RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Лазерна зброя в Україні: чи допоможе ЗСУ "вогонь дракона"

Британська система DragonFire потенційно може нейтралізувати навіть балістичні ракети

DragonFire Лазерна гармата DragonFire може опинитися в Україні Фото: www.navalnews.com/

Минулої п'ятниці, 12 квітня, британський міністр оборони Грант Шаппс повідомив про плани надання Україні системи лазерної зброї DragonFire, яка наразі ще перебуває на стадії тестування, і призначена для перехоплення дронів і навіть балістичних ракет. Британський уряд зацікавлений у тому, щоб одним пострілом вбити двох зайців: допомогти нашій країні, продемонструвавши солідарність, а також протестувати новинку в реальних бойових умовах. Скільки прототипів DragonFire може отримати Україна, які у системи можливості, а також особливості використання, читайте в матеріалі "Апострофа".

Привезуть протестувати

Грант Шаппс, спілкуючись днями з британськими журналістами, наголосив на прагненні прискорити процес впровадження такої зброї до арсеналу британського флоту та армії, націлюючись на значне скорочення запланованих термінів. За його словами, уряд має намір інтегрувати систему DragonFire (дослівний переклад – вогонь дракона) до своїх збройних сил до 2027 року, але в умовах поточного конфлікту в Європі, викликаного агресією Росії проти України, розглядається можливість дострокового відправлення прототипів в Україну, навіть якщо вони не будуть остаточно доопрацьовані.

"Ціллю є 2027 рік, але я хочу розглянути кожен аспект цього процесу. Зараз у Європі відбувається реальний конфлікт (агресія РФ проти України), для вирішення якого у нас є унікальна сучасна зброя, яка може виявитися корисною", - процитувало британського міністра видання The Daily Telegraph.

Зрозуміло, що рішення передати Україні новітні розробки продиктовано не лише прагненням допомогти нам відбивати ракетні та дронові атаки в ситуації нестачі ракет для систем ППО. Британський уряд, військове командування та представники ВПК зацікавлені в тому, щоб протестувати DragonFire у реальних бойових умовах проти російських ракет та БПЛА.

Читайте: Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

"Зрозуміло вже, що чекати 2027 року ніхто не буде. Нам в найближчій перспективі можуть передати одну або максимум дві установки DragonFire разом із британськими вченими, які будуть з нею працювати. Зброю, швидше за все, розмістять на відстані від лінії фронту: десь у центральних чи навіть західних регіонах та під час атак все це протестують по максимальному спектру російських ракет та дронів", - зазначив у коментарі "Апострофу" військовий експерт Іван Ступак.

DragonFire являє собою систему, засновану на лазерному промені, який ефективно збиває повітряні цілі, такі як дрони та ракети. Особливістю цієї системи є її невидимість і безшумність завдяки використанню довжини хвилі світла близько одного мікрона, що робить лазерний промінь непомітним для людського ока і наближає його до інфрачервоного спектру.

DragonFire має надвисоку швидкість роботи, що дорівнює швидкості світла, хоча радіус його дії досі залишається засекреченим. Згідно з заявленими показниками, система здатна променем миттєво нагрівати металеві поверхні до температури 3000 градусів Цельсія, перетворюючи метал на плазму та пропалюючи листовий метал, фюзеляж та інші види озброєння лише за кілька секунд.

Зброя відрізняється не лише своєю ефективністю, а й економічністю: вартість одного пострілу становить лише 10 фунтів стерлінгів, що еквівалентно приблизно 12 доларам.

Де брати енергію?

Спершу планується встановити DragonFire на борту британських військових кораблів, а потім розгорнути системи на землі. Наземна версія лазера буде розміщена на вантажному транспортному засобі і служитиме у якості системи протиповітряної оборони.

"Ось тут один з основних ключових моментів: DragonFire і подібні лазерні системи споживають великі обсяги енергії. Саме тому спочатку їх проектували під відносно великі бойові кораблі, оснащені потужною силовою установкою. Якщо їх використовувати по суті на пересувній базі, доведеться передбачити ще й потужний генератор. Розміщувати DragonFire поблизу великого генеруючого об'єкта (наприклад, ТЕЦ) небезпечно, оскільки система може бути виявлена та атакована разом із самою електростанцією", - пояснив "Апострофу" експерт з ракетних озброєнь та політичний аналітик Олександр Кочетков.

Після початкової установки експерти британської армії будуть аналізувати можливості поліпшення системи та виявляти ймовірні недоліки.

Вчені з оборонної лабораторії Портон-Даун (DSTL) та експерти з відповідних галузей активно працюють над тим, щоб перевести цю лазерну зброю зі стадії лабораторного експерименту у стадію, готову до бойового застосування. Зброя функціонує за рахунок фокусування 37 лазерних променів потужністю 1,5 кВт кожен, які розташовані у формі шестикутної решітки та посилюються за рахунок дзеркал. Це призводить до феномену конструктивної інтерференції, що значно збільшує загальну потужність системи.

Старший лазерний фізик із британської оборонної лабораторії DSTL Тім Кендалл, який відіграв ключову роль у розробці лазерної зброї DragonFire, охарактеризував її як пристрій, здатний створювати "ідеальний лазерний промінь". Зазначений промінь можна спрямовувати через телескопічну лінзу для підвищення точності та ефективності.

