RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Путин іде ва-банк: він має лише один "стоп"

Окупанти задумали серію техногенних катастроф на території України

Окупанти задумали серію техногенних катастроф на території України Фото: з відкритих джерел

Вночі 6 червня російські окупанти підірвали Каховську ГЕС на Херсонщині. Це одна з найбільших катастроф у Європі за останні десятиліття. Вже відомо про загиблих тварин та перші людські жертви – щонайменше троє людей загинули в Олешках. Примітно, що й самі загарбники не очікували таких наслідків своїх дій – окупанти тікають на байдарках та масово відступають з ліній оборони на лівобережжі Херсонщини. Що могли планувати росіяни, чи може рф піти на подібну атаку щодо Запорізької АЕС, навіщо ворог гатить по аміакопроводу на Харківщині та яку загрозу становить мінування заводу "Титан" в окупованому Криму – своїми думками в етері Апостроф TV поділився військовий експерт Олег Жданов.

Підрив ГЕС

Судячи з характеру руйнування дамби, вони ймовірно хотіли провести більш-менш "ювелірну" операцію. Вони підняли рівень води до критичної відмітки і хотіли підірвати верхню частину дамби. Але або переборщили з вибухівкою, або помилилися з розрахунками, і знову все пішло не так. Дамба обвалилася набагато більше, непередбачуваний водоскид призвів до втрати їхніх позицій, що не входило в їхні плани. Принаймні другої лінії оборони.

Читайте: Росія підривом ГЕС виграла трохи часу: військовий пояснив, чого добивалися окупанти

Сьогодні їм доводиться відходити на 10-15 км від самої річки. І там можуть зʼявитися наші війська. За великим рахунком, моторному човну треба трохи більше пального, щоб пройти не 800 м – русло Дніпра – а, припустімо, 2-3 км до кінця розливу води.

Загрози на ЗАЕС

На жаль, не можна виключати такий варіант. На самій ЗАЕС, може й ні, а от в місці зберігання відпрацьованого палива – це штатний склад, що є на кожній атомній станції, щось на кшталт "брудної бомби". Таку вірогідність, на жаль, виключати не можна.

Єдине, що мене заспокоює – це реакція наших західних партнерів. Я поясню, що я маю на увазі. Західні партнери ще декілька місяців тому нервували стосовно ядерного шантажу з боку рф. Після низки самітів, зокрема, засідання Великої сімки, саміту ЄС, вони стали якось мляво реагувати на всі ядерні погрози з боку російської федерації. Я так розумію, що вони знають ситуацію, чітко її відстежують.

Читайте: Що відбувається на ЗАЕС після підриву Каховської ГЕС

На мій погляд, будь-яка спроба з боку путіна віддати наказ на застосування якихось радіоактивних речовин попереджатиметься превентивними ударами або такими діями, які несуть пряму загрозу для самого путіна. І з офіційних російських посадовців ніхто зараз не висловлює ядерні погрози. Я не беру до уваги Медведєва, там зрозумілі причини.

Обстріли аміакопроводу

Вочевидь, закінчився аміак. Справа у тому, що аміакопровод був порожнім, і російська сторона почала його заповнення технічним аміаком для прокачки. Ми не беремо зараз політичну складову - були домовленості чи ні. Коли російська артилерія нанесла перший удар, той аміак, який був у трубопроводі, вилився і почав випарюватися.

Дивіться: Витік аміаку під Бахмутом: у мережі з'явилося моторошне відео з місця удару

Але, знову таки, щось пішло не так, як планували, бо вітер у той момент був у напрямку російських окупаційних військ, і весь цей аміак пішов на них. Зараз вони повторили удар. Можливо, вітер був у бік наших військ, і вони вирішили "давайте ще раз вдаримо, може зараз все вийде". Але після другого удару зʼясувалося що труба порожня. Все вже витекло, а нового ніхто не закачав.

Мінування "Титану" в Криму

Я би мінування заводу в Армянську поставив сьогодні на перший рядок (серед потенційних загроз). Фактично ситуацію з ЗАЕС, атаки по аміакопроводу можна обʼєднати однією назвою – план створення штучних техногенних катастроф на території України. Так, росія іде ва-банк, росія підвищує ставки. Але поки що ядерну загрозу або загрозу радіоактивного забруднення я б поставив останнім пунктом в цьому плані.

Читайте: Каховське море перетвориться на мертву пустелю: головні наслідки підриву Каховської ГЕС

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців