RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Путін повернув у Росію сталінські часи, бракує лиш одного - Олег Лісний

У Бога росіяни не вірують - у них віра в царя-чорта

У Бога росіяни не вірують - у них віра в царя-чорта Путін Гундяєву: тепер треба запровадити смертну кару Фото: Ілюстративне фото з ресурсу загарбників

Російська церква давно перестала бути уособленням храму, де панує передусім віра в Бога, якщо взагалі колись такою була. За час повномасштабного вторгнення РПЦ стала повноправним інструментом пропаганди, просування наративів про правильність війни рф проти України. Лапи цієї структури простягнулися і до України: роками тут створювалася мережа агентури під виглядом УПЦ МП. Проросійські попи продовжують розхитувати ситуацію всередині країни, а в рф священики РПЦ фактично вітають криваві вбивства військових та цивільних в Україні, які вчиняють окупаційні війська. Що показав похід путіна до храму на Великдень, чому служба українською в Лаврі є знаковою подією, якою була роль РПЦ у підготовці російського вторгнення в Україну і від чого в труні перевернувся кривавий диктатор Сталін - в етері Апостроф TV розповів політолог ОЛЕГ ЛІСНИЙ.

- Від кого так захищаються російські фсбшники в рясах та сам путін на богослужіннях?

- Захищаються вони від своїх страхів. Ми побачили, що путін боїться, патріарх сатаністський теж боїться. Вони усвідомлюють свою смертність, як мінімум, і те, що не все гарно відбувається. Ми бачимо це через дуже велику відстань, через телеекрани. Як кожен соціопат або маніяк, вони дуже інтуїтивно відчувають загрозу, і це ми побачили через телеекрани. Це є підтвердженням того, що цей маніяк дуже боїться за своє життя. Був це він чи не він – це взагалі зайва дискусія, тому що він є ототожненням російського народу. Немає гарних росіян окремо і поганого путіна. Є колективний путін, і ми його змушені були з вами, як кажуть росіяни, "лицезреть".

Читайте: "Руський мір" в Україні: як московський патріархат тримає зв'язок із РПЦ

- Ми бачили багато коментарів про мерзенність того дійства. Як гадаєте, хто це писав – українці чи росіяни, бо дописи російською?

- Тут немає різниці. Головне, що це видовище викликає омерзіння не лише серед українців, а можливо і в якихось притомних росіян. Припускаю, що десь 0.001% є притомних росіян, які усвідомлюють, що це кат. Бо у неділю ми бачили фактично похід антихриста в храм. Це не може не викликати роздратування.

Тут є інший момент, що багатьом росіянам це все зайшло, їм це все буде подобатись, їм це дуже класно – путін живий, путін не боїться, путін вийшов. Але є різниця між тим, що наш президент їздив в Бахмут, а цей недолюдок йде в оточенні великої кількості охорони в центрі Москви, боячись за своє життя, в храм і причому в той момент, коли українців вбивають.

І це два недолюда – я маю на увазі і патріарха, в якого теж руки по лікоть в крові, і Путіна, і його оточення – от, що повинні були побачити росіяни. Але вони живуть в своїх рожевих окулярах і нічого, на превеликий жаль, з цього світу не бачать. Це дуже мене бентежить, тому що будь-яка притомна нація вже б почала робити якісь висновки. А це навіть не нація, а натовп. Все, що їм показують, їм подобається.

- 16 квітня вперше за 300 років провели у Києво-Печерській лаврі великодню службу українською. Як ви гадаєте чи зародить це надалі вже незламну тенденцію, адже представники УПЦ МП в цей момент залишалися в храмі і десь там собі проводили окрему службу, наскільки я зрозуміла зі слів колеги, яка там перебувала.

- Я вважаю, що це вже незламна традиція. Це все – про переродження нації, тому що, на відміну від московитів, ми за цей час стали політичною нацією. Все, що стосується українськості, патріотичності, гордості за те, що ми українці – це все потрапило в усі без виключення верстви населення.

Так, у нас є ще задурені московським патріархатом, але здебільшого люди про Україну і про її перемогу. Церква, хоч і не є частиною держави, але вона теж відповідає запитам суспільства. І це вже не зупинити, тому що дуже велика ціна заплачена за розуміння, яке прийшло до більшості громадян України.

