RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Долари недорого: чи законно брати комісію при обміні зношених купюр

Українці масово скаржаться на відмови обмінників приймати старі банкноти

Українці масово скаржаться на відмови обмінників приймати старі банкноти Фото: Pixabay

Останнім часом українці все частіше стикаються зі складнощами під час обміну на гривні американських доларів, а також деяких інших іноземних валют. Приводом для відмови у прийомі банкнот найчастіше стає їх зношеність, а також давній термін випуску. Обмінні пункти і навіть банки або взагалі відмовляються приймати такі купюри, або беруть їх за невигідним для продавця курсом, а також стягують за обмін додаткову комісію. "Апостроф" з'ясував, наскільки законними є подібні дії, і що робити українцям (як, втім, і іноземцям) у разі зловживань з боку обмінників.

Всі хочуть новенькі долари

Протягом останніх тижнів в Україні різко загострилися проблеми з обміном іноземної валют.и Обмінні пункти і банки, включаючи державні, масово відмовляються приймати купюри (переважно йдеться про долари США), які їм здаються пошкодженими або просто занадто старими. Для того, щоб обміняти такі купюри на гривні, клієнтам доводиться сплачувати встановлені комісії, які складають в більшості випадків 10-15%, але часом сягають і 30%.

Проблема набула значного розголосу, і на неї звернули увагу у Національному банку України і Верховній Раді. Зокрема голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев закликав читачів свого телеграм-каналу надсилати йому повідомлення про подібні дії з боку обмінників.

"Результат вражає, - розповів депутат в коментарі "Апострофу". - Всього за дві доби надійшло понад 500 скарг з різних куточків України. Комісії коливаються від 15 до 30% за прийом зношених банкнот".

Найбільша кількість скарг стосуються діяльності небанківських обмінних пунктів, в першу чергу, нелегальних. Проте багато громадян скаржаться і на зловживання банків, в тому числі і державних.

Читайте: В Україні дозволять відстрочку боргів за кредитами: кого торкнуться нові закони

Причому претензії до купюр, які приймаються, часом доходять до повного абсурду. Наприклад, один громадянин повідомив, що обмінні пункти в Запоріжжі не лише вимагають долари найостаннішого зразка, але й щоб номери купюр (коли їх більше ніж одна) були по порядку. Якщо ця вимога не виконується, з клієнта стягується комісія.

Географія скарг на обмінні пункти є дуже широкою: Одеса, Запоріжжя, Хмельницький, Кропивницький - практично у всіх містах України люди відчувають проблеми з обміном валюти. Певний виняток становить лише столиця. Щодо обмінних пунктів Києва також надійшла значна кількість скарг, але ряд дописувачів також повідомили про те, що їм вдається обміняти валюту без додаткових проблем.

За словами фінансового експерта Василя Невмержицького, подібні вимоги банків походять від реалій ринку готівкових валют.

"Банк, який приймає валюту, потім має її комусь продати, - говорить експерт. - А покупці проявляють велику розбірливість. Вони хочуть новенькі хрусті купюри без пошкоджень. Відтак і банк віддає перевагу таким купюрам".

Якщо ж банк прийняв долари, які не відповідають високим запитам покупців, то для нього виникає задача їх обміняти на нові і непошкоджені. А ця процедура вимагає додаткових витрат.

В першу чергу йдеться про логістику. Раніше іноземна валюта перевозилася в Україну і назад літаками. Проте зараз така можливість зникла. І тому банкам доводиться транспортувати гроші автомобілями з відповідним супроводом і охороною, що коштує грошей. Крім того, американські банки також беруть комісію (близько 3%) за обмін купюр. Це, на думку Василя Невмержицького, є причиною того, що українські банки впроваджують комісію при обміні.

"Банки почали впроваджувати політику обмеження прийому старих і зношених купюр ще до повномасштабного російського вторгнення, - говорить експерт. - Минулого року цей процес призупинився, оскільки на фоні панічних настроїв попит на валюту різко зріс, натомість її доставка в Україну значно ускладнилася. Виник дефіцит валюти, тож люди купували будь-які долари, які були в наявності. Проте зараз ринок дещо заспокоївся, попит знизився, і покупці почали знову більш прискіпливо ставитися до пропонованих купюр. Відтак банки повернулися до стягнення комісій".

Гроші не мають терміну придатності

Утім, на думку Данила Гетманцева, банки і обмінні пункти масово зловживають поняттям старих і зношених купюр.

"В багатьох випадках, про які повідомляють громадяни, йдеться про банкноти, які насправді, згідно з нормативними документами, зношеними не є, - говорить нардеп. - Відтак банки повинні приймати такі купюри без будь-яких обмежень".

