RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ситуація у Бахмуті змінюється постійно, ворог гатить по нас з усього - командир підрозділу ЗСУ

ЗСУ мають локальні успіхи на Бахмутському напрямку

ЗСУ мають локальні успіхи на Бахмутському напрямку Денис Ярославський Фото: Facebook

Українські військові досягли серйозних успіхів на Бахмутському напрямку. Командувач Сухопутних військ Збройних сил України генерал-полковник Олександр Сирський повідомив, що на окремих ділянках фронту ворог не зміг втримати натиск українських захисників та відступив на глибину до 2-х кілометрів. Раніше 3-тя окрема штурмова бригада повідомила, що з-під міста втекла 72-га окрема мотострілецька бригада збройних сил росії. Про ситуацію в Бахмуті та успіхи українських воїнів на цьому напрямку - в етері Апостроф TV розповів командир підрозділу ЗСУ Денис Ярославський.

- Американські чиновники заявляють, що "вагнерівці" контролюють 85% Бахмута, і що в них достатньо боєприпасів. Наскільки ми можемо вірити таким джерелам інформації?

- Для того, щоб з вами поспілкуватися, я виїхав на два кілометри від зони бойових дій. Інтенсивність боїв шалена, вони не вщухають ані на хвилину. Це не тільки наша сторона працює, а й сторона ворога. Тому можу констатувати, що з боєкомплектом у росіян все добре. Звісно ми не можемо констатувати, хто саме по нас гатить – чи то регулярні війська, чи то "вагнерівська" підтримка. Але все в них добре, БК в них не закінчується ані на хвилину, вони насипають всім, що в них є: від забороненого фосфору до РСЗВ та артилерії. Також працюють вони і ФАБами, і авіацією.

Дивіться: Окупанти відкрили ленд-ліз для ЗСУ: українські військові показали ворожий арсенал, залишений під Бахмутом

Бахмут страждає від їхніх обстрілів систематично. Ми можемо констатувати факт, що Пригожин, якщо навіть і має якісь там суперечки за рахунок того, що він стає а-ля політиком, з БК, то на загальну картину це ніяк не впливає. Загальна картина залишається інтенсивною, хто б там що не казав.

По-друге, з 9 травня – улюбленого свята росіян – картинка почала різко змінюватися. Дякуємо хлопцям, які безпосередньо знаходяться в Бахмуті – це ТрО, це 93-тя, ТрО харківська, акцентую увагу. Це мої друзі, я їх жартома називаю ТрО Бахмутське. Вони там тримаються як герої. Є група Андрія Білецького, якій вдалося штурмувати 72-гу бригаду і розвалити її до чортів собачих і просунутися на два кілометри в бік півдня. Не буду казати орієнтири, де ми зараз є, але ми просунулися, і дуже серйозно. Хромове, траса, яку контролював ворог постійно. 57-ма бригада – красунчики, розвалюють їх, майже на кілометр відкидають ворога зараз. Тож у Бахмуті ситуація змінюється щодня і щоночі.

- Секретар РНБО Олексій Данілов каже, що Бахмут здавати ніхто не збирається, там є успіхи ЗСУ. Але він наголошує, що 41 квадратний кілометр – це площа Бахмута, і там є над чим працювати. Він говорить про те, що ви зараз перелічили?

- Так. Ситуація дуже важка, критично важка, але ми перехоплюємо оперативну ініціативу. Зараз дійсно ми повернули ті ділянки самого міста, які ми втратили раніше.

- Наразі ми бачимо істерику Пригожина. Ще 10 травня він казав, що буде виводити своїх терористів із позицій і поступатися місцем тік-ток військам Кадирова. Натомість втекли регулярні військові рашистів з 72-ї бригади.

- Регулярні війська в більшості своїй укомплектовані з мобілізованих, які ще місяць-два тому десь працювали у роздрібній торгівлі в росії. Звісно, вони тікають, це нормальна ситуація. Це не кадровий заточений військовий. Чому терористи Пригожина не тікають? Тому що, на відміну від регулярних військ рф – навіть мобілізованих – у Пригожина загороджувальні загони працюють. Вони просто тупо розстрілюють всіх, хто повертається не поранений або кого не волочуть за ноги. Там інша ситуація, вони йдуть в один бік.

Читайте: "Танки йдуть на Бєлгород": у російських Z-пабліках влаштували істерику та заявили про початок контрнаступу ЗСУ

Я неодноразово казав, що навіть у Кремлі – ну, не всі башти – Пригожина зараз підтримують як альтернативну політичну фігуру. Його вище політичне та армійське керівництво рф там не бачить. Вважаю, що він закінчить своє життя – сподіваюся, якнайшвидше – десь убитим. Це його доля. Але зараз всі його висловлювання засновані виключно на політичних мотивах. Тому не звертайте уваги на все, що він каже. Це його внутрішня політична гра, його там продюсують, і він вже почав свою передвиборну кампанію.

- Ми бачимо, що рашистська армія дедалі більше починає складатися з цих мобілізованих. Тобто їхніх так званих еліт, десантників вже фактично немає?

- Звісно, що є. Але там іде оновлення. Для того, щоб підготувати бійця, потрібен рік-півтора, а професіонала – 4-5 років. Це в нас така ситуація, в них. Звісно, війна всіх готує значно швидше. Якщо півроку тому людина тільки прийшла і взяла до рук ствол, то під час бойових дій вона за півроку вже стає "вовком". Це зрозуміло, це війна. Але щоб підготувати воїна, немає часу ані в нас, ані у ворога. Тому вони оновлюють за рахунок свіжомобілізованих і швидко їх втрачають.

- Це "одноразові" солдати, фактично гарматне мʼясо?

- Звісно, але і "регулярники" також є. Ми бачимо цю роботу, є фахова. Але ж ми кажемо зараз про кількість. І це переважно мобілізовані.

- Ми можемо сказати, що ті найбільш боєздатні частини, що залишилися, росіяни економлять на майбутнє?

- Ми не бачимо, що вони щось економлять. Вони ставлять політичні задачі – взяти те чи інше місто і підтягують це до дат. Звісно, там є командування генштабу, той самий Герасимов. Він не політикою керується, а воєнною справою - і керується непогано. Але проблема Кремля в тому, що політика втручається у воєнну справу і вони все прив'язують до якихось політичних перемог. А це великі втрати на полі бою.

Дивіться: "Едельвейси" показали, як взяли в полон окупанта: захисники Бахмуту обіцяють багато хороших сюрпризів

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Новини партнерів