RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ми заганяємо росіян у бахмутський капкан - воїн-штурмовик ЗСУ

У самому Бахмуті найважчі бої, ЗСУ ж атакують по флангах

У самому Бахмуті найважчі бої, ЗСУ ж атакують по флангах Юрій Сиротюк Фото: Юрій Сиротюк, Фейсбук

Останніми днями українські воїни досягають значних успіхів на Бахмутському напрямку. Наші оборонці відкинули ворога на сотні метрів і продовжують потрохи просуватися вперед. Про ситуацію в районі Бахмута, оборону міста, а також бої біля Хромового на Донеччині розповів військовослужбовець 5-го окремого штурмового полку ЗСУ, політичний і громадський діяч ЮРІЙ СИРОТЮК.

– Як би ви зараз прокоментували те, що відбувається в Бахмуті та поблизу нього?

– Ідуть дуже важкі бої в місті, ворог просто стирає з лиця землі все живе в Бахмуті. Місто фактично перетворене на руїни. Там противник використовує комбіновану тактику вогневого валу, тобто таких постійних шквальних атак, бомбардувань, танкових ударів по вже зруйнованих будинках, де ще зберігаються позиції Збройних сил України. Ситуація дуже складна і надзвичайно важка.

Читайте: Бійці ЗСУ прорвали оборону ворога біля Бахмуту: в окупантів 50 вбитих і сотня "300-тих"

На флангах за крайні тижні, коли противник виснажився своїми дурними атаками, щоб взяти місто до "дня побєдобєсія", противник намагався перерізати шляхи постачання, зокрема, на Часів Яр та Хромове, і в бік Костянтинівки… На флангах противника відкинули. Ми дійсно просунулися достатньо далеко. Якщо раніше противник доходив впритул до села Іванівського, намагався перерізати трасу, то ми дійсно дуже далеко відкинули ворога. Ми це знаємо навіть не з повідомлень керівників, а своїми ногами мусимо постійно рухатися вперед.

Противник намагається стабілізувати ситуацію: кидає туди офіцерів, намагається кидати підкріплення. Теж ідуть важкі бої. Зараз противник активно використовує артилерію, але на флангах ситуація стабілізована. Жодної загрози оточення бахмутського гарнізону немає, перерізання шляхів немає. Тут дійсно ініціатива перебуває в наших руках, і зараз ворог намагається стабілізувати ситуацію на флангах. Але в місті дуже тяжко.

– Чи вдається закріплюватися на тих територіях, з яких вдалося вигнати ворога?

– Звичайно, ми просуваємося вперед і одразу закріплюємося. Тому що при просуванні вперед противник активно веде мінометний, артилерійський вогонь, підтягує важку бронетехніку, танки. Тому ми завжди мусимо закріпитися, бо є ділянки, де ми впритул до противника закріплюємося. Але зараз ініціатива в наших руках. Посадки, де ще буквально вчора знаходився противник, всипані трупами ворога. Моральний дух у противника не дуже високий, він виснажений.

Читайте: "Вони б'ються лобом у нашу оборону": боєць ЗСУ про ситуацію на фронті під Запоріжжям

Ми постійно, рухаючись вперед, підтягуємося вперед до нових позицій, підтягуємося. Ми, наприклад, за той час, поки ми перебуваємо на тому фланзі, декілька разів вперед підтягувалися. І на 800 метрів, і по кілометру, зараз знову вперед висунулися. На цьому напрямку ми рухаємося вперед і на ходу намагаємося будувати позиції. Поки що це неглибокі окопи, нори. Великих позицій немає, але їх і бути не може, тому що ми не плануємо зупинятися на цих рубіжах. Ми плануємо рухатися далі вперед.

– Яка зараз ситуація навколо Хромового? Якщо дивитися на мапу, то більшість таких просувань – у бік Кліщіївки. А щодо Хромового, то там навпаки останніми днями росіяни просувалися. Що ви можете нам розповісти?

– Ми знаходимося якраз на тому напрямку, де ми просуваємося, – на південному фланзі. Трошки раніше перебували на північному фланзі. Там ідуть дуже важкі зустрічні бої. Треба розуміти, що кожного разу, коли ми атакуємо, противник намагається атакувати. Кожного разу, коли противник атакує, ми намагаємося контратакувати. Там іде дуже важка боротьба за вигин дороги, який через Хромове з Бахмута іде на Часів Яр. Відповідно, то ми вибиваємо противника, і він тікає звідти, ми піджимаємо, то противник намагається назад повернути позиції, щоб тримати ту дорогу під вогневим контролем. Ворог наївно думає, що це наша ключова дорога постачання, хоча насправді так не є.

Більше того, нарешті повисихали всі ці ґрунти. Ще тижні два тому тут було дуже важко, тому що були дощі. Окопи були залиті водою, рухатися техніці було неможливо, лише гусенична техніка могла рухатися. Зараз уже й польові дороги попідсихали, тобто з постачанням немає проблеми.

Читайте: ЗСУ отримали тактичний успіх в районі Бахмуту: в британській розвідці пояснили перевагу

Там ситуація дуже динамічна - постійно йдуть наші атаки, контратаки противника. Противник намагається огризатися і на південному фланзі. На щастя, в нього нічого не виходить, він несе втрати. Маємо багато знищених ворогів, є вороги, які захоплені в полон, є достатньо цінні кадри російських окупантів, захоплені в полон. На нашій ділянці по флангу їхні атаки поки що безрезультатні. А на півночі – в районі Хромового – ситуація дуже динамічна, буває так, що змінюється декілька разів на добу.

– Ваші побратими з 3-ї окремої штурмової бригади повідомляють, що провели наступальні дії на західних околицях Бахмута, і створили плацдарм для подальшого контрнаступу. Ширина смуги прориву склала 2000 метрів, а глибина – 700 метрів. Наскільки поява такого плацдарму на полі бою вплине на ситуацію?

- Очевидно, що коли йдеться про саме місто Бахмут, тут дуже важливо розширювати плацдарм присутності Збройних сил України, Сил оборони, тому що чим меншу ділянку міста ми займаємо, тим більший і щільний артилерійський вогонь може вести противник. Те, що ми зараз відсовуємо противника на флангах і опановуємо панівні висоти навколо міста, створює сприятливі умови – противник в місті опиняється в вогневому капкані. Те, що ми в місті розширюємо сферу свого впливу, сприяє тому, що менша інтенсивність артилерійського вогню.

Неможливо утримати Бахмут, знаходячись в глухій обороні. В нас тут постійно динамічна, позиційна, активна оборона. Це передбачає постійні контрнаступальні удари, дії, випади в бік ворога. Бо тільки так можливо тут втриматися. Якщо ти будеш перебувати на одному місці, противник дуже швидко тебе знищить ударами авіації, важкої артилерії і танків.

Читайте: У Путіна більше немає вундерваффе: як росіяни хотіли знищити Patriot, а розвіяли міф про "Кинджали"

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Новини партнерів