RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Авіаційний прорив: коли F-16 з'являться в українському небі

Про що домовився Зеленський у Данії та Нідерландах

Про що домовився Зеленський у Данії та Нідерландах Фото:

Коаліція винищувачів, до якої увійшли 11 країн, схоже, стає реальністю. На вихідних президент Зеленський відвідав Швецію, Нідерланди та Данію. Підсумком візиту стало рішення Нідерландів та Данії передати Україні винищувачі F-16. А Швеція в перспективі має намір допомогти нашій армії літаками Gripen. Окрім того, оголошено про початок навчання наших пілотів. Коли західні винищувачі зможуть захищати небо України і якою є перспектива підготовки пілотів, читайте в матеріалі "Апострофа".

Скільки дадуть?

У неділю, 20 серпня, президент Володимир Зеленський, перебуваючи в Нідерландах, відвідав військову базу в Ейндховені і оглянув бойові винищувачі. Після спілкування з прем'єр-міністром цієї країни Марком Рютте Зеленський написав: "F16. Проривна домовленість. З сьогоднішнього дня вже конкретика. Будуть в українському небі. Дякую, Нідерланди! Дякую, Марку!".

Пізніше президент України дописав, що наша країна отримає від Нідерландів 42 винищувачі F-16. Однак під час спільної прес-конференції прем'єр Нідерландів Марк Рютте заявив, що його країна має всього 42 винищувачі F-16 і поки що рано говорити про кількість, яку передадуть Україні. Також на прес-конференції не було названо термінів передачі літаків.

Читайте: Україна отримає від Данії 19 винищувачів F-16: про що домовилися Київ та Копенгаген

Нідерландський прем'єр зазначив, що спочатку потрібно провести навчання українських пілотів у Данії та Румунії та створити необхідну інфраструктуру для обслуговування F-16.

Дадуть, але нескоро

У Данії конкретики було більше. Тут Зеленський теж завітав на військову базу і не відмовив собі в задоволенні посидіти в кабіні першого пілота F-16. Прем'єр Данії Метте Фредеріксен задовольнилася місцем другого пілота. На спільній прес-конференції Фредеріксен заявила про беззастережну підтримку України та зазначила, що Данія готова передати Україні 19 винищувачів. Перша група з шести літаків F-16 попрямує в Україну до кінця 2023 року. Наступного року наша країна отримає ще 8 літаків, а 2025 року - ще 5.

Але найголовніше, Прем'єр-міністр Данії уточнила, що нині в їхній країні проходять навчання понад 70 військових льотчиків з України.

Кого вчать і скільки

Командувач Повітряних Сил ЗСУ Микола Олещук в ефірі телемарафону "Єдині новини" зазначив, що до Великобританії на навчання на F-16 поїхали молоді пілоти випуску 2023 року. Щодо Швеції, то там проходять навчання пілоти випуску 2016 року з достатнім бойовим досвідом.

"Якщо взяти загальну підготовку, за якою вони займаються, то загальна підготовка складає 32 місяці. Щодо наших двох пілотів було ухвалено рішення, що вони зможуть опанувати літак F-16 за чотири місяці", - сказав Олещук.

Командувач зазначив, що важливим фактором відбору для навчання стало знання англійської мови: "Знання англійської - це ключове. Тому що тут не повинен працювати перекладач".

На думку військового льотчика Романа Світана, рішення відправити на навчання молодих пілотів є правильним, оскільки за ними майбутнє.

"Випускники 2023 року - це молоді льотчики, які відлітали вже по 3 роки. Їх зручно починати вчити одразу на далеку перспективу - що дуже важливо", - прокоментував Світан. - Випускники 2016 року – це пілоти, які вже відлітали 10 років. У них великий наліт. Ці льотчики одразу навчатимуться на F-16. Їх переучуватимуть за певними видами бойової підготовки – це займе 3 – 4 місяці. Тобто перед новим роком ми можемо вже побачити першу ескадрилью готових льотчиків".

Крім того, за словами Світана, всі, хто бере участь у процесі, мають пройти перевірки та отримати допуски за протоколами секретності, оскільки вони матимуть справу з інформацією, яка є військовою таємницею.

За даними Романа Світана, у Румунії зараз будується база, на якій у майбутньому розпочнеться підготовка українських льотчиків та техніків.

Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко також вважає, що до нового року у нас уже будуть підготовлені пілоти якраз для тих винищувачів, які передасть Данія.

Де розміщуватимуться F-16

Росія робить все можливе, щоб знищити наші аеродроми, здійснюючи на них ракетні атаки, а тому постає питання, де базуватимуться західні винищувачі.

"Літак F-16, він уже був в Україні. Він сідав на наших аеродромах, ми проводили спільне навчання з пілотами F-16, і у нас, відповідно, є досвід експлуатації цього винищувача. Я думаю, це суттєво", - повідомляв раніше командувач Повітряних сил Микола Олещук.

Подробиці розповів прес-секретар Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат. За його словами, винищувачі F-16 вже сідали на українські злітні смуги у 2012 році під час забезпечення Чемпіонату Європи з футболу.

"F-16 були на аеродромі "Миргород" Полтавської області, сідали на наші "злітки" і відчували себе там, скажімо так, добре. І пілоти наші навіть мали можливість покерувати: брали ручку управління на себе вже в небі (там двомісний навчально- бойовий літак)", - сказав спікер.

Тому експерти не бачать великих проблем щодо розміщення винищувачів на наших аеродромах.

"Звичайно, західні винищувачі для України можуть бути розміщені на прикордонних аеродромах з Україною країн НАТО, - каже в коментарі "Апострофу" Олександр Коваленко , - Але я припускаю, що F-16 можуть базуватися і на наших аеродромах. Це можуть бути аеродроми ангарного типу, і я думаю, що ці аеродроми будуть надійно захищені ППО".

За словами Коваленка, у разі ракетної атаки літаки підніматимуться в повітря і виконуватимуть завдання щодо відбиття цієї атаки.

Командувач Повітряних сил України зазначив, що зараз триває підготовка злітно-посадкових смуг.

"Ми проводимо відповідну реконструкцію, ми покращуємо покриття, покращуємо інфраструктуру аеродромів, ми будуємо нові захисні споруди. І я думаю, з моменту придбання Україною літаків ми зможемо їх прийняти в Україні", - повідомив Олещук.

Як допоможуть F-16

"Потрібно розуміти, що ці літаки не будуть використані в нинішньому контрнаступі. - каже Коваленко, - Але це не означає, що ми не будемо використовувати F-16 відразу ж після їх отримання навіть нехай і на початку наступного року. Ми не будемо чекати наступного контрнаступу".

Роман Світан зазначив, що літаки F-16 хоча б у мінімальній достатній кількості – у кількості однієї бригади – зменшать наші втрати у 10 разів.

"Якщо ми отримаємо F-16, то матимемо можливість здійснювати серйозний вогневий вплив на позиції ворога. Особливо далекобійною ракетною зброєю. І ми навіть не заходитимемо в зону ризику", – резюмував Олександр Коваленко.

Читайте: Чому Україні потрібні сучасні літаки F-16: детальне пояснення

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників

Новини партнерів