RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

ATACMS – наш! Як ракети можуть змінити ситуацію на фронті

У РФ виявилися не готовими до появи в України нової далекобійної зброї

У РФ виявилися не готовими до появи в України нової далекобійної зброї Фото:

США нарешті передали Україні далекобійні ракети АТАСМS, які ЗСУ одразу успішно використовували, ударивши по аеродромах тимчасово окупованих Бердянська та Луганська. Внаслідок атаки було знищено гелікоптери, вбито пілотів, пошкоджено інфраструктуру. У російських провоєнних телеграм-каналах та пропагандистських ЗМІ розпочалася реальна паніка. Навіть більш ніж через добу після атаки АТАСМS пропагандисти не придумали, як виправдати пропущений удар. Істерика російського диктатора Путіна, який зараз перебуває в Китаї, теж свідчить про те, що протиставити новим ракетам окупантам нічого. Про історію передачі АТАСМS, як вони можуть вплинути на ситуацію на фронті і чи може Україна сподіватися на передачу інших модифікацій далекобійних ракет, читайте в матеріалі "Апострофа".

ATACMS у дії

Вранці 17 жовтня ЗСУ заявили, що завдали нічних ударів по аеродромах Луганська та Бердянська. Цю інформацію підтвердили й провоєнні російські телеграм-канали, опублікувавши відео та фото з місця події.

Пізніше російські паблики повідомили, що удар завдавався, швидше за все, американськими ракетами ATACMS і знову опублікували відповідні фото уламків цих ракет. На них видно маркування MGM-140A Block 1 – це модифікація ракети ATACMS з касетною головною частиною та дальністю стрілянини до 165 км. Z–воєнкори також написали, що внаслідок удару знищено гелікоптери, склади з боєкомплектом та загинули "професійні льотчики".

Читайте також: "Один із найсерйозніших ударів за всю СВО": окупанти влаштували істерику через атаку ЗСУ на ворожі аеродроми

Україна підтвердила інформацію щодо нанесених збитків, зазначивши, що в результаті ударів по аеродромах знищено: дев'ять гелікоптерів різних модифікацій, спеціальну техніку, що знаходилася на аеродромах, пускову установку ППО, склад боєприпасів, а також були пошкоджені смуги аеродромів.

У ССО сказали, що склад боєприпасів у Бердянську детонував до 4 ранку. Детонація у Луганську тривала до 11 ранку. За даними спецназівців, втрати в живій силі противника склали десятки загиблих та поранених. Однак, чим було завдано удару по глибокому тилу окупантів у ЗСУ не повідомили.

Ближче до вечора, коли паніка в російському інформпросторі досягла максимуму, президент України Володимир Зеленський, повідомляючи про проведену Ставку, подякував США.

"Наші домовленості із президентом Байденом виконуються. Виконуються дуже точно – "Атакамси" себе показали", - сказав президент.

Слідом за президентом наявність у нас ATACMS підтвердив командувач ЗСУ Валерій Залужний, опублікувавши відео запуску цих ракет по об'єктах у Бердянську та Луганську.

"До аеродрому в Бердянську вже давно придивлялися. Публікувалися супутникові знімки, які підтверджують, що там знаходяться вертольоти. Цей аеродром використовується росіянами як проміжна база, аеродром "підскоку" на лінії фронту. Тож мета досить ласа для наших ракетних військ. Що й зіграло роль для вибору дебютної мети для АТАСМS. Збитки матеріальні та людські досить суттєві", - зазначив у коментарі військовий історик, професор кафедри Національної Академії сухопутних військ ім. Сагайдачного Андрій Харук.

Проте полковник ЗСУ у запасі Роман Світан вважає, що це не перше застосування Україною ракет АТАСМS.

"За моїми відомостями, ATACMS вже застосовувалися по військових об'єктах під Джанкоєм. Тоді удару було завдано касетними боєприпасами по концентрації техніки. Тож сьогодні ми говоримо вже як мінімум про друге використання цих ракет", - сказав Світан.

Коли передали та скільки

Розмови про постачання ракет ATACMS точилися з літа 2022 року, коли Україна отримала перші РСЗВ M142 HIMARS та M270MLRS. Нам надавали нові пакети військової допомоги, але в них ATACMS не було, хоча в американських ЗМІ з'являлася інформація, що Джо Байден нібито дав на це добро.

"Багато ЗМІ написали, що рішення передати нам ATACMS було ухвалено Байденом після того, як росіяни активізувалися на авдіївському напрямку. Але це не так, оскільки спорядити та відправити ракети зі США в Україну не швидко, - каже у коментарі "Апострофу" військово-політичний оглядач Олександр Коваленко, - Тому, як я і припускав, що рішення про передачу було ухвалено набагато раніше і Зеленський недарма їздив на "Рамштайн" особисто".

Буквально відразу після застосування ATACMS, видання Politico повідомило, що Білий дім ухвалив остаточне рішення про передачу Україні далекобійних ракет ATACMS 30 серпня, а відправили їх у рамках пакету військової допомоги, оголошеного 21 вересня.

Як пише видання, дискусія про надання ATACMS розгорілася в Білому домі в липні, коли радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван доручив розглянути варіанти додаткового озброєння, яке б допомогло Україні знищувати вразливі цілі в російському тилу.

23 серпня, зазначають журналісти Politico, підлеглі Саллівана запропонували надати Україні модифікацію ракет ATACMS з касетною частиною APAM, оскільки Америка вже почала тоді передавати касетні боєприпаси, але Пентагон, який не хотів допустити дефіциту дальнобійної зброї, не включив цю модифікацію.

30 серпня відбулася зустріч високопосадовців Білого дому, відповідальних за національну безпеку, і саме того дня було ухвалено рішення надати Україні ATACMS, зазначає видання.

