RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Російським танкам кінець: Україна отримає нові розумні ракети

Британці дають Україні ракети, яких дуже бояться росіяни

Ракета Martlet Ракета Martlet - ефективний засіб проти броньованої техніки ворога Фото: forces.net

Велика Британія напередодні оголосила про рекордний пакет військової допомоги для України. Велику частку пакету складуть ракети - як зенітні, так і ударні. Які саме ракети Україна отримає від британців - в етері Апостроф TV розповів експерт з питань озброєнь Олег Катков.

Щодо нового британського пакету допомоги, то ми зокрема отримаємо засоби протиповітряної оборони. Також мова йде про бронеавтомобілі Husky, ракети Storm Shadow тощо.

Водночас є речі викликають певну цікавість. Наприклад, мова йде про 1600 ракет - як ударних, так і зенітних. Вочевидь мова йде про окремо зенітні і окремо ударні.

Читайте: Лазерна зброя в Україні: чи допоможе ЗСУ "вогонь дракона"

Щодо зенітних ракет, то найімовірніше мова про ракети Asraam, які використовуються у фактично новоствореному для України зенітно-ракетному комплексі, який не був анонсований. Існує лише одне офіційно підтверджене відео з боку командування Повітряних сил, де він зафіксований. Проте навіть назви його невідомо.

Також британці нам постачають зенітні ракети Starstreak та Martlet, які необхідні для таких комплексів як Stormer або ПЗРК. Це також вкрай потрібні речі, і лише Велика Британія їх виробляє.

Відносно ударних ракет, то тут стає цікавіше. Мова може йти про універсальну ракету Martlet, яка може збивати повітряні цілі, а також ефективно використовуватись для ударів по наземних цілях. Власне тому її перейменували в універсальну легку ракету. Попри вагу у 13 кг, ракета містить до 3 кг бойової частини. Цього цілком достатньо для знищення легкої броньованої техніки. Ця ракета має специфічне лазерне наведення за лазерною стежкою, тому є доволі ефективною для ураження техніки. Аналогічна система використовується, наприклад, в українській "Стугні".

Також напевно у категорію ударних ракет потрапляє Brimstone, яка вже неодноразово довела свою високу ефективність. Це невелика ракета, яка має таку унікальну можливість. Коли робиться залп ракет, то вони обмінюються між собою інформацією, розподіляють цілі і вражають їх роєм. Також ці ракети можуть самостійно знаходити відповідні цілі завдяки власній радіолокаційній головці самонаведення, яка чудово розрізняє цілі у вигляді танку, бронетехніки на фоні землі. Це унікальна особливість Brimstone, які ефективно і на постійній основі використовуються ЗСУ для пусків з землі. Це доволі ефективний протитанковий засіб, який вражає цілі на відстані 12-20 км.

Читайте: Британія вперше передасть Україні високоточні авіабомби з лазерним наведенням

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торгівля вживаними автомобілями в Україні через автосалони допоможе спростити процедури, але машини швидше за все подорожчають