RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Порушили адвокатську таємницю і забрали машини – ДБР тисне на відомого юриста

Андрій Кузьменко впевнений, що силовики потрапили до його будинку без будь-яких підстав

Андрій Кузьменко впевнений, що силовики потрапили до його будинку без будь-яких підстав  Фото:

З обшуками до відомого адвоката Андрія Кузьменка силовики прийшли напередодні. Спочатку зайшли до будинку, потім розпочали огляд автомобілів. У його житло, заявляє Кузьменко, ДБРвці зайшли без жодних підстав. Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на comments.ua.

"Прийшли нібито через мою причетність до кримінальної справи за 345 статтею "Загроза вбивством працівнику правоохоронного органу". Жодного статусу, нічого абсолютно. Враховуючи, що було озвучено прізвище мого клієнта, яке я не можу розголошувати, я безпосередньо пов'язую це з тиском адвоката - заявляє Кузьменко.

До цієї справи, запевняє адвокат, він не має жодного стосунку. За словами адвоката, під час обшуку силовики забрали документи, флешки та навіть автомобіль його, його дружини та ще один – власність фірми. Оглядали всі, навіть папери, які містять адвокатську таємницю, їх знімали на відео, а пізніше взагалі вилучили.

Читайте також: Голова Ради адвокатів Київської області заявив про порушення з боку ГБР під час обшуку у адвоката Кузьменка

"Вони оглядали дуже багато документів, що становлять адвокатську таємницю. Я їм надав усі електронні носії для того, щоб вони переконалися в тому, що тут виключно адвокатська документація щодо моєї роботи за 10 років. Вони переконалися в цьому, але після огляду все одно вирішили все вилучити, вони йшли безпосередньо забирати і їм нецікаво було, що саме, тобто вони вирішили паралізувати повністю мою адвокатську діяльність.”, – розповідає юрист.

Він додає, потрапили до будинку навіть без ухвали слідчого судді – працівники ДБР діяли з численними порушеннями, про це вже заявляють у Комітеті захисту прав адвокатів. Його представники одразу ж виїхали на місце обшуку та спробували перешкодити незаконним діям силовиків. Але це їх не зупинило.

"Комітет здивований практикою проведення обшуків без ухвал суду у спеціальних суб'єктів, передбачених ст. 480 КПК України, яку співробітники ДБР намагаються зробити звичною. Обхід функції суду у вигляді судового контролю за кримінальним провадженням шляхом проведення невідкладних обшуків неприпустимий. Представники Комітету та Комітети докладуть максимум зусиль, щоб зупинити практику зловживання положеннями ч.3 ст.233 КПК України" — йдеться у заяві Комітету із захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності НААУ.

На напад на відомого адвоката вже відреагувала громадськість. Тим більше, що Андрій Кузьменко не єдиний, хто став жертвою ДБРців, аналогічні обшуки у кримінальній справі пройшли і у його колеги Миколи Голодняка.

Комітет захисту прав адвокатів вже оприлюднив номер гарячої лінії, на яку юристи можуть звертатись за правовою підтримкою. Там обіцяють допомогти у захисті порушених прав.

Викликаючими та демонстративними вже назвав дії силовиків та Голова Ради адвокатів Київської області Петро Бойко. Ситуацію з обшуками він коментує, не підбираючи висловлювань, і впевнений, що на працівників Бюро чекає покарання.

Слід згадати клінстони, які вони (Ред. - Працівники ДБР) вилучали як речові докази у наших ППО. Внаслідок злочинних дій наше ППО засліпло прямо перед війною. І ніяка падла не сіла за це у в'язницю. Безкарність завжди породжує свавілля і перетворює на злочинців, тих, хто має захищати закон. Щодо адвоката порушення робилися демонстративно зухвало. Типу, чи бачиш ми порушуємо закон, і нам за це нічого не буде! Нехай ця зграя не розслабляється, тому що адвокатська спільнота із зубами, і відповідальність для них настане, як настане час, коли їм буде потрібний адвокат”, – заявляє Петро Бойко.

Андрій Кузьменко готує численні скарги щодо дій працівників Державного бюро розслідувань. Таку практику незаконних обшуків вважає дуже небезпечною. Адже вриватися у квартиру з такими абсурдними причинами обшуку, без необхідних документів – це не просто порушення закону, а відверта зневага до прав громадян. У самому Державному бюро розслідувань цю ситуацію поки що ніяк не прокоментували.

Читайте також

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу

Новини партнерів