RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Воєнкомів-хабарників треба садити, а не на фронт відправляти - командир підрозділу ЗСУ

На фронті військкоми, що займалися корупцією, не потрібні

На фронті військкоми, що займалися корупцією, не потрібні Денис Ярославський Фото: скріншот з відео

Після кількох гучних корупційних скандалів в Україні вирішили перевірити на доброчесність всіх керівників обласних військкоматів. Результати цієї перевірки виявилися невтішними. За підсумками засідання РНБО президент Зеленський повідомив про звільнення всіх керівників обласних ТЦК та СП. Передбачається, що на їхні місця прийдуть військові, які мають досвід боїв, проте усі вони пройдуть перевірку. Що про ці перевірки та воєнкомів-хабарників кажуть на фронті, як масові фальсифікації на ВЛК впливають на безпеку України та що має бути з тими, хто ці "білі квитки" видає і отримує – розповів в етері Апостроф TV командир підрозділу ЗСУ Денис Ярославський.

– Що говорять на фронті про цю історію з перевіркою воєнкомів?

– Це дійсно жах під час війни. Я не розумію, чому до воєнкомів, щодо яких вже є підтверджені факти корупційної складової, не застосовується захід вищого ґатунку (найвища міра покарання), тому що йде війна. Я вважаю їх диверсантами, які, можливо, з якимись своїми внутрішніми спотвореними фантазіями вирішили, що вони беруть гроші і рятують людей, відмазуючи їх. Я не знаю, що вони там вирішували чи чим вони керувалися в своїх головах. Але це диверсанти, які завдають серйозної шкоди всередині країни.

Читайте: Чистки у військкоматах пройдуть дуже швидко: у владі озвучили деталі

По-перше, це шкода, тому що люди, які мали брати участь безпосередньо в допомозі армії, їдуть, даючи хабарі. По-друге, це дуже сильний демотиватор українських військ, які борються на передовій. Коли ми перебуваємо тут – десь під Бахмутом – і бачимо, як якийсь воєнком купує собі віллу за три мільйони доларів… Ми розуміємо, скільки він за ці три мільйони доларів випустив "білобілетників", кожного по 5 тисяч доларів. Це насамперед дуже великий демотиватор для армії.

Президент зробив, вважаю, своєчасний крок, давши команду змінити всіх воєнкомів. Але всі ці воєнкоми є підполковниками та полковниками. Тобто ви розумієте, що в такому статусі, в такому званні вони ніколи навіть на четвертій лінії фронту не будуть. Вони десь засядуть у штабах. Що таке підполковник та полковник? Це командир бригади.

Я вважаю, що всі воєнкоми, які були викриті на скоєнні злочину, до моменту обрання запобіжного заходу та вироку суду, до цього моменту не мають бути на підписці, на особистих зобовʼязаннях та навіть на домашньому арешті. До них має бути застосоване законодавство. Я чув, що окремі депутати ініціювали законопроект щодо розжалування таких воєнкомів до ШПК (штатно-посадова категорія) "солдат". Він у свої 50-55 (це нормально, ми бачимо багато "сухопутників" такого віку) може йти солдатом штурмувати окопи. І це буде називатися "спокутувати свою провину гідно". Але законодавча ініціатива має бути. Зараз закон цього не дозволяє.

– Наскільки те, що робили ці воєнкоми, могло завадити захисту й обороні нашої держави? Чи це не впливає на процеси?

– Дуже впливає. Попередні фактори я назвав. А скільки воєнкомів у змові з представниками ВЛК придатних для несення служби чоловіків зробили "непридатними" та надали можливість покинути країну? Це все великий потік. Скільки там – 10-20-30 тисяч? Ці цифри можна з'ясувати, надавши запит на прикордонну службу та отримавши відповідь: скільки "білобілетників" покинули країну. Ми будемо розуміти цифру, на яку ті, хто брав участь у цій корупційній схемі, спустошили країну. Це під час війни – диверсія.

Читайте: Війна проти військкоматів: чому влада програє цю боротьбу

Я вже казав і повторюся: під час війни будь-які злочини, які підлягають під кримінальний кодекс, належать до тяжких, тому що триває воєнний час. І навіть ці корупційні схеми, за якими воєнкомів ловлять… За що їх ловлять? Маленький відсоток піймали на гарячому, коли вони займалися безпосередньо отриманням хабаря за ці "білі квитки". А більшість воєнкомів перевіряє НАЗК. За що? За недостовірне декларування, за незаконне збагачення. Тобто взагалі за іншою ситуацію.

Таким чином, тільки тупі воєнкоми, на кшталт одеського, які отримавши потік грошей, побігли його витрачати, будуть спійманими. Вони зараз на тещу, бабусь, дідусів оформлювали своє майно. Шалені гроші – вони не розуміли, що з ними робити. А ті, хто трохи розумніші, приберегли цей кеш або вивели цю крипту і чекають на нагоду, як це витратити. Як знайти таких воєнкомів? Їх поверхнево, за остаточною ознакою вираховують. Для цього повинен проводитися цілий захід.

У військовій поліції, яку, на жаль, так ніхто не створив – написали ж законопроект місяць тому, а віз і нині там… У військовій поліції будуть створені цілі відділи, які будуть займатися моніторингом життя військових вищого рангу. Моніторинг їхнього життя, соціальних мереж їхніх родин тощо. Це вони і будуть робити безпосередньо в групі з тим же НАЗК або окремо.

Але військова поліція до сьогоднішнього дня навіть не пройшла перше читання. Тому всі цим користуються. СБУ та ДБР не були заточені під такі масові злочини. Це зараз дуже поширене явище. Тому лише створення спеціального профільного органу може запобігти таким випадкам. Але бачимо, що бачимо.

– Воєнкомів притягають до відповідальності, але до тих, хто скористався їхніми послугами, питань не буде?

- Я публікував ініціативу щодо повторної перевірки всіх, хто отримав "білий квиток" під час повномасштабної війни. Повторна комплексна перевірка – назвіть це "повторна ВЛК". І якщо людина, визнана недієздатною або інвалідом, не є такою на повторній ВЛК, вся комісія, яка надавала цій людині висновок, має бути заарештована.

Вибачте, зцілився – таке ж буває?! Може в нього був пожиттєвий сколіоз, а потім раз – у нього все рівно. Буде запобіжний захід.

Усі представники ВЛК будуть боятися, що їхні "білі квитки" перевірять, і буде купа запитань. По-друге, треба дати запит щодо всіх, хто виїхав "інвалідом" за межі країни. Також треба в комплексі перевіряти програму "Шлях". Вона, можливо, колись і була створена з добрими намірами, але зараз це виключно корупційна складова. Звісно, немає зараз механізму повернути всіх людей, які виїхали. Але я вважаю, що держава має витратити час та провести повторну ВЛК для тих, хто зараз тут із "білими квитками".

Читайте: "Лікарю, у мене болить": чому ВЛК гребуть в армію хворих і інвалідів

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Новини партнерів