RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Приватне страхування: чому державна фінустанова витратила кошти на необов’язкові послуги

Співробітники банку отримуватимуть лікування у платних клініках та користуватимуться послугами англомовних фахівців.

Співробітники банку отримуватимуть лікування у платних клініках та користуватимуться послугами англомовних фахівців. Фото:

Майже два роки наша країна живе у стані війни. Збройні сили України увесь цей час героїчно протистоять російській агресії. І не дивно, що значна частина держбюджету країни спрямована на сектор оборони та безпеки. Крім того, наші Збройні сили підтримують і пересічні українці, які регулярно донатять на їх потреби свої кошти. Але при цьому деякі державні установи, не зрозуміло чому, дозволяють собі досить значні гроші витрачати на необов’язкові речі. Детальніше про це читайте в матеріалі "Апострофа".

ПриватБанк є найбільшою державною фінансовою установою, яка акумулює гроші більшості українців. Звичайно, що Приват надає послуги не безкоштовно і отримує зі своєї діяльності прибуток. А тому, досить важливо знати на які потреби державна установа витрачає отримані кошти. Витрати ПриватБанку не так легко знайти, але якщо вивчити їхній сайт, то дещо можна і виявити.

Наприклад, в 2022 році банк витратив на страхування своїх співробітників 121 млн. грн. Слід зазначити, що у порівнянні із довоєнним 2021 роком ці витрати зросли у три рази. Для порівняння, витрати банку на благодійність (на поміч армії та постраждалим) за цей самий період склали 81 млн. грн. А за 9 місяців 2023 року витрати на страхування співробітників склали 53 млн. грн.

Про страхування варто написати трохи докладніше. Так, ПриватБанком у липні 2023 року проведено тендер із закупівлі послуг необов’язкового медичного страхування власних співробітників та їх родичів, включаючи ВІП пакети страхування для ТОП-менеджменту банку. За результатами проведеного тендеру за послугою "медичне страхування" перемогла Страхова компанія "ВУСО", загальний розмір витрат становить 95 000 000 гривень.

За умовами тендерної документації, яка чомусь неодноразово змінювалася під час проведення тендеру, медичне страхування по суті полягає в тому, що співробітники банку будуть отримувати лікування в платних клініках за рахунок ПриватБанку. До пакетів страхування включені ВІП пакети для менеджменту банку, яких обслуговуватимуть англомовні спеціалісти, та пакети страхування їхніх родичів. Крім того, співробітники банку доплачуватимуть за вказану страховку 25%. Тобто, страхова компанія отримає не 95 млн, а 118 мільйонів гривень.

Таким чином, державний ПриватБанк, за результатами вказаного тендеру, витратив на можливе лікування власних співробітників та їхніх родичів вартість приблизно 1500 мавіків, які могли б допомогти нашому війську на передовій. У зв’язку з цим виникає питання, чи могли співробітники Привату обійтись без необов’язкового страхування, а зекономлені кошти спрямувати на допомогу ЗСУ?

В тендері Привата на необов’язкове медичне страхування перемогла "Страхова компанія "ВУСО". І про неї теж не лишнім буде сказати докладніше.

Одним з кінцевих бенефіціарних власників ПрАТ "СК "ВУСО" є Назарчук Михайло Ігорович, він також є й Головою Наглядової ради ПрАТ "СК "ВУСО".

Про Назарчука відомо, що це люстрований чиновник часів Януковича. В команді президента втікача він займав посаду члена Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

В деяких медіа розповсюджувалась інформація, що начебто Михайло Назарчук та "СК "ВУСО" були причетні до фінансування сепаратистів Донбасу та махінацій з цінними паперами.

Але, ніяких офіційних повідомлень з боку правоохоронних органів України на користь цієї інформації не було.

В страховій компанії ВУСО на запит "Апострофа" підтвердили, що Назарчук Михайло Ігорович дійсно є одним з кінцевих бенефіціарів компанії. Також в ВУСО зазначили, що Національним банком України прийнято рішення про визнання структури власності ПрАТ "СК "ВУСО" прозорою.

В компанії повідомили і статистичні дані діяльності ПрАТ "СК "ВУСО" по добровільному медичному страхуванню. Так, за період з 01.01.2023 по 01.12.2023 ПрАТ "СК "ВУСО" здійснило виплат по добровільному медичному страхуванню на суму 245 млн. грн. Загальна кількість застрахованих осіб по ДМС станом на 01 грудня 2023 року становить 110 тисяч застрахованих осіб. Кількість звернень застрахованих до медичного контакт-центру в 4 кв. 2023 р. складає в середньому 2 800 на день.

Крім того, як зазначено у відповіді, "СК "ВУСО" активно допомагає Збройним Силам України. Публікації про допомогу та фінансову діяльність відображені на сайті компанії, у фейсбук, інстаграм.

***

"Апостроф" звернувся також із запитом до керівництва ПриватБанку в якому хотів з’ясувати, чим продиктоване бажання керівництва фінустанови витратити під час війни 95 млн грн на не обов’язкове страхування своїх співробітників та чому для страхування була обрана компанія "ВУСО"?

Хоча терміни відповіді на запит збігли, відповідь з ПриватБанку досі неотримана.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Новини партнерів