Правила обміну іноземних валют в Україні визначаються постановою Національного банку №1 від 2 січня 2019 року "Про затвердження Положення про структуру валютного ринку України, умови та порядок торгівлі іноземною валютою та банківськими металами на валютному ринку України". Цей документ зокрема визначає, що "банкам, небанківським установам заборонено встановлювати обмеження щодо номіналу та РОКУ ЕМІСІЇ банкнот іноземної валюти, які є законним платіжним засобом на території відповідної іноземної держави, з якою здійснюються валютно-обмінні операції".

Таким чином, вимога обмінних пунктів сплачувати комісію при обміні доларів зразка 1996 чи 2003 року, чи здавати їх за заниженим курсом, є повністю незаконною. Це ще раз підтвердив Національний банк у роз’ясненні, яке опубліковано на його офіційному сайті. Згідно з ним, обмінюватися без перешкод повинні всі грошові знаки, які на даний момент є законними платіжними засобами не території своїх країн. Зокрема, що стосується доларів США, банки повинні без обмежень приймати купюри, що випускалися Федеральною резервною системою з 1914 року і дотепер.

Водночас постанова дає право обмінному пункту відмовитися від прийому зношених купюр. Проте громадяни масово скаржаться на те, що банки зловживають цим правом, оголошуючи зношеними купюри, які знаходяться в хорошому стані. Підставою для відмови від обміну чи стягнення комісії може стати будь-яка дрібниця, наприклад невеличка пляма, помітка ручкою, слід від складання купюри навпіл чи взагалі той факт, що вона здалася касирові не досить новою.

Тим часом, постанова Національного банку містить докладний перелік ознак зношення, які не вважаються значними, і при наявності яких обмінники зобов’язані проводити обмін без будь яких обмежень. Згідно з постановою НБУ, цей перелік має бути розміщений на видному місці в кожному обмінному пункті. До нього включені такі ознаки:

- локальні потертості (часткова втрата фарби на зображеннях) та/або втрата папером жорсткості;

- відбитки штампів/печаток, написи, включаючи видимі в ультрафіолетових променях, загальна площа яких не перевищує 200 квадратних міліметрів (це площа прямокутника розміром 1х2 см);

- плями, загальна кількість яких не перевищує трьох штук діаметром до 5 мм кожна;

- надриви або надрізи, загальна кількість яких не перевищує трьох штук довжиною до 3 мм кожний;

- отвори та проколи, загальна кількість яких не перевищує чотирьох штук діаметром не більше 1 мм кожний.

Таким чином, якщо пошкодження купюри не перевищують вказаних вище, обмінний пункт зобов’язаний прийняти їх без жодних обмежень і стягнення додаткових платежів.

Якщо ж купюра все ж таки є зношеною і має більш серйозні пошкодження, банк має право відмовитися її міняти або може запрпонувати здійснити операцію інкасо - тобто прийняти таку банкноту і розплатитися з клієнтом після того, як вона буде обміняна на нову американським банком (якщо йдеться про долари США), або розрахуватися з клієнтом зразу, а потім вже самостійно здійснити обмін купюр. І в цьому випадку банк стягує комісію за свій клопіт.

"Строки виплати клієнтам відшкодування за зношені банкноти іноземних держав (відшкодування безпосередньо після приймання банкнот від клієнта або після отримання відшкодування від іноземного банку-кореспондента) установлюються банками самостійно", - зазначає Національний банк.

Проте, як каже Данило Гетманцев, масові скарги споживачів свідчать про те, що банки зловживають можливістю стягнення комісійних.

"Національний банк вже вживає заходів для того, щоб припинити порушення, - говорить депутат. - Державні банки та фінансові компанії отримують жорсткі попередження про неприпустимість такої поведінки. А до тих, хто до них не прислухається, будуть застосовані санкції. Також домовилися врешті прикрити діяльність нелегальних обмінників".

Для того, щоб полегшити валютообмінні операції, НБУ, за словами Данила Гетманцева, найближчим часом має намір внести зміни до наведеного вище списку незначних пошкоджень в бік пом’якшення вимог до купюр, які приймаються. Відтак підстав для відмови у обміні, стягнення додаткових комісій чи застосування дискримінаційних курсів стане ще менше.

Тим часом, громадяни, яким відмовляють у обміні купюр, що відповідають вимогам законодавства, можуть повідомити про порушення на сайті НБУ.

Читайте: Оформити субсидію стане простіше: в Україні змінили порядок подачі документів

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Новини партнерів