Під час тестування, де використовувалися спеціально розроблена система наведення та якісно виготовлені компоненти, зброя успішно знищила дрони та викликала вибухи снарядів для мінометів протягом п'яти секунд.

Очікується, що DragonFire зможе вражати дрони значно дешевше, ніж традиційні ракети-перехоплювачі, вартість яких може досягати сотень тисяч доларів.

Система була спеціально розроблена для боротьби з дронами, але Грант Шаппс також зазначив, що система досить потужна, щоб справлятися з більш швидкими цілями, такими як балістичні ракети, а не лише з БПЛА.

Нам все підійде

Незважаючи на те, що технологія ще не готова до бойового застосування, міністр Шаппс підтвердив, що ведуться переговори з військовими експертами щодо можливостей швидкого впровадження DragonFire під час військових конфліктів, які вже мають місце.

В українському командуванні поки що стримано коментують перспективи отримання сучасних британських розробок, зазначаючи, що ефективність лазерної зброї ще варто оцінити. Разом з тим, як зазначив представник Повітряних сил України Ілля Євлаш під час телемарафону минулої суботи, наша країна потребує будь-яких систем ППО, включаючи експериментальні, для відбиття атак російських атак.

"Будь-які системи ППО, зокрема, експериментальні, необхідні для боротьби з російськими ракетами та дронами, які противник запускає по Україні. Однак поки що складно сказати, наскільки вони ефективні", - сказав Ілля Євлаш.

Він також вказав на важливість збереження конфіденційності щодо використання нового озброєння, зазначивши, що українське військово-політичне керівництво може обговорювати цю тему, але подробиці мають залишатися в секреті.

Певні обмеження

"Видно, що британці щиро хочуть нам допомогти, але у них об'єктивно немає таких складів і арсеналів, які мають Штати, тому зараз Лондон намагається вбити відразу двох зайців: протягнути нам руку допомоги і паралельно протестувати лазерну новинку. Останній аспект має велике значення, так як теорія може відрізнятись від практики. У нас вже був досвід, коли ми отримали нові західні БПЛА зі штучним інтелектом, а в реальних бойових умовах виявилося, що дрони із відносно дешевих китайських компонентів себе показали краще", - каже Олександр Кочетков.

До того ж, незважаючи на значні можливості лазерної зброї, її ефективність може бути обмежена погодними умовами. Так, в умовах дощу або туману лазерні системи можуть виявитися неефективними. Однак це не применшує їхньої потенційної значущості у зміні обстановки на полі бою.

З кінця минулого століття багато країн, включаючи США, Росію, Велику Британію, Китай, Францію, Німеччину, Туреччину (з проектом Alka) та Ізраїль (із системою Iron Beam) активно розробляють лазерну зброю. Ці зусилля спрямовані на вдосконалення технологій, що можуть радикально змінити військові стратегії.

Відповідно до положень Женевської конвенції, використання зброї спрямованої енергії проти людини заборонено, тому основним напрямом застосування бойових лазерів є боротьба з безпілотниками, супутниками та роботизованими системами.

Наприклад, восени 2022 року ВМС Німеччини оголосили про перше застосування лазерної зброї високої потужності для нейтралізації дронів. Аналогічні повідомлення надходили і зі США, а також із Росії, яка навесні 2022 року стверджувала про "успішне" використання бойового лазера проти українського дрону. Проте американське оборонне відомство спростувало ці заяви, вказавши на відсутність доказів використання Росією такого виду зброї проти Сил оборони України.

Незважаючи на очевидні невдачі та викриття російських фейків, у Кремлі на найвищому рівні фантазують про використання "бойових лазерів" та бойових роботів, обладнаних "штучним інтелектом". Володимир Путін, який займається керівництвом країни зі свого бункера, у грудні минулого року на засіданні колегії міністерства оборони Росії висловив вимогу "продовжувати роботу над створенням перспективних розробок для армії та флоту", націлюючись на стратегічне майбутнє збройних сил.

"Маю на увазі роботизовані комплекси та бойові лазери, зброю з використанням технологій штучного інтелекту та засновану на нових фізичних принципах", - сказав Путін.

Поки все йде до того, що поки що в Кремлі вигадують небилиці, Україна в частині надсучасних озброєнь може опинитися щонайменше на один крок попереду країни-агресора.

Читайте: Нестача ракет для ППО: Україна стоїть на порозі великих змін

Читайте також

Зброя із США допоможе Україні відбити наступ росіян і навіть більше - воєнний аналітик Марк Войджер

Вплив американської допомоги на фронт буде відчутним, але ще більше Україні потрібні заморожені активи РФ

Харків мегашвидко оживає після російських бомб - офіцер Сил оборони

Офіцер Сил оборони Євген Тихий про ситуацію на східному фронті та спроби росіян перехитрити ЗСУ

"Нічна варта" пост здала: як в українських бібліотеках позбавляються російської літератури

У бібліотеках Києва практично позбавилися книг російських письменників, які підтримали війну в Україні

Новини партнерів