RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Вирішальний 2023 рік: експерти озвучили п'ять сценаріїв перемоги України

У війні, розв'язаній Росією проти українського народу є кілька варіантів розвитку подій – єдине, у чому впевнені, як її учасники, так і спостерігачі, це те, що 2023 рік стане вирішальним.

Версії того, як розвиватимуться бойові дії в Україні порівняли журналісти BBC.

Так, на думку заступника директора Інституту стратегічних досліджень Великої Британії Майкла Кларка, у 2023 році ключовим фактором стане успішність наступу російських окупаційних військ, які ті планують здійснити весною. Він наголосив, що єдино можливий сценарієм закінчення війни є поразка мобілізованих росіян, які наразі готуються до наступу.

Читайте також: Коли закінчиться гаряча фаза війни та повернеться Крим - прогноз нумеролога

"Путін дав зрозуміти, що не зупиниться. І Україна ясно дала зрозуміти, що боротиметься за своє життя", — сказав Кларк.

У той же час, за словами політолога Андрія Піонтковського, в України є всі шанси відновлення територіальності уже в наступному році, однак це залежить не лише від самих українців, а й від бажання Заходу постачати до України зброю та добивати РФ санкціями.

"Точні терміни неминучої української перемоги будуть визначатися швидкістю, з якою НАТО зможе прийняти новий революційний пакет бойових засобів нападу", — пояснив експерт.

Аналітик Департаменту військових досліджень Королівського коледжу Лондона Барбара Занчетта бачить не дуже райдужний сценарій розвитку подій в Україні. За її словами, переговори між сторонами практично неможливі, адже для потенційної мирної угоди хоча б одна сторона повинна змінити основні вимоги. При цьому, ключ до закінчення війни може бути всередині Росії, оскільки ціна так званої "перемоги" для російських еліт надто висока.

"На жаль, це буде, як і раніше, затяжна політична, економічна та військова битва рішучості. І до кінця 2023 року вона, швидше за все, продовжуватиметься", — уточнила аналітик.

При цьому, за словами колишнього командувача армії США в Європі Бена Ходжеса, весь імпульс наразі перебуває на боці України і перемога буде за нею уже в 2023 році.

"До січня Україна може розпочати завершальну фазу кампанії зі звільнення Криму", — сказав Ходжес, додавши, що до кінця року Крим вдасться звільнити повністю.

А от військовий експерт із Тель-Авіва Девід Гендельман вважає, що потрібно зосередитися на тому, чого хоче кожна зі сторін війни. Він наголосив, що Росія силами новомобілізованих намагатиметься повністю окупувати Донецьку область, а Україна намагатиметься відвоювати Мелітополь, щоб перерізати сухопутний коридор РФ до тимчасово окупованого Криму.

"Інший варіант для України — Сватове — успіх там поставив би під загрозу весь північний фланг усієї російської лінії фронту", — вважає експерт.

Раніше ми публікували прогноз війни в Україні на 2023 рік від відомого астролога.