RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Під прицілом житлові будинки: Росія змінила тактику обстрілів

Олег Катков про ракетний удар 23 січня

Олег Катков про ракетний удар 23 січня Зруйнована баскетбольна школа у Києві. Сьогодні о 8:30 там мали займатись діти Фото: Роман Пєтушков / Апостроф

Після майже трьох тижнів відносного спокою ворог завдав масований ракетний удар по Україні. Найбільше дісталося Харкову, також значні руйнування зафіксовано у Києві. Цього разу ворог використав лише ракети. Цієї ночі в повітряному просторі України не було традиційного гудіння "шахедів". Чому росіяни змінили тактику і яку мету переслідує ворог ударами по житлових будинках - в етері Апостроф TV пояснив експерт з питань озброєнь, головний редактор Defense Express Олег Катков.

Як ми вже знаємо, ворог використав 41 засіб ураження. Мова йде лише про ракети, 17 з яких були крилатими типу Х-101/Х-555 або керованими Х-59. Всі інші засоби - це зенітні ракети, які були випущені по Харкову і 15 балістичних ракет з комплексу ТРК "Іскандер", з яких лише частину вдалося перехопити. І також ворог запустив високошвидкісні ракети Х-22, які можна знешкодити тільки такими ефективними ЗРК як Patriot або SAMP/T, кількість яких у розпорядженні ЗСУ нижче будь-якого мінімально-необхідного порогу.

Дивіться: Момент удару по Харкову: з'явилось жахливе відео з розплідника лабрадорів

Через це ми й бачимо влучання у житлові будинки, бо навіть якщо балістична ракета збивається, все одно її уламки падають і становлять значну загрозу. А у випадку влучання можливі такі ситуації як у Харкові, коли складається весь під'їзд.

Цього разу ворог не використовував "шахедів", але для рф це не є чимось значним. Вони їх запускають у звичному режимі майже кожен день. Водночас ця атака була комбінованою. У ній превалювало балістичне озброєння. Плюс використання високошвидкісних ракет Х-22. А всі ці ракети не збиваються звичайними зенітно-ракетними комплексами.

Тобто зараз ми бачимо переформатування тактики ворога і перехід на ракети, які не збиваються найбільш поширеними засобами протиповітряної оборони України.

Читайте: Ранковий удар по Україні: всі подробиці про жертв та поранених у Києві, Харкові та Павлограді

Ворог чудово розуміє, що кількість зенітних ракет в Україні більшою не стає. Однак завдяки проекту FrankenSAM зараз вирішується питання, як перейти з використання радянських ракет до радянських ЗРК. Це важливо насамперед тому, що у нас найпоширенішим комплексом середньої дальності у Повітряних силах ЗСУ залишається радянський "Бук", який використовує в оригіналі ракети, які зараз виробляються лише в рф. І завдяки переходу на проект FrankenSAM, який передбачає інтеграцію до "Буків" американських ракет, ми зможемо уникнути ситуації, коли оригінальні ракети до "Буків" закінчаться.

Що стосується ударів по житлових будинках, то ворог б'є по тому ж Харкову, спеціально обираючи густонаселені райони. Оскільки метою ворога є знищення цивільного населення. У Києві ми також бачимо влучання у житлові будинки. Тобто завдання ворога - знищити українців.

Читайте: Там займалися діти: у Києві росіяни знищили баскетбольну школу

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами