RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Путін збирає нову армію смертників, у нього немає вибору - Олег Жданов

Нова мобілізація потрібна Путіну як повітря

Нова мобілізація потрібна Путіну як повітря Олег Жданов Фото: Апостроф

16 квітня в Україні святкується Великдень. Минулого року період Великодніх свят був для України важким – росіяни вдарили по будинку в Одесі, вбивши 3-місячну дитину та її матір. Цьогоріч українців також попередили про загрозу обстрілів. Чи чекати удару з боку росіян, що означає запровадження електронних повісток в рф, на що ставить Захід у питанні українського контрнаступу та навіщо рф передає десантникам "Сонцепьоки" - в етері програми "Руно. Війна" на Апостроф TV розповів військовий експерт ОЛЕГ ЖДАНОВ.

- Наближається Великдень. Чи чекати від росіян масованого удару на свято?

- Що стосується Великодня, на жаль, я думаю, що нам варто готуватися до того, що можуть бути дуже неприємні сюрпризи. Я нагадаю, що останній масований ракетний удар був 9 березня, на день народження Тараса Григоровича Шевченка. Уже місяць не було. Та є позитивний момент, який стався протягом березня - накриття ешелону в Джанкої. Скоріше за все, там дійсно були ракети "Калібр", які не доїхали до чорноморської ескадри.

Читайте: "Буде найближчим часом": Буданов назвав дату контрнаступу ЗСУ

Було декілька нальотів "Шахедів", але "Калібрів" не було застосовано. Тим не менш, ми знаємо, що, як казала наша розвідка, близько 50 ракет вони можуть зібрати за місяць. Так що я думаю, що цілком можливо.

Подивіться, там же християн дуже-дуже мало. Якщо брати у відсотковому відношенні, то переважають в російській федерації мусульмани і інші релігії. Шойгу християнин? Ні. Так путін – сам удмурт за національністю. Тож цілком можливо, що вони можуть скористатися тим, що це для нас велике свято. Суспільна думка дуже важлива для путіна, він же хоче нас переконати, щоб ми пішли на перемовини, як вони кажуть, без попередніх умов – дали йому можливість застовпити те, що він захопив на сьогоднішній день.

- Зараз стає очевидно, що Україна готується до контрнаступу, росія – до оборони. Наприклад, історія з мобілізацією дуже жваво зараз іде в росії. Якщо ти в додатку отримав смс-оповіщення, це значить що ти вже маєш прийти до військкомату. Не вистачає м'яса на фронті? Той самий Пригожин каже, що Україна накопичила 200 тисяч, а може навіть 400 тисяч військових. Зараз росіяни передають систему "Сонцепьок" у підпорядкування повітряно-десантних військ, раніше це були хімічо-радіаційні. Прокоментуйте, будь ласка, всі ці моменти.

- Дійсно, російська федерація хотіла як ліпше, а зробила як завжди. Справа в тому, що вони в грудні дуже сильно знизили темпи мобілізації. Вони почили на лаврах напередодні новорічних свят, і вочевидь, генеральний штаб російської федерації розраховував, що їм вистачить цих 300 з лишком тисяч, які вони набрали. Але виявилося так, що вони сьогодні змушені випалювати фактично всі ці резерви на ділянці Лиман-Бахмут-Авдіївка- Марʼїнка. На цій ділянці вони несуть шалені втрати, і їх треба поповнювати.

Росіяни розуміють, що вести розмову про якісь наступальні дії без додаткової мобілізації – та навіть оборонні дії, таку кількість окопів треба заповнити особовим складом. Тому терміново виникає проблема другої хвилі мобілізації. Вона не оголошується, але повістками засипається вся російська федерація.

Читайте: Війна на виснаження: як путінський режим "закриває" Росію

До речі, повістки вони почали розсилати ще наприкінці лютого – на початку березня. Судячи з того, що держдума прирівняла електронну повістку до паперової, вони зрозуміли, що по паперових повістках мало хто прийде до військкомату. Це вже не та мобілізація... Я ще тоді казав, що перші 100 тисяч – то були смертники, а взагалі ці 300 тисяч – це були ті, хто бажає воювати і законослухняні громадяни, які за повісткою прийдуть до військкомату. Далі будуть ловити. От саме зараз цей момент і настав.

У Кремля наполеонівські плани. Вони хочуть до кінця року зібрати 400 тисяч контрактників – це в основний склад збройних сил російської федерації. До літа Путін ставить завдання 500 тисяч відмобілізувати – це друга хвиля. І з 1 квітня почався почався черговий призов на на військову службу – це строковики.

До речі, вони одразу в указі написали, якщо не помиляюся, до 15 червня. Тобто не на місяць, як раніше це було, а аж на два з половиною місяці. Тобто вони розраховують, що навіть призовників вони сьогодні будуть з собаками відловлювати і шукати по всій росії. У них там величезна проблема з особовим складом.

