RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Суспільство

F-16 для України: хто і скільки винищувачів пообіцяв надати

F-16 F-16 Фото: defensie.nl

На саміті НАТО, який пройшов у Вашингтоні 9-10 липня, в черговий раз пролунали обіцянки про передачу Україні винищувачів F-16. Які країни зобов'язались передати літаки, яку кількість та коли нарешті це відбудеться, розбирався "Апостроф".

Обіцянка-цяцянка

Епопея з передачею Україні винищувачів F-16 триває із серпня 2023 року. Саме тоді була створена, так звана коаліція винищувачів, до якої увійшли 11 країн. Президент Володимир Зеленський відвідав тоді Нідерланди і Данію та заявив, що від Нідерландів ми отримаємо 42 винищувачі F-16, а Данія готова передати Україні 19 винищувачів.

11 жовтня 2023 року в Брюсселі відбулось засідання Контактної групи з питань оборони України, більш відомої як «Рамштайн». На цьому засіданні міністр оборони Данії Трольс Лунд Поульсен заявив, що його країна розраховує передати Україні перші винищувачі F-16 навесні 2024 року.

Але на дворі вже середина літа 2024 року, а F-16 в нас досі нема.

Тож, прибувши на саміт НАТО у Вашингтон Володимир Зеленський розкритикував західних партнерів за такий підхід. Під час спілкування після виступу в Президентському фонді та Інституті Рональда Рейгана президент України заявив: «Знаєте, це як говорити, що є потужне рішення надати українцям F-16… але яку кількість? Знаєте, ми завжди чекаємо. Як моя мама чекала на мене після школи, і я завжди знаходив причину прийти пізніше. Це те саме, але набагато серйозніше».

Хто передасть F-16 та коли

На саміті НАТО знову постало питання про надання Україні F-16. Як стало відомо, передачу літаків підтвердили 4 країни: Нідерланди, Данія, Норвегія та Бельгія.

Нідерланди передадуть 18 винищувачів F-16 для європейського навчального центру F-16 у Румунії, де на них навчатимуться українські пілоти, а також 24 нідерландські літаки F-16 будуть передані безпосередньо Україні.

Норвегія прийняла рішення передати Україні 6 винищувачів F-16.

Бельгія також пообіцяла F-16 для України, але не повідомила кількість.

Днями Данія та Нідерланди заявили, що Україна отримає перші літаки F-16 протягом цього літа.

Було також заявлено, що Україна отримає від США ескадрильї сучасних багатоцільових американських винищувачів F-16. Точну цифру не названо з питань безпеки, але передаватися будуть не окремі літаки, а цілі підрозділи. Терміни передачі також не відомі. Ця ініціатива озвучена в заяві, поширеній Білим домом 10 липня.

Президент Зеленський висловив сподівання, що F-16 все ж таки надійдуть цього літа.

Що стосується кількості літаків, то, за словами президента, їх нам потрібно 128.

«Навіть якщо їх буде 50 — це ніщо. У них (росіян) три сотні. Ми захищаємося, ми потребуємо 128 літаків… Поки в нас не буде 128 літаків, ми не зможемо з ними зрівнятися у небі, це буде складно», —зазначив Зеленський.

«На сьогоднішній день 4 країни підтвердили надання літаків. Це не означає, що це остаточне рішення, тому що цих літаків у світі випущено набагато більше. І майже всі країни, в яких на озброєння є F-16, поступово переозброюються на F-35. Тому цих літаків буде більше. І пропонувати, напевно, Україні їх також будуть»,сказав в інтерв'ю «Радіо Свобода» начальник авіації командування Повітряних сил ЗСУ Сергій Голубцов.

Стосовно термінів передачі винищувачів Сергій Голубцов сказав таке: «Я думаю, що першим, хто про це має право сказати, — це найвище військово-політичне керівництво. Я можу лише сказати, що відповідно до існуючих планів це буде в цьому році. А який місяць, який день, завтра чи в серпні, я думаю, я не в праві це коментувати».

Колишній начальник служби зв'язків з громадськістю Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат коментувати «Апострофу» ситуацію з передачею Україні літаків F-16 не став.

«Заяв навколо цього море, а літаків поки нема. Про це нехай кажуть військово-політичні керівники», — зазначив він.

Читайте також

Новини партнерів