- Але вперше за 300 років на Великдень – це взагалі дуже довгий термін, враховуючи що незалежній Україні вже більш як 30 років. Я вам більше скажу, навіть на території Лаври до останнього розповсюджували якусь літературу серед вірян теж російською мовою. До речі, представники УПЦ МП так і не виїхали звідти. На що вони сподіваються на даний момент, якщо великодня служба українською вже відбулася?

- По-перше, я вважаю, що це спецпідрозділ будь-якої російської спецслужби, хай це буде ФСБ. Їм ще не дали команду виходити, а дали команду гойдати ситуацію. Вже не виходить, але вони як люди в погонах мають залишатися до кінця на ввіреній їм території.

Читайте: Тихий саботаж: коли УПЦ МП виселять із Лаври

Тут і владі треба було трошки інакше на початках діяти. Як на мене, вибрана правильна позиція з урахуванням того, що буде розголос, що це треба зробити в максимально мирний спосіб, який може бути і жорстким. Тому я, наприклад, вважаю, що поліція могла б виконувати свої обов’язки набагато краще, не допускати тих, хто туди вже не має права потрапляти. Бо у що б вони не рядилися, хоч у Санта-Клауса, вони є громадянами України, є вимоги закону, і ці люди вони повинні виконувати вимоги силових органів, а також закони України.

Зрозуміло, що багато з них мають і російські паспорти, але це питання вже до іншої спецслужби. Проте я вважаю, що треба було набагато жорсткіше поводитися для того, щоб надати сигнал іншим московським попам, що це вже серйозно, що це вже крапка, і щоб по всій Україні вони це усвідомлювали, а не організовували якісь там умовні акції протесту.

Тим паче, що ця ситуація провокує такі ж масові зібрання людей, які відстоюють українську церкву. В період війни будь-які масові заходи, по-перше, не є законними, а по-друге, є картинкою для пропагандистів. Тому треба було трошки інакше зробити, але вже сталося як сталося. Цей процес, як на мене, незворотній.

- Структури РПЦ були включені в підготовку до російської агресії та здійснення її проти України. Про це заявив митрополит Єпіфаній. Він сказав, що прикро бачити, що "русскій мір" одним із інструментів своєї агресії зробив церковні інституції. Єпіфаній сказав, що "московський патріархат на чолі Кирилом Гундяєвим перебуває в рабській покірності та служить кремлівський тиранії". Де ж тут Бог?

- А тут Бога немає, тому що Бог – це про добро, милосердя, терпимість до будь-яких поглядів. Ми бачимо, що цього не відбувається.

В московській церкві не могло бути іншої історії, тому що вони ходять і розповідають на Заході, особливо в Сполучених Штатах, що в Україні начебто утискають "найдавнішу" церкву, а забувають сказати наскільки вона "древніша". Її створив товариш Сталін, тому що йому треба було з цим умовним електоратом якось працювати. І більшість попів з самого початку були або агентами, або навіть працівникам спецслужб у рясах. Тому тут все зрозуміло. Якщо знати цю історію, тоді все видається логічним: і ієрархія, і любов до розкошу, і всілякі непотребства.

Це все відбувається насправді тому, що ці люди не вірять у Бога, а відпрацьовують завдання, служать, як вони кажуть, присягу дають комусь. Єдина присяга у них повинна бути Богу, а не путіну і його посіпакам. Бог – це про правду.

І якщо центр церкви знаходиться в росії, то вона має так і називатися, а не УПЦ, тому що зі своєю паствою треба говорити чесно. А в них не виходить, вони ховаються, соромляться цієї назви. Це дуже погана історія і її треба завершувати, тому що, я не втомлюсь повторяти, що ця церква – це фактично Чорноморський флот, який свого часу зробив дуже погану історію на початку протистояння з росією. Цей Чорноморський флот в рясах має піти туди, куди пішов крейсер "Москва".

