків, БМП та іншого. То він буде?

– Зброя йде, тишком-нишком, нестандартно, але йде. Дуже повільно, хочеться, щоб це було швидше і щоб її було більше. Коли Захід каже, що ми даємо зараз все, що можемо - це неправда. Вони можуть давати більше, наприклад, ті ж самі німецькі танки. Але питання тут ще й в іншому, а чому ми були не готові? Чому той самий міністр оборони Таран, який зараз є послом у Словенії, саботував закупівлю снарядів для артилерії, а також просачкував оборонне ракетне замовлення.

Чи буде контрнаступ? Він вже йде на певних напрямках і найближчим часом ми отримаємо позитивний результат. Не можна все розповідати, бо це може завадити та створити величезні проблеми.

– Є дуже багато прогнозів на 2023 рік стосовно того, як розвиватимуться події на фронті. Який з них найбільш реалістичний на вашу думку?

– Прогнозів багато і всі вони здебільшого лежать на поверхні. Те, що ми будемо йти у напрямку Мелітополя та Луганської області - це всім зрозуміло. Але ніхто не знає, який напрямок буде вибрано остаточно. Це не дає змогу росіянам сконцентрувати всі сили на одному напрямку, які зможуть зупинити наш контрнаступ.

Почекайте трохи. Єдине, що можу сказати тим, хто думає, що війна скоро закінчиться, повірте, це найфантастичніше та найпозитивніше, що може бути. Я дуже хочу, щоб війна закінчилася сьогодні, але росіяни налаштовані на довготривалий конфлікт. У них вистачає мобілізаційного ресурсу та старої техніки, у них є великі проблеми з новітньою технікою та грошима, але їм ще є чим воювати. Як у 41-му вони воювали м'ясною навалою, так і зараз, це єдине, що у них залишилося.

Контрнаступ, який, безумовно, буде, відбуватиметься на певних напрямках, але він не закінчить війну.

Умовно сьогодні закінчити війну можна двома способами: або якщо в Кремлі здохне путін, або якщо його відсторонять від влади. Але сподіватися на те, що війна закінчиться зараз - це лише наші бажання, за два-три тижні війна не скінчиться. Ми воюємо з країною, яка буде кидати своїх громадян в м'ясорубку та йти до кінця, нам потрібно налаштовуватися на довгострокову війну. Але якщо щось станеться та піде інакше, то я лише порадію.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами