RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Вкрадене світло

Правоохоронці зацікавились оборудками з електрикою у Міністерстві захисту довкілля

Правоохоронці зацікавились оборудками з електрикою у Міністерстві захисту довкілля Фото: Роман Пєтушков

У той час коли більшість українців, потерпаючи від російського енергетичного терору, змушені сидіти у темряві, а з червня ще й сплачувати за світло по підвищеним тарифам, українські посадовці не соромляться наживатись на світлі. Як стало відомо, правоохоронці викрили схему закупівлі електроенергії за суттєво завищеними цінами до якої може бути причетним міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець. Попередні збитки держави оцінюються у десятки мільйонів гривень. Докладніше про це читайте в матеріалі "Апострофа".

Куди веде клубок

У травні 2024 року поліцейські Києва затримали директора однієї енергопостачальної компанії. Як пізніше з’ясувалось, ним був керівник ТОВ "НЬЮ СТРІМ ЕНЕРДЖІ" Сергій Цюкало. Чоловіка підозрюють у розкраданні бюджетних коштів на суму більше 67 мільйонів гривень. Повідомляється, що компанія на підставі укладених договорів протягом січня-грудня 2022 року постачала електричну енергію установі Державного агентства водних ресурсів України – Управлінню каналу "Дніпро-Донбас" – за завищеною ціною.

Схема була дуже простою. З початку ТОВ "НЬЮ СТРІМ ЕНЕРДЖІ" уклала основний договір на постачання електрики за ринковою ціною. А потім щомісяця збільшувала додатковими договорами ціну за 1 кВт.

Під час розслідування цієї кримінальної справи слідчі розплутали цілий клубок, ниточки якого привели до міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, кількох компаній-постачальників електроенергії та установи Державного агентства водних ресурсів України.

Хай буде світло!

Наразі правоохоронці перевіряють міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслана Стрільця на причетність до ймовірної корупційної діяльності першої заступниці голови Державного агентства водних ресурсів України Наталії Латиш. З нею Стрілець знайомий ще за часів, як обіймав посаду директора Департаменту екології та природних ресурсів Дніпропетровської облдержадміністрації. Латиш була його підлеглою. Другою людиною у Держагентстві вона стала в червні 2022 року. Призначена Кабміном за поданням міністра Стрільця.

За даними правоохоронців, у 2023 році Наталія Латиш, начебто, надала вказівки підлеглим керівникам відокремлених структурних підрозділів Державного агентства водних ресурсів України - заключати договори з підконтрольними міністру компаніями (ТОВ "Електроатом", ТОВ "Біохімконтроль" та ТОВ "Є Енерджі") на постачання електричної енергії.

Зокрема, договори з постачальниками укладали керівники наступних організацій:

- Кам'янське управління захисних масивів дніпровських водосховищ;

- Черкаське управління захисних масивів дніпровських водосховищ;

- Міжрегіональний офіс захисних масивів дніпровських водосховищ;

- Регіональний офіс водних ресурсів у Харківській області;

- Регіональний офіс водних ресурсів у Миколаївській області;

- Управління каналу "Дніпро-Донбас".

Як стверджують правоохоронці, публічні закупівлі електроенергії цими організаціями відбувалися з численними порушеннями законодавства та явними ознаками змови. Потрібний постачальник пропонував найвищу ціну та займав завідомо непрохідні місця. Проте, усі інші учасники торгів відхилялися керівництвом організацій за надуманих обставин. Зрештою, договір укладався з єдиним учасником торгів – з тим, хто залишився.

Відсотки Люцифера

Правоохоронці поки вивчають договори на закупівлю електроенергії вищевказаними організаціями у період з лютого по грудень 2023 року. І ось що вдалося встановити на цей час.

Між Черкаським управлінням захисних масивів дніпровських водосховищ та ТОВ "Електроатом" було підписано два договори:від 24.02.2023 № 23/01-05 про постачання 7 491 935 кВт/год. на загальну суму 40 006 932,90 грн та договір від 27.02.2023 № 23/01-06 про постачання 56 625 кВт/год. на загальну суму 302 377,50 грн.

Між тим, ринкова ціна на момент укладення договору становила 3,856116 грн/кВт/год. з ПДВ. Тариф на послуги з передачі відповідно до постанови НКРЕКП від 21.12.2022№ 1788 - 0,456336 грн/кВт/год. з ПДВ.

Читайте також: Найдорожчі будівельні матеріали для захисних споруд виявились у Кіма у Миколаївській ОВА - "Наші гроші"

Таким чином, тариф постачальника за даними договорами був завищений на 1,027 грн/кВт/год. з ПДВ, що складає 19,2%. Лише за цими двома договорами у держави ймовірно було вкрадено біля 6 млн грн.

Ось один з прикладів, як на завищенні цін електроенергії ймовірно відбувалася крадіжка державних коштів.

Корупційна складова по інших організаціях - виявилася аналогічною. За попередніми підрахунками правоохоронців, всього можливо було привласнено у 2023 році майже 78 мільйонів грн.

Електроатомна вертикаль

На цей час правоохоронці намагаються встановити усіх причетних посадових осіб державних організацій до корупційних оборудок з електроенергією. Перевіряють наступну інформацію щодо осіб, яких підозрюють в участі у ймовірній корупційній вертикалі:

- Олександр Тушевський призначений на посаду начальника Міжрегіонального офісу захисних масивів Дніпровських водосховищ.

Згадана вище Наталія Латиш може бути знайомою з ним з того часу, коли працювала у Департаменті екології та природних ресурсів Дніпропетровської обласної державної адміністрації.

Тушевський підписував мирові угоди з ТОВ "Електроатом" щодо погашення 2 619 643,03 грн та 7 844 717,63 грн за спожиту електричну енергію, нарахованих без укладення будь-яких договорів.

- Віталій Валійов призначений на посаду начальника відділу енергоефективності Міжрегіонального офісу захисних масивів Дніпровських водосховищ. Відомо, що він є чоловіком співробітниці ТОВ "Електроатом" Олени Левикіної. Вона ж, у свою чергу, контактує із уповноваженими особами з публічних закупівель структурних підрозділів Держводагенства.

Окрім того, правоохоронці перевіряють на ймовірну причетність до корупційних оборудок директора ТОВ "Електроатом" Ігоря Мороза та бухгалтерів - Кіру Абрамову та Ніну Ігоніну. Слідство підозрює, що отримані кошти обготівковувалися цим підприємством, а після - розподілялися між усіма учасниками схеми, та начебто передавалися наверх до міністерства захисту довкілля та природних ресурсів.

Вражає, що можливе цинічне розкрадання десятків мільйонів гривень з держбюджету високопосадовцями тривало понад 2 роки, як раз під час повномасштабної війни.

Проте є надія, що правоохоронці доведуть цю гучну кримінальну справу до логічного завершення, а Кабінет Міністрів України, у свою чергу, відреагує на можливу корупцію під дахом уряду.

Читайте: Енергетики попередили про ще більший дефіцит електроенергії у липні

Читайте також

Новини партнерів