RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Що відбувається у Бахмуті і куди тікає "Вагнер" - речник Східного угруповання ЗСУ

Сергій Череватий Фото: weukraine.tv

В росії не згасає істерія щодо ситуації на полі бою в Україні. Останнім часом у головного песиміста рф –терориста Ігоря Гіркіна – зʼявився конкурент. Тепер про постійні нестачі боєприпасів, контрнаступ ЗСУ та необхідність завершувати так звану "сво" говорить ватажок ПВК "Вагнер" Євген Пригожин. Зараз він каже, що якщо йому не дадуть боєприпасів, то 10 травня він виведе свої війська з Бахмута "зализувати рани" десь в тилах. Що означають істеричні заяви Пригожина, скільки "вагнерівців" ліквідували під Бахмутом за час боїв, яка ситуація на тому напрямку та що допомагає триматися українським воїнам - розповів речник Східного угруповання військ ЗСУ СЕРГІЙ ЧЕРЕВАТИЙ.

- На вустах у всіх нова істерика Пригожина. Бреше чи це відчай?

- Тут треба зовсім з іншого кута дивитися. У нас чомусь засоби масової інформації звертають увагу на те, вийде він чи ні, дають йому припаси чи не дають. А насправді цим всім применшується неймовірний подвиг наших Сил оборони, Збройних сил України, Національної гвардії, Прикордонної служби і всіх, хто б'є ворога в Бахмуті і по суті вибив це угрупування "Вагнера".

Читайте: Гори трупів та істерика: чому "кухар" Путіна влаштував демарш під Бахмутом

Насправді першопричина в тому, що вони несуть у Бахмуті колосальні втрати, і в тому, що у них немає вже звідки їх поповнювати. У в’язницях пішов розголос сарафанним радіо, що це буде квиток в одну сторону. Плюс там зараз Шойгу теж намагається в'язнів уже в свої структури, в так звані штурмові загони "зет" набирати. Тому у Пригожина з цим проблема, і з’являються ці казочки про те, що йому боєприпасів не дають. Він весь місяць істерить, робить провокації, щоб максимально знайти якусь причину, чому він не може виконати завдання, які він на себе взяв.

Ще раз повторююсь: всі ці заяви, вся ця істерика – це завдяки героїзму і професіоналізму Сил оборони України, які збили "спєсь" з тієї нібито непереможної організації "Вагнера", яка в Сирії себе показала. Ми обіцяли місяць назад, що Бахмут буде їхнім останнім рубежем. По суті, воно так і є, хоча він місяць назад це заперечував.

- Пригожин 10 місяців фактично намагається "взяти" Бахмут. Чи є у нас хоча б приблизне розуміння того, скільки їх ми там вбили?

- Ще йде підрахунок, тому що там ще валяється багато не прибраних. Навіть за найбільш консервативними оцінками американців, біля 20 000 лише вбитих. І це дуже консервативні оцінки, це дуже виважені дані з максимальною верифікацією втрат. Цей аналіз буде продовжуватися, але рахунок йде на десятки тисяч.

Насправді всі мають пам’ятати, що йдеться про український районний центр. Після того, як ми організовано відступили з Сєвєродонецька і Лисичанська з метою збереження своїх сил, завдавши ворогу значних втрат, вони сподівалися, що на наших очах швидко зайдуть в Бахмут. І перші терміни "взяття" Бахмута були призначені ще в липні 2022 року, проте вони й досі цього не можуть зробити. А втрати, які вони понесли, говорять самі за себе. І це кажемо навіть не ми, а незалежні західні аналітики. Про "м'ясні штурми" заявляли не ми, а західні аналітики. І їхні серйозні втрати вперше озвучили не ми, а західні військові аналітичні центри. Але це тільки підкреслює звитягу, гідність, і неймовірну стійкість українського воїна.

- Ми щодня чуємо, що там сотнями просто валяються їхні трупи, що ніхто їх не збирає. Але днями було відео, де Пригожин ледь не плакав, як він страждає за кожним зі своїх "сыновей русских". Це ж очевидна гра на публіку. Вони збирають, можливо, тільки серйозних найманців, які заробляли йому гроші по Азіях та Африках? Звичайні зеки всім абсолютно байдужі?

- Йому нікого не шкода. Це людина з атрофованою психікою. Яка адекватна людина чи воїн буде ходити так? Він то в морозильники ходить, то біля гори трупів. Мені здається, це людина не просто вже з відбитою психікою, а загнана в кут. Це вже агонія, тому що він перетворився на фріка. І його постійні заяви протягом місяця… То він до Зеленського звертається, то до Залужного, то до Шойгу. Людина явно переоцінила свої можливості в цьому світі. Але він прекрасний пропагандист на нашій стороні, як і Гіркін. Він найкраще висвітлює погані сторони російського війська, він їм говорить, що вони ні на що нездатні, що тільки "вагнерівці" там якось могли просуватися, вони насправді "пораженці" і втікали, і Шойгу нікудишній, і Герасимов нікудишній. Це йому зарахується в Гаазькому суді як певне пом'якшення. Може, якийсь місяць йому скостять з довічного.

- Заступниця міністра оборони Ганна Маляр повідомила, що Збройним силам України вдалося знищити місця зберігання боєприпасів ПВК "Вагнер". Чи серйозно ми мінуснули і так існуючу в них нестачу?

- Там щодоби знищуються польові склади. За добу 5 травня було знищено 10 польових складів з боєприпасами.

- Що можна сказати про тенденції інтенсивності бойових дій?

