RU  UA  EN

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Наступ на Сумщину: чи буде новий удар Росії

Микола Маломуж про новий наступ росіян

Наступ на Сумщину Сумщина готується до ймовірного наступу окупантів Фото: unn.ua

Не досягнувши істотних успіхів на Харківщині, російські війська хочуть піти в атаку ще й на Сумщині. Очільник ГУР Кирило Буданов заявив про критичну ситуацію на Сумщині. Чи спроможний ворог здобути якийсь успіх в цьому регіоні - в етері Апостроф TV відповів генерал армії України, голова Служби зовнішньої розвідки у 2005-2010 роках Микола Маломуж.

Ворог намагається штурмувати два додаткових напрямки - це Харківщина і Сумщина. Перший етап вони вже здійснюють - мова за Харківський напрям. Ми бачимо переміщення ворога, концентрацію сил. Всього у ворога зараз на даній ділянці 40-45 тисяч.

Читайте: На Сумщині з двох міст почали вивозити людей: хто має евакуюватися

Якщо брати ситуацію на Харківщині, то у ворога немає сил і засобів для великих проривів. Тому розпочати наступ на Сумщині - з тими засобами, які є - ворог не має достатніх можливостей. Натомість можливі додаткові відволікаючі удари на прикордонні Сумщини, щоб додатково відтягнути наші війська, можливо зайти в окремі населені пункти, якщо вдасться і створити окремі укріпрайони задля формування санітарних зон.

У ворога немає великих перспектив на Харківщині. І навіть поточні події показують, що біля Вовчанська ми не лише відбили ворога, а й зачистили околиці міста. Тобто у ворога немає ресурсів для додаткового тиску. Що ворог має вдосталь, так це ракетні удари, авіація, артилерія - для знищення наших населених пунктів. Але для просування у ворога можливостей немає. Треба хоча б 100-150 тисяч особового складу.

Плюс для ворога є дуже велика загроза, що ми можемо розпочати контратаки на сході - біля Часового Яру, на Авдіївському напрямку, біля Куп'янська, та й на півдні. Тобто ворог потребуватиме додаткових резервів для оборони. Так, спочатку ворог планував наступальні операції на Харківщині і Сумщині. Але тепер Сумщина під питанням. Ймовірно ворог демонструватиме можливість наступу, можливо будуть якісь диверсійні заходи. Однак для великої операції ворог сьогодні ресурсів не має.

Все ж таки, головних ударів ворога варто чекати на Донеччині. Росіяни рахують, що такими діями на Харківщині/Сумщині позбавляють нас можливості добре захищатися на сході. Але у нас наразі нічого не змінюється.

Повертаючись до Сумщини і заяв генерала Буданова про можливі атаки - Сумщина наразі не під прямою загрозою. Хоча нам треба готуватися, показувати ворогу, що ми маємо ресурси для проведення контрударів - відповідно ворог зрозуміє, що не має там перспектив.

Водночас говорити про реальну загрозу людям потрібно - і не лише там, де постійні обстріли, але й там, де концентруються війська. Людям треба показувати, якщо є реальна загроза життю. І евакуйовувати їх організовано. Тому заяви генералів про можливий наступ - то краще упередити цю загрозу, аніж наражати людей на велику небезпеку.

Також ворог отримує попередження про потужні наслідки. І це може стримати ворога від наступу. Якщо ж ворог почне наступати, то отримає потужну відсіч. І найголовніше - що в цій ситуації не постраждають люди, бо вони будуть зарання евакуйовані.

Читайте:"Несподіваний" наступ: чому росіяни змогли швидко підійти до Вовчанська

Читайте також

Мобілізація до 25 років: чи можливо це в Україні

ТЦК в Україні вільно інтерпретують закон, мобілізуючи тих, хто не підлягає призову, постраждалі можуть звертатися до суду