RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Загроза землетрусів для України: чи може повторитися турецька катастрофа

Частина України знаходиться у небезпечній зоні

Частина України знаходиться у небезпечній зоні Фото: BBC

Вранці 6 лютого в Туреччині поблизу кордону з Сирією стався потужний землетрус, який забрав життя понад 4000 людей. Близько 26 тисяч людей в обох країнах отримали поранення, зруйновано сотні будівель, тисячі людей втратили свої домівки. Більш того, хвиля землетрусів прокотилася і світом: у американському місті Буффало (штат Нью-Йорк) та у Тихому океані поблизу Курильських островів. Зважаючи на таку сейсмічну активність по світу, чого варто чекати найближчим часом в Україні та чи витримають наші будівлі вірогідні підземні поштовхи? На ці питання "Апострофу" відповів сейсмолог ОЛЕКСАНДР КЕНДЗЕРА.

Я би поставив питання так: чи існує небезпека для України? Так, існує. Вона показана на картах загального сейсмічного районування території України, які є частиною державних будівельних норм, які називаються "будівництво в сейсмічних районах України". Там показана ймовірність землетрусів в різних частинах нашої країни. Ці карти використовуються рятувальниками і будівельниками.

Читайте: Якої сили землетрус можуть витримати нові будинки у Києві, Одесі та Львові

Чи може бути щось подібне на території України, як в Туреччині? Тут питання до того, чи всі будинки в країні є сейсмостійкими. Це потрібно вже перевіряти, але ніхто зараз, не вивчивши сейсмічну небезпеку, наприклад, атомної станції, не скаже чи вона сейсмостійка чи ні. Об’єкти треба перевіряти і прорахувати, чи є конструкції, які мають напружено-деформований стан, вищий за той, який був запроектований при створенні атомної станції.

Карта землетрусу 6 лютого

Так само і з будинками: якщо ви знаєте, які впливи можуть бути на нього, то потрібно розрахувати зруйнується він чи ні. Якщо ясно, що не зруйнується, то в такому випадку переживати нема чого.

Нічого подібного до того як в Туреччині не відбудеться. На жаль, в Туреччині активність сейсмічних впливів досить висока, а багато будинків не враховували цієї небезпеки. Через те вони і зруйнувалися, а люди потрапили під ці завали і багато з них загинуло.

В Україні максимальні сейсмічні впливи прогнозуються на території південно-західних районів Одеської області, в Криму, а впливи від зони ураження по суті розходяться на всю територію України. Але їх інтенсивність недостатня для того, щоб зруйнувати добре побудовані споруди.

Епіцентр землетрусу біля турецького міста Газіантеп

Відчутні землетруси в Україні були зареєстровані в 1940, 1977, 1986 та 1990 роках.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Новини партнерів