RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Німці не хотіли передавати нам танки Leopard, але тепер все зміниться - Сергій Згурець

В Україну нарешті пішла західна бронетехніка

В Україну нарешті пішла західна бронетехніка Фото:

Увечері 6 січня США виділили Україні рекордний пакет військової допомоги у розмірі близько $3 млрд. Серед іншого, до нього увійшли 50 БМП Bradley, відомих також як "вбивці танків". Напередодні ФРН погодилася передати Україні свої БМП Marder. При цьому німці практично наслідували приклад французів, які передають нам колісні танки АМХ-10 RC. Наскільки корисними будуть для ЗСУ ці машини та чи можемо ми розраховувати на постачання важких танків, "Апострофу" розповів директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express СЕРГІЙ ЗГУРЕЦЬ.

Читайте також: Україна отримає від Німеччини ЗРК Patriot і не лише: деталі нового пакету допомоги

- Яку користь нам можуть принести американські БМП Bradley та німецькі БМП Marder?

- БМП вирішують завдання доставки піхоти до поля бою, підтримки піхоти під час бойових дій, а також ведуть бойові дії разом із танками. Це перший крок до формування нових підрозділів та бригад. Крім того, коли ми кажемо про французькі танки - відразу виникає питання ідеології: якщо це зробили французи, то чому не можуть робити всі інші. Зрештою, це суто символічний крок для Німеччини. Досі німці не хотіли передавати нам танки Leopard, але тепер, на мою думку, ситуація зміниться.

- Тоді чи можемо ми розраховувати на важкі танки і який варіант був би найбільш оптимальним для нас?

- Валерій Залужний говорив про 300 танків. Ми вже отримали 200 танків Т-72 з Польщі, ми чекаємо на ще 90 танків Т-72 від Норвегії та США, ми отримали значну кількість російського ленд-лізу під час Куп'янської операції. Але танковий парк у нас все одно скорочується і з урахуванням подальшого характеру бойових дій танки нам знадобляться.

Фактично на ринку представлені два варіанти – Leopard та Abrams. Якщо ми говоримо про швидке освоєння техніки, то, швидше за все, це будуть Леопарди. Ми наполягатимемо на отриманні німецьких танків у тій чи іншій їхній версії. Звичайно, Abrams - це теж хороший варіант, тим більше, що на зберіганні в США знаходиться понад 2000 одиниць цих машин, але Abrams - це як пилосос на гусеницях. Він стільки жере палива, що його доведеться весь час підвозити. Це дуже яскраво виявилося під час "Бурі в пустелі", де логістика була одним із стримувальних факторів при використанні танків Abrams. Я думаю, що американська сторона просто не хоче морочитися з відповідною логістикою для ЗСУ. Якщо ми перейдемо на "Абрамси", то нам доведеться захищати паливозаправники, які будуть змушені буквально їздити за ними.

- У яких випадках ми зможемо використовувати французькі колісні танки, німецькі та американські БМП?

- АМХ-10 – це легких бригад, БМП – для механізованих бригад, а танки для механізованих та важких бригад. Ці зразки не взаємозамінні. Ми не поїдемо на АМХ-10 пробивати оборону супротивника. Ми запустимо у прорив важкі танки, за підтримки БМП, а легкі танки можуть використовуватися там, де оборона противника розосереджена і ворог не очікує на таку загрозу. Наприклад, коли ми говоримо про бойові дії на Луганщині, де в'язне колісна техніка, а може пересуватися лише гусенична, то ми розуміємо, що французькому колісному танку там робити нічого.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Новини партнерів