RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Аномальний листопад: яка погода буде в останній місяць осені

За всіма прогнозами, снігу цієї осені у природи не допитаєшся

За всіма прогнозами, снігу цієї осені у природи не допитаєшся У листопаді буде аномальна погода Фото: Pixabay

Листопад цього року очікується таким же атиповим у плані температури, як і попередні два осінні місяці. Тобто досить теплим. Опади помірні, але снігу, за винятком високогірних районів Карпат, не передбачається: максимум – так званий мокрий сніг. Докладніше про те, яка погода очікується у листопаді – розповідає "Апостроф".

Як показують вітчизняні та закордонні прогнози, листопад очікується теплим не лише в Україні. Це буде пов'язано з розвитком циклонів в Атлантико-Європейському секторі – існують серйозні передумови для переважання південних та південно-західних вітрів, які забезпечать проникнення теплого та вологого середземноморського повітря у помірні та високі широти усієї Європи.

"Однак при цьому на початку місяця переважатимуть повітряні потоки з півночі і північного заходу Європи, через що на 2-3 листопада в нашій країні прогнозується зниження температури: вночі в середньому 4-10 градусів, вдень - 7-13. Тобто до 20 градусів вже не буде. А 2-6 листопада у багатьох областях України можуть бути дощі", – розповідає синоптик, керівник відділу Українського гідрометеорологічного центру Наталія Птуха.

Читайте: У листопаді на українців чекають три затяжні магнітні бурі: перелік небезпечних днів

Але в середньому за місяць температура повітря в Україні коливатиметься в межах 4-10 градусів, що вище норми на 1-3,5 градуса. А сумарна кількість опадів становитиме 100 – 150% від норми. (Норма для листопада – до 100 мм у горах Криму та в Карпатах, в решті регіонів – 34-65 мм).

"У зв'язку з переважанням теплої погоди, в окремі дні місцями в Україні можливі грози, часто спостерігатимуться тумани. Стійкого переходу середньої температури повітря через нуль градусів у бік зниження не відбудеться навіть у північних областях країни та в Карпатах. Та у другій половині місяця можливі короткочасні похолодання зі зниженням нічної температури до -7 градусів", – каже "Апострофу" метеоролог, кандидат географічних наук Ігор Кібальчич.

Слід зазначити, що вже наприкінці першої декади листопада погода в Україні очікується аномально теплою – через переважання південно-західних та південних вітрів. Традиційно найвищі показники фіксуватимуться у південній частині країни, а також у Криму та на Закарпатті. Опадів з 1 по 10 листопада у зв'язку з активною циклонічною діяльністю очікується багато, місцями у західних та північних областях може випасти місячна норма. У південно-східній частині країни дощів буде менше.

У другій декаді місяця величина температурної аномалії зменшиться. Опади (переважно у вигляді дощу) випадатимуть у більшості областей, зокрема на півдні країни, де вже тривалий час спостерігається їх суттєвий дефіцит та посуха. Формування першого снігового покриву очікується хіба що у високогірних районах Карпат.

Після 20 листопада різких змін у діяльності циклонів, що підуть з Європи, не передбачається. Відповідно, температура повітря збережеться вищою за норму в більшості областей країни. Опади випадатимуть переважно у вигляді дощу та туманів, місцями – мокрий сніг. Але формування стійкого снігового покриву та поява льоду в струмках, річках та озерах малоймовірно.

Читайте: Вдарять 20-градусні морози та засипе снігом: синоптики розповіли, коли прийде справжня зима

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Новини партнерів