- РПЦ звичайно нікуди з росії не дінеться, тут ми ведемо мову про те, щоб не було на території українських храмів таких агентів ФСБ. Чи нормально російському суспільству, коли вони приходять у церкву і розуміють, що дані священнослужителі, такий як Кирил наприклад, закликають вбивати, просто підтримують криваві розправи над українцями. Це якось вписується в концепцію вірувань людини з росії?

- Вписується, на превеликий жаль. Вони ж вірять не в Бога, вони вірять в царя, у що завгодно. Якщо подивитися, наприклад, на храм російської армії – це взагалі капище сатанинське, і це заворожує глядача, псевдовірянина. Вони це толерують. Це дуже хвора нація, яка не має емпатії. Вони чужий біль не відчувають, вони ним насолоджуються.

І останні події - це дуже страшне відео, яке облетіло весь світ - лише у росіян викликали насолоду. У решти таке викликає жаль, біль, лють, але не насолоду. Вони їм продають те, і годують їх тим, що вони звикли їсти. Вони вірять в окремість того ж путіна, того ж патріарха, Шойгу – кого завгодно. Вони вірять, тому що це влада, а на росії так повелося, що царь завжди гарний, влада завжди гарна, а "русскій челавєк" має підкорюватися царю і все терпіти.

- Це ж яку психіку треба мати, щоб отримувати задоволення від подібних кривавих відеороликів. Росіяни жорстоко, цинічно, не по-людськи вбивають українців, знімають ці розправи на відео, і тут президент Бразилії заявляє, що війна цікава лише путіну та Зеленському. Він заявив, що настав час Штатам припинити брати участь у повномасштабній війні росії проти України, постачаючи допомогу нашій українські стороні. Мовляв, цей конфлікт цікавий тільки двом президентам. Як оцінювати таку заяву на тлі неймовірної жорстокості і тих жахів, про які ми вже з вами почали говорити?

- Це про інфантильність і недалекість політика. Я пам’ятаю, мені французькі колеги казали на початку війни: "Чому ви не здалися, ми ж свого часу в Другу світову війну здалися, і нічого страшного – живі, все нормально". Я їм пояснюю, що тут зовсім інша ситуація відбувається. Це не путін і Зеленський воюють, це росія хоче знищити українців як таких. Якщо ми припинимо чинити опір, нас уб’ють. Якщо росія припинить воювати, буде мир, і тоді можна про щось говорити.

Читайте: Путін збирає нову армію смертників, у нього немає вибору - Олег Жданов

Якщо цілий президент великої країни не розуміє це і так здалеку інфантильно дивиться на таку ситуацію... Та не він один, на превеликий жаль… Це говорить про те, що нам треба відкинути емоції і працювати із народом цієї країни, як ми працювали з Заходом. Захід ми пропрацювали як народ, як нація, як держава досить непогано - і там у нас багато прихильників. Тепер треба працювати з Африкою, з Бразилією - це все робота. Треба, щоб населення бачило це все, щоб правильні заходили меседжі, тоді буде цим Лулам дуже важко говорити маячню, тому що він все-таки обрана особа, яка буде схилятися до думки свого населення.

- Росіяни все активніше пишуть доноси на своїх же співгромадян. Здебільшого повідомляють про так звані "фейки" та дискредитацію окупантів, критику влади та антивоєнні заяви, а ще про співпрацю із опозиційними ЗМІ і так званими іногентами. Влада таких "стукачів" заохочує. Ще на початку повномасштабного вторгнення в Калінінграді створили офіційний бот для доносів, згодом аналогічні канали запустили у Москві, на Алтаї, у Бєлгородській, Пензенській, Саратовській та Самарській областях. Про що нам говорить ця тенденція?

- Говорить про те, що повертається сталінський період. Там навіть ліберали кажуть, що залишилось повернути смертну кару, і так все буде як за Сталіна. Я думаю, Сталін перевернувся у труні через те, що дізнався, що є такі механізми як Telegram, як телебачення. Якби в нього це все було, йому було б простіше керувати своїм народом. Але росіяни просто йдуть мовчки, як барани на бійню, і не усвідомлюють, що ще трошки – і смертна кара повернеться. І будуть запущені ті механізми, які були свого часу за Сталіна.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Новини партнерів