RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Після підриву ГЕС Росія намагається добити херсонців бомбами - Наталія Гуменюк

Ворог наноситиме ракетні удари до кінця війни

Ворог наноситиме ракетні удари до кінця війни Наталія Гуменюк Фото: скріншот з відео

За минулу добу російські окупанти завдали два ракетних удари по території України. У четвер надвечір постраждала Умань, а вночі ворог гатив по Звягелю. Про зміну тактики окупантів, їхні спроби зламати українську ППО і небезпеку на Херсонщині розповіла начальниця об'єднаного координаційного пресцентру сил оборони півдня України, капітан першого рангу НАТАЛІЯ ГУМЕНЮК.

- Які цілі переслідували росіяни, завдаючи ударів по Умані і Звягелю?

- Складно сказати, які конкретно цілі переслідували вони цього разу. Загальна їх ціль - знищення України, незалежно від інфраструктури і кількості громадян. Це вони доводять ці всі 470 днів повномасштабного вторгнення всьому світу.

Читайте: Путин іде ва-банк: чого боятися Україні

Особливості цієї повітряної атаки полягали в тому, що вони намагалися максимально виснажити і заплутати нашу систему ППО. Бо така кількість ракет і їх різновиди якраз ними застосовуються з такою метою. Зокрема ракети спрямовуються по нестандартних маршрутах, намагаються одночасно атакувати і наземною зброєю, запуском "шахедів" і ракет повітряного базування, і маневруючи ракетоносіями з ракетами морського базування. Це вже зрозуміла нам тактика ворога. Вони намагаються цю тактику застосувати максимально ефективно для себе.

Щодо роботи ППО, то вона досить результативна. На жаль, є влучання. Але це і була мета ворога.

- Останнім часом ворог завдавав удари по Україні здебільшого уночі, але вчора в Умані були удари надвечір. Це нова систематика ворога?

- Скоріше за все, це пошук тих проміжків часу, коли можуть такі атаки бути ефективними. В умовах гібридної війни ворогом аналізуються всі параметри. Наприклад, у травні фактично щоночі була ракетна небезпека, сигнали повітряної тривоги, які виснажують населення України. Не знаючи, куди прилетить і скільки триватиме ця тривога, люди фактично позбавлені природнього нічного відпочинку. І вранці повертаються на свої робочі місця, до звичайного життя виснаженими. При цьому системи ППО працюють максимально потужно і, нагадаю, за ними теж стоять люди, які теж виснажуються від такої роботи. Саме вночі, коли ускладнене виявлення цілей, ворог намагався багато атакувати. Тобто це комплексний тиск на українську націю.

Те, що намагаються вишукувати інші часові проміжки, в які може бути результативна атака - ми передбачали й попереджали.

Читайте: "Путін і Росія - брехуни світового рівня": у Конгресі США висловилися з приводу Каховської катастрофи

Нам треба усвідомлювати, що ворог буде продовжувати нас тероризувати доти, доки ми з ним не впораємося.

- Щодо кількості ракет. 4 червня росіяни випустили по території України 6 ракет, 6 червня - 35 ракет, а минулої ночі - 8 ракет. Про що це говорить?

- Вони отримали для себе свідомий результат, що наші системи ППО працюють впевнено, посилюються за допомогою партнерської участі і намагаються знайти спосіб знешкодження нашого захисту.

По-друге, вони дійсно потерпають від нестачі ракет, намагаючись навіть масовані атаки вчиняти з домішками дронів, бо це більш дешевий спосіб атаки. Плюс поки що вони мають місця і ресурс, звідки поновлювати свої запаси.

Тому вони будуть і надалі вишукувати способи тиску на сили оборони України, зокрема ракетними атаками.

- Яка зараз ситуація з ракетоносіями калібрів у морі?

- На даному етапі корабельне угруповання ворога складається з 16-ти одиниць у Чорному морі і одної в Азовському. Відбувається висвітлення надводної обстановки і не виключені запуски БПЛА розвідувального типу.

З ракетоносіїв на службі продовжує перебувати підводний човен, з якого відбувалися пуски по Умані. Він був споряджений чотирма ракетами і наразі у нього залишилося дві. І напевно, що цей човен буде доспоряджений. Ми продовжуємо стежити за ситуацією і якщо вона буде змінюватися, ми оперативно про це проінформуємо.

Читайте: Вода відступає, але повільно: що зараз відбувається на підтопленій Херсонщині

- Яка зараз ситуація на Херсонському напрямку?

- Ворог посилює щільність обстрілів, хоча їх менше за кількістю, але вони намагаються влучати у скупчення людей. Ворог активно застосовує тактичну авіацію, наносячи удари керованими авіабомбами. Зокрема, цієї ночі били по житлових кварталах, по соціальній інфраструктурі там, де люди перечікують наслідки Каховської катастрофи. Звісно, це ускладнює і доступ до укриттів, і мобільність людей. А ворог після підриву ГЕС продовжує добивати людей вогневим способом.

Внаслідок обстрілів, які тривали протягом ночі - було 19 ударів по правобережній Херсонщині. Поранено одну цивільну особу. Ворог і сьогодні може продовжити гатити по районах проведення евакуації. Тому місцева влада була змушена обмежити доступ волонтерів до певних місць, щоби не наражати їх на небезпеку.

Читайте: Може початися нова фаза: невтішний прогноз щодо закінчення війни

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Новини партнерів