RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ворог не може атакувати Часів Яр, поки не закриє одне питання - командир батальйону "Ахіллес"

Юрій Федоренко про ситуацію під Часовим Яром

Юрій Федоренко Командир батальйону ударних БПЛА Юрій Федоренко Фото: Фейсбук Юрія Федоренка

Російські окупаційні війська продовжують спроби наблизитися до Часового Яру. Дуже важка ситуація у населеному пункті Іванівське, який частково окупований. Детальніше про ситуацію на Бахмутському напрямку, зокрема під Часовим Яром - в етері Апостроф TV розповів командир батальйону ударних безпілотних авіаційних комплексів "АХІЛЛЕС" 92-ї Окремої штурмової бригади імені Кошового Отамана Івана Сірка Юрій ФЕДОРЕНКО.

- Яка ситуація на Бахмутському напрямку. Зокрема у селі Іванівське біля Часового Яру. Яка там нині обстановка?

- Треба ситуацію розглядати комплексно. Противник має основний напрямок зосередження зусиль - це Часів Яр. Обумовлено це тим, що Часів Яр є панівною висотою. І противник усвідомлює, що в разі взяття міста він зможе взяти під вогневий контроль населені пункти Костянтинівка, Дружківка, Краматорськ. І відповідно готувати подальший плацдарм для просування в Донецькій області, зокрема в напрямку Костянтинівки.

Читайте: ЗСУ виснажені, ворог наступає на Часів Яр: що може врятувати ситуацію

Для того щоб проводити ударні штурмові дії в напрямку Часового Яру, противнику додатково потрібно вирівнювати фланги. Для них лівим флангом є населений пункт Іванівське. І вони також намагаються, закриваючи собі цей лівий фланг, максимально активно тиснути на Іванівське.

Ситуація зараз вигляжає наступним чином. З населеного пункту фактично вже нічого не лишилося з точки зору архітектурних будівель та споруд. Це територія, яка то противником окупується на 60-70 відсотків, то силами оборони ворог відкидається. Умовно, якщо дуже спростити - то є дві мігруючі вулиці. Ударно-штурмові дії йдуть цілодобово і противник намагається взяти Іванівське під повний контроль, щоб закрити собі фланг.

На поточний момент близько 60 відсотків населеного пункту знаходиться в окупації, а 40 відсотків під контролем сил оборони.

Також противник проводить штурмові дії у напрямку Кліщіївки - без успіху, і Андріївки - також без успіху.

- Чи може противник рухатися на Часів Яр, не взявши Іванівське або Богданівку? В ідеалі, звісно, для них ще й Кліщіївка та Андріївка. І якщо відбудеться просування, то чи буде у нас можливість здійснити наступ з півдня, з цих населених пунктів, аби витіснити противника, якщо він таки спробує піти на місто?

- Військова справа каже про те, що штурмувати клином - невдячна справа, тому що ти опиняєшся під вогневим контролем зліва і справа. Тому коли противник штурмує, то розуміє ці правила ведення бойових дій і можливого тактичного успіху. Саме тому ворог намагається рівняти свої фланги.

Але, знову таки, все залежить від успіху на полі бою. За останні дві доби ворог здійснював масовані штурми, задіявши більше 20 одиниць броньованої техніки. Зокрема легкоброньовану техніку (БТР, БМП) для доставки своїх штурмових груп на передню лінію, і також танки для вогневого прикриття. Попередньо була масована артпідготовка з застосуванням РСЗВ, ствольної артилерії, а також вогневий вплив БПЛА.

Так, протягом минулої доби підрозділу, який я маю честь очолювати, вдалося знищити - наголошую не пошкодити, а саме знищити - 10 одиниць броньованої техніки противника типу БМП, також дві пошкодити, знищити баггі зі штурмовою групою і достатньо потужно підтримати наші піхотні підрозділи саме по знищенню штурмових підрозділів противника. Загалом, незвазаючи на масованість дій - вдалося атаки суттєво відбити і ситуацію тримати стабільною.

Читайте: Мобілізувати треба з 18 років: чи піде влада на цей крок

Сьогодні активна робота почалася з 4:30 ранку. Противник знову задіяв броньовану техніку і намагається тиснути. Силам оборони і цей штурм вдалося відбити. Бойова робота триває.

- Що ви можете сказати щодо нового великого наступу з боку рф. Говорять, що це може статися до початку літа. А Зеленський зауважує, що росіяни готові мобілізувати до 300 тисяч людей, водночас говорить, що нам 500 тисяч мобілізувати не потрібно. Які ваші міркування щодо цього?

- На поточний момент рф проводить досить активну приховану мобілізацію. А також в них досить активно працюють умовні центри заохочення. Маю на увазі, що людей, які проживають на периферії, мають кредитні зобов'язання і фінансові проблеми, заохочують підписати контракт з російськими окупаційними військами через так звану підйомну допомогу. До прикладу, під час підписання контрактів вони отримують фінансову допомогу - десь 5 тисяч доларів, десь 6, а десь навіть 8. Відповідно, це наздвичайно великі гроші для тих, хто проживає на периферії. Плюс є додаткова система компенсації виплат, які виплачує уряд рф за загиблого. Тому охочих досить багато.

Ми розуміємо, що наміри противника незмінні - знищення української державності і кожного, хто називає себе українцем. Тому противник так чи інакше нарощує спроможності свого ВПК. А це і ремонт, і розконсервація, і виготовлення озброєння та броньованої техніки.

Що стосується адекватної відповіді, то про мобілізаційні потреби краще знає наш Генштаб. Впевнений, що ці потреби передані на виконавців, які мають проводити підготовку військ.

Ну і 9 квітня один з вирішальних днів щодо отримання військової допомоги. В разі отримання необхідної кількості вогневих засобів і боєприпасів до них - я впевнений, що противник суттєвих успіхів на полі бою не матиме. І також залишається відкритим дуже важливе питання щодо авіації. Противник за рахунок застосування своєї авіації, використовуючи модернізовані КАБи - об'єктивно стирає населені пункти і наші позиції з лиця землі. В результаті цього ворог і отримує тактичні успіхи. Зокрема так відбулося на Авдіївському напрямку. І зараз противник намагається активно застосовувати КАБи по Часовому Яру і по Іванівському зокрема.

Єдина протидія цим КАБам - це наші засоби ППО, які не дають можливості противнику повною мірою реалізувати свої наміри з повітря. А літаки F-16 мають і можуть вирішити це питання. Збиваєш 2-3 літаки і їхня інтенсивність у повітрі зменшується в рази. Це довели наші сили оборони, коли влітку того року приземлили гвинтокрил противника на нашому напрямку, після чого інтенсивність застосування гвинтокрилів зменшилась в рази. І також F-16 мають додатково вирішити питання знищення тилового сполучення у противника.

Читайте: У росіян немає підтримки броні, лізуть на забій - боєць "Легіону свободи"

Читайте також

Зброя із США допоможе Україні відбити наступ росіян і навіть більше - воєнний аналітик Марк Войджер

Вплив американської допомоги на фронт буде відчутним, але ще більше Україні потрібні заморожені активи РФ

Харків мегашвидко оживає після російських бомб - офіцер Сил оборони

Офіцер Сил оборони Євген Тихий про ситуацію на східному фронті та спроби росіян перехитрити ЗСУ

"Нічна варта" пост здала: як в українських бібліотеках позбавляються російської літератури

У бібліотеках Києва практично позбавилися книг російських письменників, які підтримали війну в Україні

Новини партнерів