До речі, в росії постійно обговорюється питання, оголошувати чи не оголошувати мобілізацію, і до сьогоднішнього дня нічого офіційно не оголошено. А це говорить про те, що суспільство в більшості своїй вже або не хоче воювати, або не готове сьогодні іти по повістках і мобілізуватися. Кількість втрат же зростає. Поранені повертаються, труни з вбитими йдуть, поховальні листи йдуть, повідомлення про зниклих безвісті йдуть.

Є в них улюблене правило п'яти рукостискань. Так сьогодні, мені здається, вже менше рукостискань між людьми, які мають родичів або знайомих, хто загинув чи був поранений в ході "спеціальної воєнної операції", як вони називають війну росії проти України. Вони зараз будуть скрести, як в російській казках говорять, "по сусєках", щоб зібрати необхідну кількість особового складу.

Але виникає дуже великий провал в тому плані, що ці 300 тисяч перших мобілізованих починають закінчуватися. Знову повторюється історія, як було восени, що перші десятки тисяч мобілізованих, яких вони зможуть зібрати, будуть без підготовки кидати на поповнення втрат. Це будуть знову такі самі смертники. Враховуючи настрої, я скажу так: не факт, що ці люди погодяться іти у наступ.

- А нащо такі амбітні плани 500 тисяч до кінця року зібрати, якщо вже скоро має початися контрнаступ? Західні аналітики пишуть, що плюс-мінус підготовка до контрнаступу вже наближається до кінця: навчання пройдене, зброя доїжджає, долітає.

- Справа у тому, що у путіна немає іншого вибору. Він розуміє: якщо армія буде розгромлена, треба одразу відновлювати і виставляти резерви. Ми поки що опускаємо головне питання, чим буде озброєна ця армія. Але путін розуміє, що якщо він залишиться без збройних сил з розгромом на полі бою, то тоді він вилетить з Кремля. Його просто винесуть звідти. Тому він будує такі амбітні плани і він же сказав, що будемо воювати у довгу. Він же збирається воювати у довгу, тому навіть розгром на полі бою він не буде рахувати поразкою.

Читайте: Чорноморські рибки хочуть свіжий корм: чим Україна топитиме російський флот

Дійсно, поки путін в Кремлі, немає сенсу в переговорному процесі. Він залишається на власних позиціях, він залишається з власними амбітними планами і тому продовжує збирати військо.

Я навіть більше скажу. Судячи з останньої інформації, яка надходить з російської федерації, то вони взагалі розглядають питання загальної мобілізації. Я нагадаю, що в рф, відповідно до офіційних документів, мобілізаційний ресурс коливається десь близько в районі 17 млн осіб, і вони таку ідею розглядають.

- Я так розумію, Захід не влаштовує цей варіант?

- Ні, Захід цей варіант не влаштовує. Справа у тому, що тут такі гойдалки політичні: якщо програє армія на полі бою, то не факт, що путін залишиться при владі. Це, до речі, пояснює, чому така ставка Заходу на наш контрнаступ. Подивіться, і Сполучені Штати, і країни-партнери, які нам допомагають – покладають величезні надії на наш контрнаступ.

Я маю на увазі, що в політичному сенсі міжнародна спільнота покладає на цей контрнаступ не стільки воєнну перемогу, скільки політичну. Адже війна – це інструмент політики, більш жорсткий, але більш швидкий і ефективний. Програш на полі бою може відобразитися на ситуації у внутрішній політиці в російській федерації. Тоді істеблішмент може зрозуміти, що треба щось змінювати.

Ось на це робить ставку Захід, не на остаточну перемогу. Тому ми іноді і висловлюємо занепокоєння в тому сенсі, чи не зупинить нас Захід в розпал контрнаступальної операції.

- Про що говорить передача "Сонцепьоков" російським десантникам?

- Вони намагаються максимально підсилити штурмові дії повітряно-десантних військ. До речі, зверніть увагу, це єдиний рід військ, який сьогодні здатний виконувати наступальні завдання. Вони там зібрали збірну солянку: там і 106-та дивізія повітряно-десантних військ, і 98-а дивізія повітряно-десантних військ. Я так розумію, що вони зібрали туди ті частини цих дивізій, які мають в більшості своїй кадровий склад професійних військових. А втрати вони вже поповнюють мобілізованими. І от коли кількість мобілізованих перевалює за половину, більше 50% – все. Фактично, ця повітряно-десантна частина чи підрозділ перетворюється на звичайну піхоту, томущо навички і боєздатність особового складу різко падають.

Підсилити вони можуть артилерією, але її вже не вистачає. Створити вогневий вал, як це було влітку, вони вже не можуть. Вони переходять, як кажуть наші військові, до сирійської тактики.

Сирійська тактика – це квадратно-гніздовий спосіб, коли береться квартал і він просто знищується або артилерією, або авіацією, і потім туди заходить піхота. В даному випадку – десант. Я так розумію, що і артилерії, і авіації не вистачає, тому вони вирішують підсилити їх цими важкими вогнеметними системами типу ТОС-1А "Сонцепьок".

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Новини партнерів