RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Грудень – вже не зима: чому в Україні кардинально змінився клімат

Протягом вересня українці насолоджувалися "бабиним" літом, яке насправді є наслідком глобального потепління. При цьому грудень і лютий також уже давно не є зимовими місяцями, а температура в цей період переважно плюсова.

Що відбувається з погодою та які можуть бути наслідки розповіла завідувачка відділу кліматичних досліджень та довгострокових прогнозів погоди УкрДМІ Вазіра Мартазінова, інформує "Телеграф".

За її словами, у ХХ столітті холодна атмосферна циркуляція повітря у XX столітті наклалася на глобальне потепління і виявилася сильнішою, температура зупинилася у зростанні майже на 30 років.

"Раніше зими були набагато холоднішими та сніжнішими, а зараз від своїх обов’язків ухиляються і грудень, і лютий. Тоді температура в зимові місяці падала до -20 -30 °С — багато хто пам’ятає, що в їхньому дитинстві зими були набагато холоднішими. Якби не було цих циклів циркуляції, то глобальне потепління розвивалося швидше. Атмосферна циркуляція допомагає нам виживати", - наголосила кліматолог.

Вона пояснила, що атмосферна циркуляція у Північній та Південній півкулях може рухатися 50 років у холодну сторону, потім 50 років – у теплу. І незалежно від глобального потепління цей процес йде своїм ходом.

Читайте також: Літнє тепло і подекуди дощі: прогноз синоптиків на останній день вересня

"З 2005 року і по сьогодні в Україні склалася нова смуга клімату, я його називаю сучасним. Порівняно з 1991-м, 2005 року температура у грудні зросла, і добре зросла. І хоч би як ми чекали, що грудень це зима — ні. Тепер грудень дуже теплий. А ось січень у нас стає дуже холодним. Окремі дні січня можуть бути холоднішими, ніж були досі", — розповіла експерт.

Погода весною також змінилася. Зазвичай квітень сухий, проте цього року у цей період дощило, а от травень натомість був сухим - місяці помінялися місцями.

"Це не є характерним для періоду з 2005 року. Ці процеси я поки що вважаю "викидами" у нашому кліматі. Але вони вказують, до чого наш клімат прямує", - пояснила експертка.

За її словами, особливо небезпечною є ситуація з опадами, оскільки літо, особливо серпень, з кожним роком стає все посушливішим і важливо вміти зберігати вологу у цей період.

"Ми розробили критерії посухи для території України, аби зрозуміти, що відбувається. Взяли кілька областей. На графіку за період з 1991 по 2021 рік відзначається критерій зволоженості. Якщо показник нижче 0,6 – це жовта смуга, посуха. Ще ближче до нуля – це найсильніша посуха. На графіку у верхньому ряду – Львівська, Івано-Франківська, Чернігівська області, у нижньому – Хмельницька, Тернопільська, Київська. Усі заходи на жовту смугу говорять про посуху", - пояснила Вазіра Мартазінова.

Вона додала, що те, що відбувається - дуже суворі процеси, які зупинитися не можуть, тому не варто чекати на різкі зміни в найближчі роки.

Раніше ми писали, що народний синоптик дав прогноз по Україні до лютого.

  • Вас може зацікавити:

Майже літній вікенд: прогноз погоди на вихідні 30 вересня та 1 жовтня

Багато сонця і трішки дощів: прогноз погоди в Україні до 1 жовтня

Бабине літо затягнулось: де в Україні буде найтепліше в останні дні вересня і початку жовтня