Politico пише, що США тримали рішення у таємниці, щоб зберегти елемент несподіванки для Росії.

Про рішення надати ATACMS Джо Байден проінформував Володимира Зеленського під час зустрічі у Білому домі 21 вересня. Тоді ж США оголосили про пакет військової допомоги Україні, де далекобійні ракети фігурували як "касетні боєприпаси".

В американських ЗМІ писали, що в результаті США відправили Україні близько 20 ракет ATACMS. Втім, точна кількість ракет невідома, і навряд чи хтось про це скаже публічно. Тож кожен пуск ATACMS стане для окупантів несподіванкою. Проте відомо, що одна з умов надання ракет – невикористання їх для атак на територію Росії.

Чим хороший ATACMS

Чому нам був потрібен ATACMS і чим він відрізняється від наявних Storm Shadow і SCALP. ATACMS є далекобійними оперативно-тактичними балістичними ракетами. Їх плюс у тому, що вони запускаються із установок залпового вогню HIMARS та MLRS, які у ЗСУ вже є. А Storm Shadow та SCALP потрібно запускати з літаків. У цьому їхня вразливість. Крім того, ATACMS мають у рази більшу дальність (від 150 до 300 кілометрів). А також — у рази більші боєголовки вагою близько 450 кілограмів. Щоправда, як випливає з опублікованих знімків, Україні передано застарілі моделі ракет зразка 1996 року з дальністю польоту 165 км.

"На фотографіях, опублікованих у російських пабликах, зображено суббоєприпаси М74 до касетної ракети М39. Дальність цього боєприпасу - 160 кілометрів. Він несе в собі 950 суббоєприпасів", - зазначив Роман Світан.

Керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко назвав основні переваги такої зброї: додаткові вогневі можливості, оскільки ракета летить балістичною траєкторією, їх можна застосовувати для комбінованих атак з дезорієнтації ППО ворога.

Мусієнко наголосив, що балістична траєкторія складна для перехоплення. Не всі системи зенітно-ракетних комплексів можуть протидіяти таким ракетам.

Як вплине ATACMS на ситуацію на фронті

Початок використання Україною далекобійних ракет ATACMS становить значну загрозу для російських складів боєприпасів у тилових районах і, ймовірно, змусить російське командування обирати між зміцненням існуючих складів та подальшим розосередженням складів на території тимчасово окупованих регіонів. Такого висновку дійшли фахівці Інституту вивчення війни (ISW).

Імовірне розосередження російської авіації на аеродромах окупованою територією України та переміщення авіаційних засобів далі лінії фронту, швидше за все, порушить підтримку російською авіацією оборонних зусиль та локальних наступальних операцій. Перебазування літаків на аеродроми, розташовані далі в тилу, може вплинути на час дольоту російської авіації, необхідного для підтримки операцій.

А ось, що пишуть із цього приводу російські пропагандистські ЗМІ. "При застосуванні ATACMS українцями збільшується тактична глибина ураження російських військових об'єктів та позицій. ATACMS значно змінює ситуацію на полі бою - в українських військ з'являються "довші руки".

"Це, звичайно, неприємна пігулка для нас", - журиться російський "військор".

Відреагувати довелося Володимиру Путіну, який зараз перебуває з візитом до Китаю.

"По-перше, це звичайно завдає шкоди. Це створює додаткову загрозу. По-друге, ми звичайно зможемо відбивати ці атаки. Війна є війна. І, звичайно, я сказав, що вони становлять загрозу, це само собою зрозуміло. Але що саме головне - це кардинально взагалі не в змозі змінити ситуацію на лінії зіткнення. Неможливо. Про це можна точно сказати. Це чергова помилка з боку Сполучених Штатів. І відразу з кількох причин. По-перше, якби вони не постачали зброю, вони могли б у майбутньому сказати: ну ось, якби ми поставили все, що можемо, ось тоді б ситуація змінилася, призвело б до зайвих жертв, ось ми такі молодці і цього не зробили. Але вони це зробили. А результату не буде. А тому це помилка. І нарешті для України в цьому теж нічого хорошого немає, це просто продовжують агонію, ну і нарешті помилкою масштабнішою, поки невидимого характеру, але має велике значення, є те, що США все більше втягуються в цей конфлікт. І нехай ніхто не каже, що вони не мають до цього відношення. Ми вважаємо, що мають", - розговорився Путін, якого явно непокоїть поява нового озброєння у ЗСУ.

Втім, розповісти про те, чим відповідатиме Кремль на ракетні удари, Путін не зміг.

Військові експерти Роман Світан та Олександр Коваленко вважають, що за результатами використання цих ATACMS пізніше прийдуть і новіші їх модифікації.

"Чекаємо на постачання ракет М39А1 — несуть 275 суббоєприпасів, але летять на 300 кілометрів", - зазначив Світан.

У разі постачання таких ракет окупантам, за словами Світана, доведеться практично припинити використання вертольотів.

"Також під ударом виявляться склади та аеродроми. Плечо доставки боєкомплекту та техніки значно зросте. Це ускладнить і так важку на даний момент ситуацію в армії РФ", - резюмував експерт.

Чим відповість Росія

У зв'язку із застосуванням Україною далекобійних ракет ATACMS постає питання, чим може відповісти російська армія. За словами Олександра Коваленка, здивувати нас окупанти вже нічим не зможуть.

"Чим вони нас можуть здивувати?" "Чи зможуть? Подивимося. Хоча, як ми вже бачили, ракети ATACMS, що літають у напрямку Бердянська, росіяни не перехопили", - резюмував експерт.

Читайте: Росії доведеться піти на це: в ISW розповіли про нові погрози для окупантів через ATACMS

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Новини партнерів