RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Назустріч посівній: яка погода чекає на Україну в березні

Перший місяць весни очікується атипово теплим

посівна У березні буде ідеальна погода для фермерів Фото: a7d.com.ua

Березень очікується доволі теплим. Якщо говорити сленгом метеорологів та синоптиків – "атиповим". Середня температура – вища за норму. При цьому і з опадами все гаразд. Одним словом, ідеальна погода для початку посівної: вологий ґрунт нормально прогріється. Докладніше про те, яка погода очікується у березні – розповідає "Апостроф".

Як уже неодноразово зазначали синоптики, за роки незалежності в Україні відбулися серйозні зміни у кліматичній системі. Зокрема середньорічна температура зросла на один градус. Це, власне, ми відчули взимку – усі зимові місяці в Укргідрометцентрі називали "атиповими" відносно температури. І припускати, що березень виб'ється із цього тренду - було б досить наївно.

Читайте: Березень почнеться з магнітної бурі: коли чекати і як уберегтися від сонячного шторму

"Середньомісячна температура повітря в березні передбачається в межах 1-7 градусів тепла, що 1-2 градуси вище за норму. При цьому місячна кількість опадів очікується в межах 30-60 міліметрів, у Карпатах – місцями 71-107. Що в межах норми", - розповідає "Апострофу" синоптикиня, керівниця відділу Українського гідрометеорологічного центру Наталія Птуха.

На початку березня на українців чекає тепла та суха погода. В усьому винен антициклональний тип атмосферної циркуляції, який встановився з кінця лютого на території України. Якщо говорити просто - особливих опадів у першій декаді березня не передбачається. Потім вони, звичайно, будуть часом навіть у вигляді снігу, але все це – після 9-10 березня.

"А поки що по всій Україні очікується вищий температурний режим. Особливо тепло буде у західних та південних регіонах країни, де середньодобова температура буде відповідати середині березня. На заході та півдні України повітря прогріється до плюс 9-14 градусів, а на Закарпатті взагалі буде до плюс 16", – каже метеоролог, кандидат географічних наук Ігор Кібальчич.

Якщо говорити про регіони, то у західних областях найтепліше буде у Закарпатській області: протягом усього березня вдень 10-15 тепла, вночі – 5-6 градусів. При цьому багато сонячних днів і мало дощових. У решті областей регіону в середньому 8-10 градусів тепла вдень, і 3-5 – вночі. (Хоча наприкінці першої декади у Карпатах можливі нічні заморозки до мінус 3 градусів). До середини місяця погода погіршиться, йтимуть дощі та мокрий сніг, але температура все одно буде високою – вдень до 8 градусів. Потім тижневе прояснення і знову дощі – вже до самого квітня.

Читайте: У квітні прийде тепло, а в травні вдарять заморозки: з'явився прогноз на весну-2024

У північних областях України після тижня теплої та сонячної погоди очікується невеликий зимовий реванш. У Київській, Чернігівській та Сумській областях удень може похолодати до нуля, а вночі – мінус 4-5 градусів. Але в другій половині березня температура знову збільшиться: вночі 3-5 градусів, вдень – 6-10 тепла. Але при цьому до кінця місяця регіон докучатимуть опади різної інтенсивності – від невеликих дощів до сильних дощів із мокрим снігом.

У центральних областях України погода помітно відрізнятиметься. У Вінницькій та Дніпропетровській областях вже з перших днів березня – справжня весна. Протягом тижня вдень – 9-12 тепла, вночі – 2-4. При цьому жодних опадів. Потім трохи похолодає, невеликі дощі, але у другій половині місяця тепло повернеться. Причому з періодичними зливами, що принесе із собою теплий циклон. І така погода – до кінця березня.

А от мешканці Черкаської, Полтавської та Кіровоградської областей тепла не дочекаються: на початку березня буде сонячно, але холодно: вдень до 7 тепла, вночі – заморозки до 4 градусів. Потім холоди залишаться, зате до них додадуться дощі з мокрим снігом. Потеплішає лише у другій половині березня: вдень до 10 градусів, уночі – до 5 тепла. Але при цьому очікуються грози.

У східних областях – температурні гойдалки. Спочатку тиждень сухої та теплої погоди: вдень – 7-9 градусів тепла, вночі – 3-4. Потім очікується тиждень холодної погоди. На Харківщині та Донбасі навіть вдень може бути 1-2 градуси морозу, а вночі – мінус 5-6 градусів. При цьому місцями можливий дощ із мокрим снігом. Але у другій половині березня дощі практично припиняться, а денна температура підвищиться до 8-10 градусів тепла.

Ну а в південних областях та в Криму, як не дивно, справжньої весни у березні не передбачається. Якщо зима тут закінчилася на початку лютого, то весна, зважаючи на все, почнеться лише у квітні. Адже температура у березні 10-12 градусів вдень, і 4-6 градусів – уночі, це для південного регіону України дуже мало. Навіть у Криму березень може виявитися холоднішим за лютий. Натомість дощів у регіоні, як поміркованих, так і сильних, очікується більш ніж достатньо. Особливо у третій декаді та наприкінці місяця.

Читайте: Яким буде березень у Києві: оновлений прогноз погоди на кожен день

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Новини партнерів