RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Дрова від ООН: які субсидії українці отримають у 2024 році

У 2024 році на субсидії виділять на 30% більше

У 2024 році на субсидії виділять на 30% більше Дрова від ООН чекаєте? Тримайте Фото: shostka.info

У наступному році Зеленого Дерев'яного Дракона субсидії для українців збільшаться на третину, а кількість домогосподарств, які їх отримуватимуть, аж на 88%! І це все через дрова. А також через вугілля, яке по суті – ніщо інше, як дрова. Які за мільйони років просто добре злежалися. Подробиці про нарахування субсидій з'ясовував "Апостроф".

У державному бюджеті на 2024 рік на провадження діяльності Міністерства соціальної політики передбачено 471,1 мільярда гривень – на 1,6% більше, ніж минулого року. З одного боку, відсоток невеликий, але з іншого – це 7,5 мільярдів. При цьому на виплату житлових субсидій та пільг громадянам на оплату послуг ЖКГ передбачено 49,9 млрд гривень – на 30% більше, ніж у 2010 році.

Читайте: Мільйони українців залишаться без виплат: у Кабміні попередили про можливі затримки пенсій та зарплат

Уряд наламає дров

Цікаво, що якщо ще у листопаді 2023 року кількість домогосподарств, які отримували субсидії, становила трохи більше 1,7 мільйона (середній розмір фінансової підтримки для українців на оплату комунальних послуг був 1,41 тисячі гривень), то наступного року їхня кількість становитиме 3,2 мільйони – на 88% більше. В усьому винен сміливий експеримент, який з грудня здійснює Міністерство соціальної політики за підтримки Управління верховного комісара ООН у справах біженців.

Згідно з урядовою постановою №1173 "Про реалізацію експериментального проекту щодо надання додаткової підтримки населенню на придбання твердого пічного побутового палива у 2023-2024 роках", відчутно збільшено обсяг грошової компенсації на придбання дров та вугілля. Для домогосподарств, які не мають змоги опалювати приміщення газом. Така щедрість пояснюється просто – фінансуватиме левову частку виплат Управління верховного комісара ООН у справах біженців.

Читайте: Коли призначають субсидії, якщо площа житла більша за норму: відповідь ПФУ

Нормативи на опалювальний сезон 2024 року зростуть майже вчетверо і складуть для надання субсидії:

- на вугілля – 2,23 тонни;

- на дрова – 7,41 тонни.

Уряд врахував зростання цін на вугілля та дрова, і тепер житлові субсидії та пільги відшкодують більшу частину витрат на придбання твердого палива. Розмір субсидії на покупку дров розраховується індивідуально для кожної сім'ї, залежно від її доходів.

Якщо сім'ї вже призначено субсидію на купівлю пічного палива, нові виплати будуть перераховані автоматично. Але одержувачам доведеться дати згоду Пенсійному фонду на передачу даних Управлінню верховного комісара ООН у справах біженців.

Початок нових традицій

Згідно з рішенням уряду, до завершення військового стану та протягом одного місяця після його скасування субсидія призначається, якщо витрати на оплату комунальних послуг перевищують 15% середньомісячного сукупного доходу сім'ї

Для проведення розрахунку житлової субсидії на опалювальний період 2024 року доходи враховуються за І-ІІ квартали року, а розмір пенсійної виплати (як дохід) враховується за серпень 2023 року.

Нарахуванням субсидії займаються органи Пенсійного фонду (ПФУ). Але щоб оформити пільги, не обов'язково йти до відповідних установ. Усі необхідні процедури (заповнити необхідні форми та прикріпити скановані копії документів) можна пройти онлайн на порталах "Дія" або ПФУ.

До 1 липня 2024 року буде представлено звіт про результати експериментального проекту щодо надання додаткової допомоги громадянам для придбання дров та вугілля. Крім того, буде запропоновано зміни до законодавства, яке регулює виплати субсидій та пільг у цьому напрямку. Тобто такий підхід може стати доброю традицією.

Деяким громадянам України субсидія на опалювальний період 2024 року може бути призначена лише за новим зверненням. Це стосується таких категорій:

- тих, хто подав заяву на припинення субсидії та користувався пільгою на оплату житлово-комунальних послуг, а на опалювальний період бажає отримувати житлову субсидію;

- тих, у кого відбулися зміни у складі зареєстрованих у домогосподарстві осіб або зміни соціального стану.

Що стосується інших соціальних виплат, то у 2024 році зросте доплата самотнім пенсіонерам, які потребують догляду. А певна категорія пенсіонерів зможе наступного року оформити щомісячну доплату, яка з січня зросте із 837 до 944 гривень.

Для отримання такої щомісячної надбавки до пенсії громадянам слід відповідати таким критеріям:

- досягти 80 років та більше;

- жити самостійно;

- потребувати постійного стороннього догляду за станом здоров'я;

- отримувати пенсію за віком.

Якщо громадянину виплачують пенсію, наприклад, за інвалідністю, він не матиме права на такий вид доплати. Необхідність постійного стороннього догляду має бути підтверджена документально висновками лікарів.

І ще одна гарна новина. Після збільшення з 1 січня прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати, закладених у державному бюджеті на 2024 рік, зросте розмір інших надбавок. Наприклад, за особливі заслуги та доплати ветеранам війни.

Читайте: Чи буде перерахунок житлових субсидій у 2024 році: ексклюзивний документ

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Новини партнерів