RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

В Україні буде аномальний жовтень: яких сюрпризів чекати від погоди

Бабине літо має настати наприкінці місяця

Бабине літо має настати наприкінці місяця У жовтні погода буде сповнена сюрпризів Фото: poradnica.com.ua

Жовтень цього року буде таким же нетиповим щодо температури, як і вересень. За даними Укргідрометцентру, погода в другому осінньому місяці буде теплішою за норму. Похолодання, звісно, буде – від цього нікуди не дінешся, але поступове. При цьому з опадами буде більш-менш нормально. Докладніше про те, яка погода очікується у жовтні – розповідає "Апостроф".

За багаторічними спостереженнями синоптиків зазвичай погода в жовтні в Україні наступна. Середня місячна температура становить 6-13 градусів, при цьому у Карпатах 4-5 тепла, на півдні України – 14-15. У цьому середня кількість опадів становить 29-54 мм. Місцями у Карпатах та горах Криму – 64-84 мм, у більшості районів Закарпаття – 86-108 мм, на високогір'ї Карпат – до 129 мм.

Читайте: Грудень – вже не зима: чому в Україні кардинально змінився клімат

"Цього року жовтнева середньомісячна температура прогнозується на рівні 7-13 градусів тепла, що на 1-1,5 градуса вище норми. Місячна кількість опадів очікується 25-60 мм (75-90% від норми), у Карпатах місцями 77-101 мм, що у межах норми", – розповідає "Апострофу" начальник відділу Українського гідрометеорологічного центру Тетяна Адаменко.

З перших чисел жовтня температура повітря в нашій країні, починаючи із західних та північних областей, знизиться на 4-7 градусів.

"Антициклон, що прийшов з півдня Європи, в зоні впливу якого Україна знаходилася наприкінці вересня, йде. На зміну йому з 1-2 жовтня із заходу, з боку північної Європи, йде холодний атмосферний фронт", - пояснює фахівець.

Читайте: Україну накриють аномальні дощі: метеоролог дала прогноз на жовтень

Але слід зазначити, що, незважаючи на похолодання, у першій декаді жовтня середньодобові значення температури повітря все одно перевищуватимуть норму. Високий атмосферний тиск сприятиме розмиванню атмосферних фронтів та хмарності. Через це очікується мала кількість опадів.

У другій декаді місяця над північним сходом Європи очікується розвиток потужного антициклону, який зміщуватиметься на південь. Завдяки циркуляції повітряних мас арктичного походження в Україні знизиться температура повітря, особливо у східних та північних областях. Вночі будуть заморозки, вдень не вище 13-16 градусів. При цьому ймовірність опадів мінімальна.

А після 18-20 жовтня очікується поступове підвищення температури повітря та падіння атмосферного тиску. Настане бабине літо. При цьому збільшиться кількість хмарних днів, зросте ймовірність дощів, які в результаті мають призвести до середньомісячної норми опадів. А у високогірних районах Карпат ймовірне випадання першого снігу.

Читайте: Перший сніг у жовтні та морозна зима: народний синоптик дав прогноз по Україні до лютого

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Новини партнерів