RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Путін створює ПВК в Криму не для нападу на Україну, там все цікавіше - Рефат Чубаров

У Криму почастішали репресії проти громадян України

У Криму почастішали репресії проти громадян України Фото: Апостроф

Українці в окупованому Криму дедалі більше чинять опір окупаційній владі, постійно нагадуючи, що Крим – це Україна. Водночас російський режим посилює репресії на півострові, кидаючи за грати людей за надуманими приводами. Що ж відбувається у Криму, як часто на півострів залітає "бавовна" та навіщо там створюють додаткові ПВК - в етері Апостроф TV розповів голова Меджлісу кримськотатарського народу РЕФАТ ЧУБАРОВ.

– Яка зараз ситуація на тимчасово окупованому півострові, які зміни ви бачите?

– На півострові ми спостерігаємо дві тенденції. З одного боку жителі Криму, які очікують на звільнення, дедалі частіше демонструють свою незгоду з окупаційним режимом. У Криму почастішали зображення української символіки та лозунгів на будинках. Кримськотатарською мовою поширюються записи із закликами та короткими інструкціями як уникати так званої "мобілізації".

Дивіться: Крим дедалі ближче: окупанти переносять одну з авіабаз, фото із супутника

Водночас окупанти розкручують маховик репресій. У Криму "судять" не лише кримчан, а й громадян України з інших регіонів. Днями окупаційний Сімферопольський суд у сфабрикованій справі засудив трьох мешканців Генічеського району Херсонської області - Рустема Гугурика, Костянтина Тимошенка та Рустема Османова. Їх переправили з материкової України до Криму та "судили" як учасників незаконного збройного формування - кримськотатарського національного батальйону. 11 січня у Ростові у військовому суді засудили до 13 років п'ятьох кримських татар. 12 січня ще одного кримського татарина Раїма Февзієва засудили на 17 років ув'язнення. Справи розглядає "військовий суд", оскільки кримських татар переслідують нібито за "тероризм", такі справи цивільні суди в росії не розглядають.

– На днях у Джанкої прогримів потужний вибух, і хоча так звана окупаційна влада закликала місцевих не панікувати, там був закритий автомобільний міст. Що сталося?

– Ми поки уточнюємо всю інформацію. Окупанти намагаються переконати всіх, що були знайдені боєприпаси часів Другої світової війни, які треба було знешкодити. Але все це звучить неправдоподібно. Тут ми маємо говорити, що такі вибухи останнім часом лунають не лише у Джанкої, а й у інших північних районах Криму. Це дуже схоже на роботу українських дронів. Думаю, що на тлі дуже жорстоких боїв, які відбуваються на сході України, одночасно відбувається розвідка ЗСУ на південному напрямку. Наші військові не просто вивчають ситуацію в Криму, а розробляють конкретний план щодо деокупації півострова.

– За даними Генштабу України, окупанти в Криму намагаються створити дві приватні військові кампанії та вже оголосили набір до них. Що вам про це відомо?

– Не лише в окупованому Криму, а й в сусідніх регіонах рф намагаються створювати нові формування – це так звані "Щит" та "Русич". Агітують вступити туди колишніх військовослужбовців, здебільшого у них є потреба в офіцерах. При тому вони обіцяють не посилати учасників цих формувань у зону бойових дій, що дає можливість говорити про те, що такі ПВК формуються з огляду на можливі внутрішні суперечки всередині самої рф на тлі політичних катаклізмів, спричинених кремлівськими провалами в Україні. На випадок громадянської війни у росії.

Читайте: Російський бізнес уже зрозумів, що Крим буде втрачено - Рефат Чубаров

Йде дезінтеграція різних сил впливу у військовому та політичному оточенні російського керівництва. І здається, що оці формування створюються для того, щоби захищати позиції тих, хто нині сидить у Кремлі. Очільники рф не виключають, що ситуація в росії може загостритися настільки, що їм доведеться задіяти власні формування.

Ми всі знаємо, як стався розпад російської імперії. І я думаю, у сучасній росії будуть відбуватися такі самі процеси.

– Як останнім часом ведуть себе кримські гауляйтери, особливо після випадків "бавовни"?

– Чим більше Крим стає прифронтовою зоною, тим більше місцеві гауляйтери стають скоріше номінальною "владою". Їхня роль зменшується, а влада переходить до військових та спецслужб.

Взагалі у Криму за весь час окупації так звані "цивільні органи влади" нічого не вирішували, поки це не схвалювали у кабінетах спецслужб. ФСБ у Криму приймали найбільш важливі рішення, а місцеві колаборанти їх виконували. Тому зараз відчувається зменшення їхнього впливу, і вони знаходять різні приводи, щоб про себе нагадати. Наприклад, днями "спікер державної ради Криму" Володимир Константинов заявив, що втрати від пошкодження Кримського мосту мають увійти у якийсь міфічний звіт про компенсації, яку росії нібито має виплатити Україна.

Загалом же гауляйтери намагаються приховувати свої дії та зберігають тишу, але ми за ними стежимо.

Читайте також

Заробітчани у Європі, пенсія в Україні: як працюватиме новий закон

Українці зможуть включати роки роботи за кордоном до загального страхового стажу, навантаження на бюджет зросте

Аномальний травень: яка погода буде в останній місяць весни

Квітень подарував Україні багато температурних рекордів, тож з цікавістю чекаємо на сюрпризи від останнього місяця весни

Зброя із США допоможе Україні відбити наступ росіян і навіть більше - воєнний аналітик Марк Войджер

Вплив американської допомоги на фронт буде відчутним, але ще більше Україні потрібні заморожені активи РФ

Новини партнерів