RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Лютий буде примхливим: яка погода чекає на українців в останній місяць зими

У нових реаліях лютий стає зимово-весняним місяцем

У нових реаліях лютий стає зимово-весняним місяцем Початок лютого буде зі снігом Фото: depositphotos

Якщо перший місяць 2024 року в сенсі температури був досить атиповим (себто – відносно теплим), то, як обіцяють синоптики, лютий буде в межах норми, але "примхливим". Детальніше про те, яка буде погода у лютому – розповідає "Апостроф".

Одразу слід зазначити, що за роки незалежності в Україні відбулися серйозні зміни в кліматичній системі. Зокрема середньорічна температура в нашій країні зросла на один градус. Це, звісно, вплинуло і на зимовий період. І якщо раніше місяць Лютий цілком виправдовував свою назву – хуртовини, поземки, тріскучі морози, то зараз норма зовсім інша. Діти вже починають забувати, що таке санки та лижі. Це хіба що до Буковеля чи Драгобрату їх треба везти.

Читайте: Дощі та мокрий сніг: лютий прийде в Україну з новою порцією опадів

"На початку лютого очікується повністю зимова погода – заморозки, морози. Найближчими вихідними, 3 та 4 лютого, прогнозується розвиток діяльності циклонів із заходу, які стануть причиною опадів у вигляді снігу, посилення вітру. Середня місячна температура повітря у лютому передбачається від 4 градусів морозу до 2 тепла. У Криму, у південних та східних областях (а також у Кіровоградській та Дніпропетровській областях) це на 1-1,5 градуси вище за норму. Але для решти території України це близько до норми", – розповідає "Апострофу" синоптикиня, керівниця відділу Українського гідрометеорологічного центру Наталія Птуха

Дані багаторічних спостережень Укргідрометцентру свідчать, що середньомісячна температура повітря у лютому становить 0-5 градусів морозу. На високогір'ї Карпат – мінус 6. На півдні Одеської області, Криму та Закарпатті – місцями 1-4 градусів тепла.

Що стосується опадів, то в лютому їх кількість в середньому по Україні очікується на рівні 29-67 мм (у Карпатах місцями випаде 74-83 мм), що теж у межах норми.

"Лютий на території України характеризуватиметься поступовим підвищенням температурного фону, і досить часто в другій половині місяця середньодобові температури стабільно переходитимуть вище нуля градусів. Проте прогнозуються і вторгнення арктичного морозного повітря, хуртовини, штормові вітри та локальні грози. Одним словом, місяць очікується нестійкий, з примхливою погодою", – каже метеоролог, кандидат географічних наук Ігор Кібальчич.

Читайте: В Україні в лютому різко потеплішає до +15: дати та карта погоди

Тепер детальніше про погоду в регіонах країни. У північних областях України у першій декаді місяця у Житомирі, Чернігові та Сумах очікуються морози на рівні 14-20 градусів. У Києві буде мінус 11. При цьому прогнозується, що весь північний регіон засипле снігом. Але у другій половині лютого денна температура у північних областях встановиться на рівні мінус 2 – плюс 7 градусів.

У центральних областях України на початку лютого очікуються морози на рівні мінус 10-15. Але після першої декади місяця стовпчики термометрів швидко підскочать до 8-10 тепла. Друга половина лютого запам'ятається похмурою погодою, очікується чимало опадів.

У західних областях на початку місяця вночі також може бути мінус 10-15, а на Івано-Франківщині та Буковині – взагалі до мінус 20. Але вже у другій половині місяця температура повітря в регіоні коливатиметься від нічних заморозків мінус 5 до +9 тепла вдень.

У східних областях теж "гойдалка". На початку місяця вночі морози до мінус 10 і вдень також менше нуля. А в другій половині лютого на Донбасі вдень до 9 тепла, а на Харківщині навіть у світлий час мороз до мінус 4.

Нарешті у південних областях та в Криму денна температура на весь місяць впевнено зафіксується на рівні від 0 до 7 тепла. А вночі – без особливих мінусів. Так, іноді заморозки.

Читайте: Неземне життя - не фантастика: NASA виявило 85 екзопланет, схожих на Землю

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Новини партнерів