RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Нова "зброя" Кремля: навіщо росіяни запустили над Україною кульки

У Міноборони РФ вирішили використати проти України нову "технологію"

У Міноборони РФ вирішили використати проти України нову "технологію" Фото:

Протягом останніх кількох днів над Україною літають російські повітряні кулі. У середу, 15 лютого, у небі над Київщиною було зафіксувано і збито 6 таких куль. "Апостроф" вирішив дізнатися про нову "технологію" росіян.

"Це не зонд, не аеростат, це просто куля, що несе шматок металу. Це застосовувалося 12 лютого. І це пролетіло на територію інших держав. Рухаються у повітрі. Куди вітер дме — туди він і летить", - розповів речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Проліт цих куль оприлюднили різні телеграм-канали.

Дещо пізніше в соцмережах з'явилася інформація про те, що об'єкти, схожі на кулю, збили. Зокрема, над Київщиною таких аеростатів знищили близько 6 одиниць. Але, чим було збито ці кулі не повідомлялося.

Екс-командувач аеромобільних військ України, полковник Іван Якубець у коментарі "Апострофу" пояснив, що це були кулі-розвідники.

"Ці кулі зроблені схожими на кліматичні, що виявляють стан повітря. Але вони обладнані кутовим відбивачем з легкого металу типу фольги. Куля засікає місцезнаходження радарів, передаючих радіостанцій та командних пунктів. Вона не керована і летить за вітром. Можливо в неї в середині є якась начинка, але наразі це невідомо", - розповів він.

Читайте: "Рамштайн-9": три ключові результати для України

За словами Івана Якубця, вся проблема в тому, що цю кулю не можна збивати ракетою ППО. Куля дешева, а ракета дорога. "Можливо, однією з цілей запуска цих куль є якраз і виснаження нашої ППО. Я не фахівець, чим її треба збивати, але, думаю наші хлопці розберуться", - підкреслив екс-командувач аеромобільних військ.

З приводу того, що такі кулі окупанти не застосовували раніше, Іван Якубець пояснив: "Думаю, що в них цих куль раніше не було. Можливо, вони закупили їх у китайців, які теж запускали подібні об’єкти над США та Канадою. А можливо росіяни самі провели якусь розробку".

Зауважимо, що 12 лютого подібні літаючі об’єкти з’явились над територіями Сполучених Штатів і Канади. Канадські та американські літаки F-22 були підняті в повітря та успішно збили ці об'єкти.У США пізніше заявили, що це була китайська куля-шпигун.

Читайте також

"Нічна варта" піст здала: як в українських бібліотеках позбавляються російської літератури

У бібліотеках Києва практично позбавилися книг російських письменників, які підтримали війну в Україні

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Новини партнерів