- Насправді вони будь-якою ціною намагаються взяти Бахмут. За добу було 43 зіткнення, 520 обстрілів. От вам і нестача снарядів – 520 обстрілів, шість авіанальотів. За добу 137 окупантів знищено на Бахмутському напрямку, 202 зазнали поранень. От вам показники та індикатори інтенсивності бойових дій.

Крім знищення бойових складів з боєприпасами, було підбито танк Т-90 – найновіший, який в них на озброєнні. Час від часу ми їх підбиваємо. Їх не так багато у ворога, як би вони хотіли, але ми підбиваємо їх. Також шість гармат було знищено, бойова машина піхоти, станція радіоелектронної боротьби "Стриж", 5 дронів-камікадзе "Ланцет" і один безпілотник "Зала".

- А цей "Сонцепьок", що вони туди притягли, активно використовується?

- Вони час від часу використовують різні системи озброєння, зокрема і термобаричні. Але ми намагаємося також їх вираховувати і знищувати. Протягом цієї війни уже не один раз ми їх і трофеїли, і знищували.

- Якщо про це можна говорити, можете прокоментувати інформацію, яка шириться російськими пабліками щодо знищення важливого мосту біля Часового Яру, яким нібито підвозили все необхідне українському гарнізону у Бахмуті.

- Це з категорії заяв Пригожина. Вони намагаються постійно вести інформаційну війну. Якщо хтось уважно моніторить їхні заяви, то можна бачити, що вони вже тижні три як мали нас позбавити всіх шляхів сполучення. Це не відповідає дійсності. Там ситуація динамічна. Так, вони справді намагаються постійно обрізати нам зв’язок, ми навпаки намагаємося їм не дати цього зробити. Тому наші артилеристи ведуть контрбатарейну боротьбу, щоб не дати їм можливості вогнем постійно контролювати шляхи підходу. Наші інженери та логісти постійно вибудовують ці шляхи доставки, наші розвідники Сил спеціальних операцій борються з їхніми ДРГ.

Цей процес постійний, динамічний, але з нашої сторони він приводить до найголовнішого: у нас зберігається можливість в складних умовах постачати в Бахмут боєприпаси, медикаменти, воду і їжу, а також забирати наших поранених. Якщо би цього не було, чим би ми їх вбивали? За цю добу 137 вбили. Тому треба уважними бути до таких заяв ворога.

- Окупанти впевнені, що контрнаступ вже розпочався. Принаймні Пригожин про це говорив ще 2 травня – казав "началось".

- Знаєте, у них зараз такий стан "саспенса". Вони не знають що, де і коли буде. Але вони бачать, що їхній розрекламований наступ захлинувся. Вони не знають, що будемо робити ми, і це тривожне очікування. Ці заяви Пригожина, фейки про їхні псевдодосягнення збільшуються зі зростаючою амплітудою. І це добре, тому що ворог дуже стривожений, і морально-психологічний стан, м'яко кажучи, дуже поганий.

- Пригожин трохи раніше запустив фейк про ліквідацію командувача Сил територіальної оборони Збройних сил України генерал-майора Ігоря Танцюри. Чи загалом спостерігається те, що ворог намагається полювати на наших командирів?

- Так. Це один з наших найголовніших скарбів – командувачі, командири. Це люди, які з 2014 року пройшли потужний вишкіл військовий. Багато з них навчалися за кордоном, провели масу навчань і стабілізаційних миротворчих місій з країнами НАТО. Тобто це освічені, потужні командувачі, починаючи від головнокомандувача генерала Залужного, командувачів напрямків, таких як генерал-полковник Сирський і генерал Танцюра, і багатьох інших. Зрозуміло, що вони представляють дуже великий інтерес для ворога, тому що якщо подивитися на їхній генералітет, то це сміх і гріх, починаючи з Герасимова і всіх цих Мізинцевих та інших. Вони в плані якоїсь військової хитрості, військової науки і військового мистецтва зовсім нічого не представляють. Все, що вони показали за цей час, – це кількістю намагатись щось продавити і діяти за бойовим статутом радянської армії.

Наші командувачі і штаби показують тактику, де є smart defence, новітні принципи, а командири всіх рівнів беруть з них приклад. У нас зараз дуже потужні командири бригад і батальйонів. Безперечно, це ціль для ворога - і дуже пріоритетна. Тільки після війни можна буде сказати, як вони намагалися вирахувати ці штаби, бити по них ракетами. Але, дякувати Богу і нашим розвідникам, і всім іншим службам, цього вдається уникнути.

- Насамкінець, в якому стані наші титани зараз? Який морально-психологічний стан?

- Безперечно, їм дуже важко. Будь-яка людина не створена з металу. Але у нас головна перевага в тому, що наші люди, наші воїни розуміють, за що вони воюють. Тому вони проявляють просто якусь неймовірну стійкість, яка ще буде вивчатися. Ми вже бачимо, як наші західні партнери реагують, що для них це вже важко зрозуміти. Наші воїни знаходять в собі сили тільки тим, що боронять рідну землю. Вони розуміють, чому утримується Бахмут.

Ти розумієш, що якщо ти відійдеш від Бахмута, така ж ситуація буде в Костянтинівці, Слов'янську і далі. Тому це головна мотивація, щоб триматися і надалі. І вони це розуміють.

Читайте: Путін почав воювати з диваном і програв, а Медведєв тепер замість КВК

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торгівля вживаними автомобілями в Україні через автосалони допоможе спростити процедури, але машини швидше за все подорожчають

Новини партнерів